VYBERTE SI REGION

Vybírali jste nejlepší jarní recept

V minulých dnech jste se rozhodovali mezi devíti recepty, které jako nejlepší z vámi zaslaných vybral Radek Jakubec, odborný lektor školy vaření Chefparade. Který z receptů měl u vás nakonec největší úspěch, to se dozvíte 5. dubna v příloze regionálního Deníku nazvané Deník plný vaření. 

16.3.2012 15
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK

1. Kopřivové karbanátky

Nasbíráme asi 600 gramů čerstvých kopřiv, nakrájíme nadrobno, přidám 3 nebo 4 celá vejce, dále dám strouhanku, česnek podle chuti, sůl. Podle toho, co máte doma, přidáte tavený sýr, ementál, jogurt a řádně promícháte. Před smažením obalíte ve strouhance. Když nám nepřeje počasí a nenarostou kopřivy, nevadí, místo kopřiv se může dát zmražený špenát, který nechám rozmrazit, na 3 balíčky mraženého špenátu dám 5 vajíček, další variantou je nastrouhaná mrkev. Dobré pochutnání.

recept zaslala Alena Neugebauerová, Jeseník

2. Jarní kedlubnová polévka

Ingredience: 4 mladé kedlubny, 1 litr vody, 4 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 2 dcl zakysané smetany, 4 vejce na tvrdo uvařené, sůl, kopr

Postup: Oloupané kedlubny nastrouháme na hrubém struhadle. Polovinu másla rozpustíme a kedlubny na něm podusíme. Zalijeme vodou a zahustíme světlou jíškou, kterou jsme připravili z druhé poloviny másla a hladké mouky. Osolíme, přidáme nasekaný kopr a zjemníme smetanou. Polévku prohřejeme a ihned podáváme ozdobenou pokrájenými na tvrdo uvařenými vejci. Dobrou chuť!

recept zaslala Eva Marťáková, Staříč

3. Sváteční dvojctihodné koláčky

Ingredience: 500 g polohrubé mouky, 25 g droždí, 1 vejce, 2 vaječné žloutky, 250 ml mléka, 100 g cukru, 150 g másla, citronová kůra, vanilkový cukr, sůl, mouka na vyválení

Rozpis na 1. náplň: 200 g tvarohu, 80 g cukru, 1 vaječný žloutek, 50 g rozinek

Rozpis na 2. náplň: asi 500 g švestkových povidel, 50 g loupaných mandlí, rum, 1 vaječný žloutek, 1-3 lžíce mléka

Postup: Do mísy přesejeme mouku, do které uděláme důlek. Vložíme rozdrobené droždí, cukr a zalijeme částí vlažného mléka. Dáme na teplé místo lehce nakynout. Poté přidáme vejce, žloutky, rozpuštěné máslo, sůl, nastrouhanou citronovou kůru, vanilkový cukr a zbytek vlažného mléka. Dobře vymícháme a opět dáme na teplé místo dostatečně vykynout.

Připravíme si tvarohovou náplň smícháním tvarohu, cukru, žloutku a rozinek.

Z kynutého těsta připravíme asi 20-25 dílků, které naplníme tvarohovou náplní. Těsto zakulatíme a vyskládáme na pečicí plech.

Po krátkém nakynutí bochánky uprostřed stiskneme a důlek vyplníme druhou náplní z povidel dochucených rumem. Nahoru položíme mandli. Těsto okolo potřeme rozmíchaným žloutkem s mlékem.

Plech vložíme do vyhřáté trouby a koláčky dozlatova upečeme. Náplně do koláčků můžeme střídat, například s makovou či ořechovou.

recept zaslala Vendula Ševčíková, Brno

4. Králík s nádivkou

Ingredience: 1 králík, 150 g špeku, 300 g cibule, 50 g česneku, 5 polévkových lžic plnotučné hořčice, 400 ml bílého vína, pepř, sůl

Nádivka: 6 rohlíků, 6 vajec, 200 g vařeného uzeného masa, 200 ml vývaru z uzeného masa, 50 g másla, 3 mladé cibulky, 50 g čerstvě nastrouhaného křenu, svazek bylinek (libeček, petrželka), muškátový oříšek, pepř, sůl

Postup: Očištěného králíka prošpikujte slaninou, osolte a opepřete. Česnek prolistujte a smíchejte s hořčicí a touto směsí potřete králíka svrchu i zevnitř. Rohlíky nebo žemle nakrájejte na kostičky, navlhčete vývarem z uzeného masa, přidejte žloutky, pokrájejte uzené maso, jemně posekanou cibuli, bylinky, nastrouhaný křen, rozpuštěné máslo, dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a dobře promíchejte. Z bílků vyšlehejte sníh, který lehce vmíchejte do těsta. Nádivkou naplňte králíka, kůži na břišní části spojte špejlí, vložte do pekáče s cibulí pokrájenou na měsíčky, podlijte vínem a pečte při teplotě 180 stupňů hodinu až hodinu a půl do zlatova. Během pečení polévejte šťávou. Králíka s nádivkou podávejte s novými brambory uvařenými ve slupce. Tip: Před špikováním dejte slaninu na chvíli do mrazáku, aby byla tuhá a neklouzala mezi prsty.

recept zaslala Zuzana Kučerová, České Budějovice

5. Karamelový beránek

Ingredience: 100 g krystalového cukru, 1 dcl horké vody, 6 vajec, 150 g moučkového cukru, 240 g hrubé mouky, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 50 g mletých ořechů, tuk a hrubá mouka na formu

Postup: Na pánvičce rozpustíme krystalový cukr na karamel, zalijeme horkou vodou a za stálého míchání rozvaříme. Žloutky, moučkový cukr a karamel ušleháme do husta. V mouce rozmícháme kypřící prášek a mleté ořechy. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který střídavě s moukou opatrně vmícháme do směsi. Těsto nalijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané formy a v mírně teplé troubě upečeme.

recept zaslala Renata Fischerová, Dasnice

6. Beskydský Maras

Ingredience: 1 kg uzeného masa, 10 vajec, 1 velký křen, ocet, 1/2 l vody, cukr, pepř

Postup: Uvaříme maso a vejce na tvrdo. Nastrouháme křen, který spaříme octovou zálivkou. Maso nakrájíme na kostky. Uvařené žloutky umačkáme vidličkou a zalijeme vývarem z masa, aby vznikla řídká omáčka, přidáme maso a na kostičky nakrájené vejce (bílky) a dle potřeby vývar, opepříme, případně osolíme. Necháme přes noc uležet v chladnu. Podáváme s chlebem. Nám všem moc chutná a smějeme se, že si "MARAS" (tak ho nazýval můj děda) neděláme i v běžném roce, holt dodržujeme tradici.

recept zaslala Šárka Trojanová, Ostrava

7. Velikonoční nádivka (hlavička - klasika z jizerskokrkonošské oblasti)

Ingredience: 300 g vepřového plecka, 300 g uzeného bůčku, 300 g kuřecího masa – lze obměnit nebo doplnit jehněčím, kůzlečím, krůtím, telecím – prostě jemnějším druhem masa, - do vody na vaření masa přidat celý pepř, nové koření, bobkový list, špetku tymiánu a rozmarýnu - 500 g tvrdých rohlíků (asi 11 rohlíků), sůl, pepř muškátový oříšek, 6 vajec, pažitka, petrželka, libeček, mladé kopřivy (lze vynechat), můžete i česnek, máslo a strouhanka do vhodné zapékací nádoby

Postup: Maso uvaříme v osolené vodě a necháme vychladnout, pak nakrájíme na kostičky. Rohlíky nakrájíme na kostičky a zalijeme vývarem z masa (podle potřeby, aby byly potopené). Zbylý vývar použijte jako základ omáčky nebo polévky, je škoda ho vylévat.

Maso promícháme s rohlíky (vyždímáme je), osolíme, opepříme, přidáme oříšek, pažitku a petrželku s libečkem a kopřivami (lze vynechat).

Vejce rozdělíme na žloutky a bílky, žloutky vmícháme do masa. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zamícháme lehounce do hlavičky.

Dáme do vhodné zapékací misky nebo pekáče, vymazané máslem a vysypané strouhankou. Pečeme ve vyhřáté troubě do růžova – asi při 180 °C cca 1 hodinu.

Lze přidat i houby jak sušené, mražené i nakládané.

Dá se jíst i studené.

recept zaslala Laďka Staffen, Jablonec nad Nisou

8. Velikonoční svítek

Ingredience: půl vepřového kořínku, 8 dkg syrových jater, sůl, 20 dkg zeleniny - mrkev, petržel, celer, 1 cibule, 3 vejce, 4 dl mléka, 6 dkg strouhanky, mletý pepř, petrželka, mladé kopřivy, 2 dkg másla na podušení jater a 3 dkg másla na vymazání pekáčku

Postup: Očištěný a omytý kořínek uvaříme v osolené vodě ze zeleninou a cibulí doměkka. Obrané maso z hlavy a kořínku a na másle s cibulkou podušenými játry na masovém strojku umeleme. Vejce ušleháme vidličkou do pěny, přidáme k nim mléko a přilijeme vše k mletému masu. Pak k tomu ještě přidáme strouhanku, jemně usekanou petrželku a mladé kopřivy, podle chuti přisolíme, opepříme a dobře promícháme. Necháme 1/4 hodiny odpočinout a pak naplníme směs do máslem vymaštěného pekáčku, povrch pokrmu pokryjeme kousky másla a ve středně horké troubě zvolna pečeme 1/2 hodiny. Upečený svítek podáváme s vařenými brambory a hlávkovým salátem.

recept zaslala Venuše Kubáčová, Mladá Boleslav

9. Jehněčí nebo kůzlečí nadívaná plec

Ingredience: 1 jehněčí nebo kůzlečí plec, 100 g másla, sůl

Nádivka: 70 g másla, 3 vejce, 3 housky, 1/8 l mléka, 3 lžíce strouhanky, hrst kopřiv, muškátový oříšek, sůl, pepř

Postup: Máslo a žloutky utřeme se strouhankou do pěny, přidáme nakrájené v mléce namočené housky, trochu nastrouhaného muškátového oříšku, nasekané spařené kopřivy, sůl, pepř a promícháme. Nakonec lehce vmícháme sníh. V pekáči rozehřejeme máslo, položíme naplněné maso, osolíme a potřeme máslem, zvolna pečeme, pak maso obrátíme a dopečeme. Kdo má rád, může potřít lisovaným česnekem. Přílohy chléb, brambory nebo kaše.

recept zaslala Anna Týfová, Martínkovice 

 

Své hlasy pro jednotlivé recepty zasílejte SMS zprávou ve tvaru: DEN REC 01 – 09 (číslo receptu) JMENOaPRIJMENI ADRESA PSC na číslo 900 11 07. Cena 1 SMS zprávy je 7 Kč včetně DPH. Z jednoho telefonního čísla je možné zaslat maximálně 20 SMS zpráv.

Nebo můžete vyplnit hlasovací kupon v regionálním Deníku. Vyplněný formulář zasílejte na adresu: Regionální deník, Marketing − Česko vítá jaro, Přátelství 986, Praha 10 − Uhříněves 104 00 nebo zaneste do okresní redakce regionálního Deníku.

Nebo můžete hlasovat on-line zde.

Autor: Redakce

16.3.2012 VSTUP DO DISKUSE 15
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nový šéf hradního protokolu: Návštěvu Bílého domu už začínáme chystat

ROZHOVOR – Miroslav Sklenář nahradí ve funkci vrchního protokoláře Jindřicha Forejta. Deníku při té příležitosti poskytl rozhovor. Hovoří v něm o svém vztahu k prezidentu Miloši Zemanovi i o plánované návštěvě USA. Rezignace Forejta ho prý nepřekvapila.  

Zmlátil dvě ženy. Zdržely jej prý ve frontě u pokladny

Pardubice - Z výtržnictví obvinila pardubická policie 47letého muže, který měl zmlátit dvě ženy. Jednu vážně zranil.

Bugatti už prodalo 220 nových Chironů. Kupci na auto mohou čekat i tři roky

Od představení modelu Chiron v březnu letošního roku už automobilka Bugatti našla kupce pro 220 exemplářů tohoto nástupce legendárního Veyronu. Z auta se však zatím raduje jediný zákazník, všichni ostatní ještě musejí čekat.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies