Již koncem ledna či v průběhu února se vysévají zeleniny pro ranou sklizeň. Jedná se zejména o papriky, kde se osvědčuje celá řada odrůd jako například Josef F1, Stalagnit , Anna F1, Jamajka , Samurai F1, Superamy F1, Cynthia F1, Demetra F1, Beja F1, Afrodita a další. Právě u paprik je z čeho vybírat, v sortimentu najdete hodně přes stovku odrůd.

Tato zelenina vyžaduje časný výsev vzhledem k dlouhé vegetační době a především poměrně pomalému klíčení. Někdy čekáme na vyklíčení semen až tři neděle. Výsev paprik je poměrně jednoduchý, využíváme prosátý substrát, v poslední době se osvědčuje agroperlit.

Postup:

1. Umělohmotný květináč o průměru zhruba osm centimetrů s velkými dírami naplníme do dvou třetin hrubým vlhkým Agroperlitem.

2. Na povrch rozmístíme semena, vždy alespoň jeden centimetr od sebe a osivo lehce zasypeme Hrubým Agroperl item. Přikryjeme filtračním nebo jiným savým papírem a přes tento papír důkladně zalijeme. Celý květináč postavíme do misky s vodou. Dbáme na to, aby květináč stál stále centimetr ve vodě. 

Filtrační papír udržujeme neustále vlhký. Květináč se vyplatí přikrýt mikrotenovým sáčkem. Klíčení probíhá při teplotě kolem 25 °C.

3. Jakmile se objeví děložní lístky, papír sejmeme, nadále mírně kropíme a udržujeme spodní vrstvu vody. Až se dokonale vyvinou děložní lístky, papriku přepichujeme po jedné rostlině do kvalitního substrátu. Velice důležitá je okamžitá aplikace Previcuru či jiného přípravku proti padání klíčících rostlin.

Ludmila Dušková