VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vybírali jste nejlepší jarní recept

V minulých dnech jste se rozhodovali mezi devíti recepty, které jako nejlepší z vámi zaslaných vybral Radek Jakubec, odborný lektor školy vaření Chefparade. Který z receptů měl u vás nakonec největší úspěch, to se dozvíte 5. dubna v příloze regionálního Deníku nazvané Deník plný vaření. 

16.3.2012 15
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK

1. Kopřivové karbanátky

Nasbíráme asi 600 gramů čerstvých kopřiv, nakrájíme nadrobno, přidám 3 nebo 4 celá vejce, dále dám strouhanku, česnek podle chuti, sůl. Podle toho, co máte doma, přidáte tavený sýr, ementál, jogurt a řádně promícháte. Před smažením obalíte ve strouhance. Když nám nepřeje počasí a nenarostou kopřivy, nevadí, místo kopřiv se může dát zmražený špenát, který nechám rozmrazit, na 3 balíčky mraženého špenátu dám 5 vajíček, další variantou je nastrouhaná mrkev. Dobré pochutnání.

recept zaslala Alena Neugebauerová, Jeseník

2. Jarní kedlubnová polévka

Ingredience: 4 mladé kedlubny, 1 litr vody, 4 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 2 dcl zakysané smetany, 4 vejce na tvrdo uvařené, sůl, kopr

Postup: Oloupané kedlubny nastrouháme na hrubém struhadle. Polovinu másla rozpustíme a kedlubny na něm podusíme. Zalijeme vodou a zahustíme světlou jíškou, kterou jsme připravili z druhé poloviny másla a hladké mouky. Osolíme, přidáme nasekaný kopr a zjemníme smetanou. Polévku prohřejeme a ihned podáváme ozdobenou pokrájenými na tvrdo uvařenými vejci. Dobrou chuť!

recept zaslala Eva Marťáková, Staříč

3. Sváteční dvojctihodné koláčky

Ingredience: 500 g polohrubé mouky, 25 g droždí, 1 vejce, 2 vaječné žloutky, 250 ml mléka, 100 g cukru, 150 g másla, citronová kůra, vanilkový cukr, sůl, mouka na vyválení

Rozpis na 1. náplň: 200 g tvarohu, 80 g cukru, 1 vaječný žloutek, 50 g rozinek

Rozpis na 2. náplň: asi 500 g švestkových povidel, 50 g loupaných mandlí, rum, 1 vaječný žloutek, 1-3 lžíce mléka

Postup: Do mísy přesejeme mouku, do které uděláme důlek. Vložíme rozdrobené droždí, cukr a zalijeme částí vlažného mléka. Dáme na teplé místo lehce nakynout. Poté přidáme vejce, žloutky, rozpuštěné máslo, sůl, nastrouhanou citronovou kůru, vanilkový cukr a zbytek vlažného mléka. Dobře vymícháme a opět dáme na teplé místo dostatečně vykynout.

Připravíme si tvarohovou náplň smícháním tvarohu, cukru, žloutku a rozinek.

Z kynutého těsta připravíme asi 20-25 dílků, které naplníme tvarohovou náplní. Těsto zakulatíme a vyskládáme na pečicí plech.

Po krátkém nakynutí bochánky uprostřed stiskneme a důlek vyplníme druhou náplní z povidel dochucených rumem. Nahoru položíme mandli. Těsto okolo potřeme rozmíchaným žloutkem s mlékem.

Plech vložíme do vyhřáté trouby a koláčky dozlatova upečeme. Náplně do koláčků můžeme střídat, například s makovou či ořechovou.

recept zaslala Vendula Ševčíková, Brno

4. Králík s nádivkou

Ingredience: 1 králík, 150 g špeku, 300 g cibule, 50 g česneku, 5 polévkových lžic plnotučné hořčice, 400 ml bílého vína, pepř, sůl

Nádivka: 6 rohlíků, 6 vajec, 200 g vařeného uzeného masa, 200 ml vývaru z uzeného masa, 50 g másla, 3 mladé cibulky, 50 g čerstvě nastrouhaného křenu, svazek bylinek (libeček, petrželka), muškátový oříšek, pepř, sůl

Postup: Očištěného králíka prošpikujte slaninou, osolte a opepřete. Česnek prolistujte a smíchejte s hořčicí a touto směsí potřete králíka svrchu i zevnitř. Rohlíky nebo žemle nakrájejte na kostičky, navlhčete vývarem z uzeného masa, přidejte žloutky, pokrájejte uzené maso, jemně posekanou cibuli, bylinky, nastrouhaný křen, rozpuštěné máslo, dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a dobře promíchejte. Z bílků vyšlehejte sníh, který lehce vmíchejte do těsta. Nádivkou naplňte králíka, kůži na břišní části spojte špejlí, vložte do pekáče s cibulí pokrájenou na měsíčky, podlijte vínem a pečte při teplotě 180 stupňů hodinu až hodinu a půl do zlatova. Během pečení polévejte šťávou. Králíka s nádivkou podávejte s novými brambory uvařenými ve slupce. Tip: Před špikováním dejte slaninu na chvíli do mrazáku, aby byla tuhá a neklouzala mezi prsty.

recept zaslala Zuzana Kučerová, České Budějovice

5. Karamelový beránek

Ingredience: 100 g krystalového cukru, 1 dcl horké vody, 6 vajec, 150 g moučkového cukru, 240 g hrubé mouky, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 50 g mletých ořechů, tuk a hrubá mouka na formu

Postup: Na pánvičce rozpustíme krystalový cukr na karamel, zalijeme horkou vodou a za stálého míchání rozvaříme. Žloutky, moučkový cukr a karamel ušleháme do husta. V mouce rozmícháme kypřící prášek a mleté ořechy. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který střídavě s moukou opatrně vmícháme do směsi. Těsto nalijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané formy a v mírně teplé troubě upečeme.

recept zaslala Renata Fischerová, Dasnice

6. Beskydský Maras

Ingredience: 1 kg uzeného masa, 10 vajec, 1 velký křen, ocet, 1/2 l vody, cukr, pepř

Postup: Uvaříme maso a vejce na tvrdo. Nastrouháme křen, který spaříme octovou zálivkou. Maso nakrájíme na kostky. Uvařené žloutky umačkáme vidličkou a zalijeme vývarem z masa, aby vznikla řídká omáčka, přidáme maso a na kostičky nakrájené vejce (bílky) a dle potřeby vývar, opepříme, případně osolíme. Necháme přes noc uležet v chladnu. Podáváme s chlebem. Nám všem moc chutná a smějeme se, že si "MARAS" (tak ho nazýval můj děda) neděláme i v běžném roce, holt dodržujeme tradici.

recept zaslala Šárka Trojanová, Ostrava

7. Velikonoční nádivka (hlavička - klasika z jizerskokrkonošské oblasti)

Ingredience: 300 g vepřového plecka, 300 g uzeného bůčku, 300 g kuřecího masa – lze obměnit nebo doplnit jehněčím, kůzlečím, krůtím, telecím – prostě jemnějším druhem masa, - do vody na vaření masa přidat celý pepř, nové koření, bobkový list, špetku tymiánu a rozmarýnu - 500 g tvrdých rohlíků (asi 11 rohlíků), sůl, pepř muškátový oříšek, 6 vajec, pažitka, petrželka, libeček, mladé kopřivy (lze vynechat), můžete i česnek, máslo a strouhanka do vhodné zapékací nádoby

Postup: Maso uvaříme v osolené vodě a necháme vychladnout, pak nakrájíme na kostičky. Rohlíky nakrájíme na kostičky a zalijeme vývarem z masa (podle potřeby, aby byly potopené). Zbylý vývar použijte jako základ omáčky nebo polévky, je škoda ho vylévat.

Maso promícháme s rohlíky (vyždímáme je), osolíme, opepříme, přidáme oříšek, pažitku a petrželku s libečkem a kopřivami (lze vynechat).

Vejce rozdělíme na žloutky a bílky, žloutky vmícháme do masa. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zamícháme lehounce do hlavičky.

Dáme do vhodné zapékací misky nebo pekáče, vymazané máslem a vysypané strouhankou. Pečeme ve vyhřáté troubě do růžova – asi při 180 °C cca 1 hodinu.

Lze přidat i houby jak sušené, mražené i nakládané.

Dá se jíst i studené.

recept zaslala Laďka Staffen, Jablonec nad Nisou

8. Velikonoční svítek

Ingredience: půl vepřového kořínku, 8 dkg syrových jater, sůl, 20 dkg zeleniny - mrkev, petržel, celer, 1 cibule, 3 vejce, 4 dl mléka, 6 dkg strouhanky, mletý pepř, petrželka, mladé kopřivy, 2 dkg másla na podušení jater a 3 dkg másla na vymazání pekáčku

Postup: Očištěný a omytý kořínek uvaříme v osolené vodě ze zeleninou a cibulí doměkka. Obrané maso z hlavy a kořínku a na másle s cibulkou podušenými játry na masovém strojku umeleme. Vejce ušleháme vidličkou do pěny, přidáme k nim mléko a přilijeme vše k mletému masu. Pak k tomu ještě přidáme strouhanku, jemně usekanou petrželku a mladé kopřivy, podle chuti přisolíme, opepříme a dobře promícháme. Necháme 1/4 hodiny odpočinout a pak naplníme směs do máslem vymaštěného pekáčku, povrch pokrmu pokryjeme kousky másla a ve středně horké troubě zvolna pečeme 1/2 hodiny. Upečený svítek podáváme s vařenými brambory a hlávkovým salátem.

recept zaslala Venuše Kubáčová, Mladá Boleslav

9. Jehněčí nebo kůzlečí nadívaná plec

Ingredience: 1 jehněčí nebo kůzlečí plec, 100 g másla, sůl

Nádivka: 70 g másla, 3 vejce, 3 housky, 1/8 l mléka, 3 lžíce strouhanky, hrst kopřiv, muškátový oříšek, sůl, pepř

Postup: Máslo a žloutky utřeme se strouhankou do pěny, přidáme nakrájené v mléce namočené housky, trochu nastrouhaného muškátového oříšku, nasekané spařené kopřivy, sůl, pepř a promícháme. Nakonec lehce vmícháme sníh. V pekáči rozehřejeme máslo, položíme naplněné maso, osolíme a potřeme máslem, zvolna pečeme, pak maso obrátíme a dopečeme. Kdo má rád, může potřít lisovaným česnekem. Přílohy chléb, brambory nebo kaše.

recept zaslala Anna Týfová, Martínkovice 

 

Své hlasy pro jednotlivé recepty zasílejte SMS zprávou ve tvaru: DEN REC 01 – 09 (číslo receptu) JMENOaPRIJMENI ADRESA PSC na číslo 900 11 07. Cena 1 SMS zprávy je 7 Kč včetně DPH. Z jednoho telefonního čísla je možné zaslat maximálně 20 SMS zpráv.

Nebo můžete vyplnit hlasovací kupon v regionálním Deníku. Vyplněný formulář zasílejte na adresu: Regionální deník, Marketing − Česko vítá jaro, Přátelství 986, Praha 10 − Uhříněves 104 00 nebo zaneste do okresní redakce regionálního Deníku.

Nebo můžete hlasovat on-line zde.

Autor: Redakce

16.3.2012 VSTUP DO DISKUSE 15
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Premiér Bohuslav Sobotka během rozhovoru Deníku.
31 12

Sobotka počká na Babišovo vysvětlení do konce dubna, pak rozhodne

Silnice ze Lhenic do Prachatic. Víc se stojí než jede.
AKTUALIZUJEME / EXKLUZIVNĚ
173

Jižní Čechy trápí sněhová kalamita, tisíce domácností bez proudu

Opilý řidič kamionu jel po dálnici se třemi promile. Nemohl pak ani stát

/VIDEO/ Podivně jedoucího kamionu na dálnici D2 u Břeclavi ve směru na Brno si před pár dny všimla hlídka celníků. Kontrola potvrdila, že s řidičem není něco v pořádku. Přivolaní policisté z dálničního oddělení v Podivíně při dechové zkoušce opilému cizinci naměřili téměř tři promile alkoholu. „Čtyřicetiletý muž za volantem nebyl schopen ani sám chodit či stát, na zemi vsedě téměř usínal," popsal v pátek policejní mluvčí Pavel Šváb.

EXKLUZIVNĚ

Babiš vrací úder, píše poslancům. Bude jim to stačit?

Deník získal dopis, v němž se předseda hnutí ANO a donedávna majitel Agrofertu Andrej Babiš vyjadřuje ke svým finančním transakcím. Dnes ho odešle předsedovi sněmovny Janu Hamáčkovi.

Technologičtí giganti světa rostou. Giganticky

Čtyři internetoví giganti Google, Microsoft, Amazon a Alphabet, který spadá pod Google, zveřejnili své výsledky za první čtvrtletí 2017. Daří se všem. Budoucnost mají cloudové služby.

DOTYK.CZ

Hašek vysvětluje Bubníka: každý autor má svůj rukopis

Bývalý brankář a současný podnikatel Dominik Hašek obhajoval na facebookových stránkách svého nápoje Smarty Drink reklamu s nekrologem Augustina Bubníka.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies