V Benešově je problém bezdomovců velice živý. Za poslední léta zde jejich počet mnohonásobně vzrostl. „Máme tu dvě skupiny bezdomovců. Jedna působí kolem denního stacionáře a noclehárny, druhá se zabydlela v polorozpadlých domech v areálu bývalých kasáren," uvedl Radek Stulík, velitel městské policie.

„Přes den se pohybují především na vlakovém nádraží. Z vestibulu u pokladen a z nástupišť je opakovaně vykazujme, protože tam pokud necestují, podle přepravního řádu být nesmí. Odpoledne se shlukují v nádražní restauraci," doplnil velitel. Chytřejší a movitější z osob bez přístřeší si proto kupují nejlevnější jízdenku na vlak a městští policisté jsou na ně krátcí.

Občanům i městu nejvíce vadilo, že se skupinky lidí bez zázemí objevovaly v benešovských ulicích, na nádraží a kolem škol ráno mezi 7. a 8. hodinou. To bylo odbouráno navázáním provozní doby noclehárny a nízkoprahového denního centra. Pečovatelská služba okresu Benešov v něm vloni evidovala 112 lidí bez zázemí, v roce 2015 o šest méně. Terénní programy po celém Benešovsku využívalo vloni 144 osob, rok předtím 140.

Od října zde funguje sociální služba azylového domu pro sedm mužů bez domova. Kapacita je naplněná. Pracovníci benešovské služby také pomohli řadě lidí bez domova se zaměstnáním. V azylovém domě se podařilo zaměstnat tři klienty na dohodu o práci. V nízkoprahovém denním centru jich brigádně pracuje osm.

Židle v Kutné Hoře

S bezdomovci se potýká i Kutná Hora. Podle vedoucího odboru sociálních věcí a zdravotnictví Mariána Šlesingra se zde pohybuje přibližně 40 „domácích" lidí bez přístřeší. Celkově jich je daleko více. Pomoc těmto lidem zde nabízí Duhové atrium oblastní charity. „V nízkoprahovém denním centru obdrží polévku, kávu nebo čaj a mohou využít zázemí pro osobní hygienu," popsal Martin Jelínek z Duhového átria.

Noclehárna s jedenácti lůžky a jednou přistýlkou zde pak funguje přibližně šest let. Pokud venkovní teploty klesnou pod minus 10°C, mají klienti k dispozici i deset takzvaných teplých židlí.

Další města na Kutnohorsku naproti tomu zůstávají v tomto stranou. „O žádných lidech bez přístřeší nevíme. Snažíme se situaci ve městě předcházet," uvedla Ludmila Vlková z městského úřadu ve Zruči nad Sázavou.

Podle ní jsou pro obyvatele Zruče, kteří se nacházejí v krizové situaci, připraveny sociální byty. „Jsou to maličké byty určeny těm, kteří jsou sociálně slabí a na normální bydlení by nedosáhli," doplnila Vlková. Relativní klid panuje i v Čáslavi, kde bezdomovce spočítají na prstech ruky.

Centrum pro Kolín

V Kolíně Klára Dostálová, kurátorka pro dospělé oddělení sociální péče a zdravotnictví městského úřadu, odhaduje počet osob bez domova na 50 až 60.

„Sami je venku aktivně vyhledáváme, představíme se a nabídneme pomoc. S vyřízením občanského průkazu, zajištěním dávek v hmotné nouzi, změny v evidenci, nabídneme zajištění ubytování. To mají podle ročního období za 20 nebo 30 korun, v mrazech zdarma. Předáme jim poukázky na oblečení a hygienické potřeby," podotkla Klára Dostálová z kolínské radnice.

Farní charita Kolín by měla zájem o vybudování služby, která by pomáhala lidem bez domova. Denní stacionář je proveditelný pouze ve spolupráci s městem. Aktuálně ve městě funguje sklad a výdejna potravin, kterou mohou lidé bez domova využít. Noclehárna sice v Kolíně je, ta však prý nemá potřebnou kapacitu.

Čtěte také: Kočičky nikdy neopustí. Kvůli nim žijí bez domova