VYBERTE SI REGION

Brňané ochutnali hmyzí delikatesy

Brno /FOTO, VIDEO/ - Návštěvníci Ekologických veletrhů Brno Watenvi, mají ojedinělou možnost setkat se s entomofágií. Na stánku poradenského centra EnviWeb totiž začala ochutnávka hmyzu.

27.5.2009 1
SDÍLEJ:
Fotogalerie
16 fotografií
Ochutnávka hmyzu na brněnských veletrzích.

Ochutnávka hmyzu na brněnských veletrzích.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Entomofágie, jak se využití hmyzu v potravě nazývá, je rozšířena ve sto třinácti zemích světa.

"Spojení ekologických veletrhů s entomofágií není náhodné a vychází z myšlenky, že hmyz je ryze ekologickou potravinou a tím i pokrmem budoucnosti" sdělil Miroslav Kubásek z pořádající firmy EnviWeb.

Videorecept naleznete uvnitř galerie

Hmyz obsahuje až 80 procent kvalitní bílkoviny. Některé druhy jsou dokonce velmi tučné, a to je výhodné hlavně pro obyvatele rozvojových zemí. Na rozdíl od jiných živočichů mohou lidé jíst hmyz celý. U ostatních zvířat je někdy nevyužitých až čtyřicet procent jejich hmotnosti. Další předností je reprodukční schopnost hmyzu, která je mnohanásobně vyšší než u běžně chovaných zvířat.

Tyto aspekty tak řadí hmyz mezi nejekologičtější potraviny a předurčují jej jako pokrm budoucnosti.

Jedinečná příležitost ochutnat hmyz bude v poradenském centru i ve čtvrtek, kdy šéfkuchař Petr Ocknecht od 11.00 hodin připraví některé speciality teplé i studené kuchyně a návštěvníci tak budou mít příležitost ochutnat například cvrčka stepního, červa moučného, švába tureckého a potemníka brazilského.

27.5.2009 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

David Rath
1 18

Rathova korupční kauza: Soud vrátil k došetření druhou větev

Joe Biden
3

Viceprezident USA Biden se obává vměšování Ruska do evropských voleb

Brno podepsalo smlouvu o Hyperloopu. Má přispět také k rozvoji vědy ve městě

Brno – Kapsle létající tubami rychlostí čtrnáct set kilometrů v hodině může znít jako sci-fi, přesto se na vývoji těchto technologií Brno chce podílet. Zástupci města i Jihomoravské kraje ve středu podepsali dohodu o spolupráci s firmou Hyperloop Transportation Technologies. Ještě letos chtějí začít pracovat na studii proveditelnosti projektu. „Náklady velmi hrubě odhaduji na pět milionů korun pro kraj i Brno," sdělil náměstek krajského hejtmana pro oblast vědy a inovací Jan Vitula.

Nová škola pro sestry by měla vyřešit jejich nedostatek

Rumburk – Již za rok a půl by mohli nastoupit první studenti do nového oboru na vyšší odborné škole ve Varnsdorfu. Studovat by v něm měly budoucí zdravotní sestřičky.

Kavárník Ondřej Kobza: Jsem jezuitský podnikatel

V pražském kavárenském podhoubí nenajdete známější jméno. Ondřej Kobza má hrst plnou nápadů. Jeho tvář, nejprve spojenou s vršovickým podnikem Café V lese, začíná poznávat celá země, kterou v posledních letech rozehrál projekt Piána na ulici. Kobza má originální pohled na byznys, podporuje levicové ideje, věří v občanskou společnost i v sílu jednotlivce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies