Má to stát dvanáct milionů korun, přinést to má komfort pro běžkaře. Řeč je o projektu za dvanáct milionů korun na modernizaci zasněžování běžeckého stadionu v Bedřichově.

S vlastní modernizací by se mohlo již na podzim příštího roku. Záleží ale na tom, zda obec získá dotace.

„Na stadionu bychom měli osm míst k zasněžování, obsluhovala by je čtyři děla," uvedl Petr Holub, starosta Bedřichova. Víc děl s ohledem na odběr vody mít nemohou. V současnosti nemá Bedřichov ani jedno vlastní dělo, tři si půjčuje. Jedno dělo stojí podle starosty milion, obec na ně nemá peníze.

Pomoci má i kraj. „Bedřichov je jedním z nejfrekventovanějších nástupních míst na Jizerskou magistrálu a z pohledu cestovního ruchu má nadregionální význam," vysvětlil hejtman Martin Půta. Podíl kraje by měl být pět milionů korun. Radní s tím souhlasí, rozhodovat ale bude zastupitelstvo.

Obec může ze svého rozpočtu dát milion, zbylých šest milionů chce od ministerstva školství. O tom by podle starosty mělo být jasno v únoru příštího roku. Dostane-li Bedřichov dotaci, počítá s tím, že stadion zmodernizuje příští rok na podzim. „Když se dotaci nepodaří získat, zkusíme se domluvit s krajem, že bychom modernizaci provedli alespoň částečně," dodal Holub.

Původně chtěli uměle zasněžovat i zhruba 2,5 kilometru dlouhou nástupní trasu na magistrálu z Bedřichova na Novou louku. Proti tomu se ale podle starosty postavily Lesy ČR.

Bedřichov letos vylepšil parkovací a navigační systém. Návštěvníkům jizerskohorského střediska umožňuje zaplatit parkování bezkontaktně čipovou kartou, navigační systém je navíc upozorňuje na volná parkoviště. Ani jedno dosud v tomto lyžařském středisku nebylo.