A poukázal na další nestandardní praktiky, které v Bezně několik let panovaly. Podnikatel měl kromě jiného na starosti veřejné zakázky a zajišťování dotací.

A právě tady firma, jejímž vlastníkem Hlavatý byl, udělala chybu při administrativním řízení na dodavatele stavby. To nepopírá ani samotný podnikatel. „Je pravda, že firma, v níž jsem působil, učinila administrativní chybu. Ovšem je třeba poukázat na to, že si toho nevšimlo celé zastupitelstvo městyse," upozorňuje Hlavatý a dodává, že se nezříká zodpovědnosti.

„V tom spěchu, aby se vše stihlo včas, bohužel došlo k chybě, k administrativnímu pochybení. Nikdo se ale neobohatil," brání se Hlavatý a připomíná, že firma měla na podobné případy sjednané pojištění na škody způsobené třetí osobě a ujišťuje, že je za tento omyl připraven nést následky.

Ilustrační foto
Bude referendum? Proti výstavbě na Štěpánce je i město

Situaci ale trochu komplikuje fakt, že Hlavatý už není vlastníkem společnosti. Tu totiž prodal ženě z Kladenska, která se má podle informací současného starosty Bezna Zdeňka Volfa nacházet v exekuci.

Podnik přitom nyní městysu i s úroky a dalšími náklady dluží 656 tisíc korun. Pochybení firmy potvrdil i krajský soud, jehož rozsudek je pravomocný.

Podnikatel zároveň poukazuje na fakt, že chybu neodhalilo ani bývalé zastupitelstvo. „O všem proběhlo standardní hlasování a zastupitelé si také ničeho nevšimli. Přehlédli tak chybu stejně jako já," konstatuje Jindřich Hlavatý, který podal trestní oznámení pro pomluvu.

Jak říká starosta Volf, samotný podnikatel dluží Beznu dalších 109 tisíc. „Stejnou chybu udělal Hlavatý při zakázce na zateplení kulturního domu. To už ale nebyl zastupován firmou, ale zakázku vyřizoval osobně. I v tomto případě věc řešíme za pomoci soudu. Rozsudek zatím pravomocný není, jelikož se Hlavatý odvolal," uvedl starosta.

Hlavatý po své éře v Bezně působil na středočeském krajském úřadě jako zástupce ředitelky pro veřejné služby. Jak potvrdil mluvčí krajského úřadu Pavel Lochař, na funkci na vlastní žádost rezignoval se zdůvodněním, že si nepřeje, aby se jeho spor s obcí Bezno stal předmětem politického boje.

Ilustrační foto.
Exekuce zasáhly každého desátého dlužníka v kraji