„V roce 2006 se nám povedlo být úplně první skupinou po ukončení války v zálivu, která se do severního Iráku podívala. Nálezy, které jsme zde objevili, jsou pravděpodobně nejstaršími důkazy o osídlení lidmi na celém světě,“ říká Nováček, zástupce vedoucího katedry archeologie Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni.

Expedice zaměřila hlavně na město Arbíl, jedno z bývalých královských rezidenčních center starověké Asýrie. Jeho výzkum je podle Nováčka opravdovou výzvou pro moderní archeologii 21. století. „Arbíl patří k nejdéle souvisle osídleným městům na světě. Na rozdíl od jiných, známějších center, jako jsou například Ninive nebo Aššur, se mu vyhnul definitivní zánik a do současnosti je velmi živým centrem,“ vysvětluje archeolog.

Vědci dostali možnost prozkoumat umělý pahorek čnějící ve výšce 30 metrů nad zbytkem města, který byl do roku 2007 osídlený. „Nyní jsou jeho obyvatelé vystěhováni, se znovu obydlením citadely se ale po její rekonstrukci opět počítá,“ uvádí Nováček.

Škrabadla a drasadla

Čeští archeologové nalezli při expedici, z níž se vrátili koncem loňského roku, zatím nejstarší kamenné nástroje. Všechny dosud publikované nálezy, které zde před padesáti lety získaly americké expedice, jsou totiž mladší. „Jedná se o škrabadla a drasadla. Sloužily pravěkému člověku například k opracovávání kožešin a zpracovávání masa. To, že to nejsou jen tak nějaké obyčejné kameny poznáte podle toho, že nesou stopy záměrného opracování,“ ukazuje nálezy Nováček.

Plzeňská katedra archeologie nyní připravuje spolupráci s tamní univerzitou. Úroveň studia archeologie v severním Iráku je ale s naší nesrovnatelná. Tamní archeologie připomíná tu naší v šedesátých letech minulého století. „Narážíme hned na několik problémů, za nimiž stojí dlouhodobá kulturní izolace této země. Je zde nedostatek literatury, chybí finance. Jediná katedra archeologie, která v celé zemi je, vyučuje spíše kulturní dějiny než standardní archeologii. Pokusíme se podílet na výchově nové generace zdejších archeologů, snažíme se otevřít v Plzni obor pro studenty ze severního Iráku,“ říká Nováček. Zájemci by ale nejprve museli absolvovat intenzivní kurz češtiny.

Sérii výzkumů v severním Iráku z části pokryl jeden milion korun z Grantové agentury České republiky.