VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Barbecue-specialista: Češi jsou při grilování nedočkaví

Plzeň - Martin Špaček je nejen kuchař, ale především barbecue–specialista, tedy odborník na grilování. Své povolání vykonává už deset let.

26.7.2009
SDÍLEJ:

Expert na grilování Martin Špaček v akci.Foto: Archiv M. Špačka

Když se před třemi roky nachomýtl ke grilovacímu festivalu na Floridě, rozhodl se svoji profesní odbornost zaměřit právě sem. „Grilovat se dá všechno,“ říká. „Snad i gumoví medvídci!“

Opravdu je možné ugrilovat cukrovinky do poživatelné podoby?
Samozřejmě. Úplně fantasticky chutnají například pěnové marshmallow polštářky. Nasázíte je na špejli a šup s nimi na gril. Povrch vytvoří během pár okamžiků lahodnou karamelovou krustu a uvnitř zůstanou krásně vláčné. Pak je přelijete karamelovou omáčkou, přidáte vanilkovou zmrzlinu a máte dezert, na jaký do smrti nezapomenete!

Grilování je ale spíše o mase, ne?
To jsem si dřív myslel taky. Grilovat se ale dá všechno. Sýry, ovoce, zelenina. Maso je u nás samozřejmě nejpoužívanější surovinou, ale ne každý ho umí správně vybrat a připravit.

Poraďte. Jak na to?
Hlavně musíte vybrat dobré maso. Z hovězího zadního za sto padesát korun nikdy biftek neuděláte. Já používám nejraději svíčkovou, rib steak, což je vlastně takové to oko roštěnky, nebo churrasco, tedy podélné tenké steaky. Potřete je lehce olejem a obalte ve vrstvě drceného česneku, rozmarýnu, soli a pepře. Stačí na dvě hodiny. Pak grilujete tři minutky z každé strany. Doplníte chimichurri omáčkou s česnekem, petrželí a octem, kterou dnes koupíte i hotovou, a je to.

Jakých chyb se lidé při grilování nejčastěji dopouštějí?
Hlavní chybou je nedočkavost. Zapálí uhlí, šoupnou tam rošt a hurá. Takhle ne. Uhlí je na grilování připraveno teprve, když má na povrchu popelavou vrstvu, ale v tu chvíli už si většina lidí myslí, že gril vyhasl. Přílišným žárem jídlo neugrilujete, ale spálíte. Vždycky mějte po ruce rozprašovač s vodou a nemilosrdně haste i sebemenší plamínek!

Poradíte čtenářům nějaký grilovací trik?
Pokud na rozžhavené uhlíky naházíte pár šupinek jabloňového nebo třešňového dřeva, získá maso lehký nádech uzené chuti. Nikdy do plátku masa nepíchejte vidlicí, pokud pečete steaky bez marinády, solte je až před koncem pečení, sůl z nich vytahuje šťávu!

Jaké topivo je na gril nejlepší?
Záleží samozřejmě na tom, co se chystáte grilovat. Obecně řečeno – já se držím klasiky, tedy uhlí a lávových kamenů, ale poslední dva roky používám i grilovací brikety z jihovýchodní Asie, vyrobené lisováním zuhelnatělých slupek kokosových ořechů. Dají se koupit už i u nás pod názvem Kobri a musím říct, že hlavně rybám a drůbežímu masu dokreslí fantastickou vůni.

A co tip na nějakou grilovanou lahůdku?
Kupte si větší chlazené vyloupané krevety (stojí stejně jako dobré hovězí). Namočte je na hodinu do kokosového mléka. Napichujte na špíz střídavě s tenkými plátky limetky, pak přelijte marinádou z 5 lžic olivového oleje, 1 lžičky balsamikového octa, 2 lžiček cukru, 2 lžiček drceného česneku, špetky zázvoru a špetky chilli. Nechte v lednici půl hodiny odpočinout a hurá na gril. Troufnu si říct, že většina čtenářů se bude olizovat až za ušima!

PÁR RECEPTŮ PRO INSPIRACI

Grilovaná kuřecí křidélka

Ingredience:
3/4 kg kuřecích křidélek, 125 g másla, 5 stroužků česneku (utřeme dojemna), 1 polévková lžíce jemně pokrájeného čerstvého zázvoru, šťáva ze dvou limetek, 2 polévkové lžíce sojové omáčky, 2 polévkové lžíce ostré omáčky, 150 g sýra s modrou plísní, 1/4 litru majonézy, mletý černý pepř

Příprava:
V malé pánvi rozpustíme máslo, přidáme česnek a zázvor, a na velmi mírném ohni za stálého míchání restujeme asi 2 minuty.
Přidáme limetkovou šťávu, sojovou omáčku a ostrou omáčku přivedeme k varu, krátce povaříme, sundáme z plamene a necháme vychladnout.
Kuřecí křídla dáme misky, polijeme marinádou, promícháme a necháme 3–4 hodiny marinovat.
Mezitím si připravíme sýrovou omáčku: sýr dobře rozetřeme vidličkou, přidáme majonézu, mletý pepř, dobře promícháme, přikryjeme a dáme do chladničky ztuhnout. Kuřecí křídla grilujeme zprudka a krátce – 3 až 4 minuty. Ještě horká je vložíme do misky se sýrovou omáčkou a zlehka promícháme. Podáváme s chlebem.

Grilovaná vepřová žebírka

Ingredience:
1,5 kg vepřových žebírek, sojová omáčka, cukr, worcesterová omáčka, chilli, 3 pomeranče, sůl, mletý černý pepř

Příprava:
Marináda: smícháme 4 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce worchesterové omáčky, malou lžičku chilli, přidáme šťávu ze tří pomerančů, ochutíme pepřem a solí. Vše přivedeme k varu, 1 až 2 minuty povaříma a marinádou polijeme vepřová žebírka. Pečlivě promícháme, aby marináda pronikla všude, a necháme asi 15 minut uležet. Grilujeme asi 10 minut z jedné strany, obrátíme a dopékáme i z druhé strany, dokud není maso propečené. Pak přikryjeme alobalem a necháme cca 10–15 minut dojít mimo gril.

Ostrá omáčka na grilované maso

Suroviny:
1 kg nedozrálých rajčat, 250 gramů cibule, 250 gramů zralých rajčat, 2 stroužky česneku, 1 feferonka, 200 gramů cukru, lžička soli, 2 dl octa, lžička mletého bílého pepře, lžička mletého nového koření, 1 lžička mletého zázvoru.

Postup:

Rajská jablka oloupeme, vykrájíme jádřince, cibuli oloupeme a nadrobno pokrájíme. Dáme do hrnce, zalijeme vodou a 30 minut dusíme. Přidáme feferonku, lisovaný česnek, cukr, sůl, ocet a koření a dusíme až do jemného zhoustnutí. Pak odstavíme, pokud chceme omáčku skladovat, lijeme ji ještě horkou do sklenic se šroubovacím úzávěrem, uložíme na chladné místo, třeba do lednice, a pak použijeme na grilované maso.

Sladká omáčka

Suroviny:
2 jablka, 10 zralých švestek, sklenička ostrého kečupu, cukr, sůl, lžička soli.

Postup:
Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince a velmi drobně pokrájíme. Švestky vypeckujeme, a také na drobno pokrájíme. Dáme do hrnce, lehce podlijeme vodou a necháme rozvařit. Promícháme s kečupem, dosolíme a přidáme podle chuti cukr, smícháme s kečupem a necháme odležet do druhého dne v lednici.

Další tipy si přečtěte ZDE

Autor: Gerald Weschke

26.7.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ladislav Okleštěk
6 33

Hejtmanem olomouckého kraje je Okleštěk. Sesazený Košta asi ANO opustí

Ilustrační foto.
6

Cukrárna Šárka v Michálkovicích končí, hlavním důvodem je EET

AUTOMIX.CZ

Škoda vážně chystala vlastní pick-up. Neklaplo to. Zatím...

V posledních letech se několikrát objevily zprávy, že Škoda zvažuje výrobu pick-upu. Nejčastěji se přitom hovořilo o vlastní verzi Volkswagenu Amarok. Nyní se ukazuje, že na těchto informacích opravdu něco bylo.

Filipínští islamisté sťali uneseného Němce, nedostali výkupné

Filipínská teroristická skupina Abu Sayyafa zavraždila sedmdesátiletého německého rukojmího, což ukazuje dnes zveřejněný videozáznam činu. Smrt svého občana potvrdila a odsoudila vláda v Berlíně. Filipíny označily zločin za barbarský. Muže radikální islamistická organizace unesla loni v listopadu, když se plavil kolem jednoho z ostrovů na jihozápadě Filipín. Jeho devětapadesátiletá partnerka přišla o život už při únosu.

Národní galerie má novou ostrahu. V úterý už bude přístupná expozice

Národní galerie (NG) v Praze dnes uzavřela novou smlouvu o ostraze svých šesti objektů i uměleckých děl se společnostmi G4S a Indus. "Noví dodavatelé od úterý 28. února, kdy se výstavní prostory Národní galerie znovu otevřou pro návštěvníky, zajistí kompletní služby," uvedla NG na webu. Své objekty NG o víkendu uzavřela kvůli sporům s bezpečnostní agenturou ABAS IPS Management.

Student z Brna vymyslel jedinečný výpočet. Dostal cenu Wernera von Siemense

Už jako středoškolák chodil občas o prázdninách vypomáhat do Ústavu přístrojové techniky Akademie věd. „Hrozně mě to bavilo. Tak jsem u toho pak už zůstal," vzpomíná pětadvacetiletý Tomáš Pikálek. Jeho diplomové práci letos v únoru udělila porota prestižní cenu Wernera von Siemense pro mladé talentované vědce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies