VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Dietoložka: V jídelnách je zdravého jako šafránu

Děčínsko – Jídelen, které lákají na polední menu vyrostlo v poslední době na Děčínsku jako hub po dešti. O tom, zda nabízí i zdravá jídla se však dá v mnohých případech pochybovat.

5.3.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Eva Kořínková

Pálení žáhy, pocit plnosti a bolesti břicha, to je jen menší zlo, které tělu působíme dennodenním stravováním po restauracích. „Na oběd mám jen půl hodiny, na to abych si v restauraci objednala zdravější minutku prostě nemám čas. Řeším to tak, že zaběhnu do nedaleké jídelny, tam do sebe jídlo v rychlosti nasoukám a zase utíkám zpět do práce,“ posteskla si úřednice Lenka z Děčína. Dodala, že občas ji trápí pálení žáhy a pocit plnosti.

Až deset jídel

Poslední dobou si proto dává k obědu raději něco zdravějšího, například luštěniny nebo rýži. Děčínská jídelna Jotto ji z tohoto důvodu vyhovuje, denně nabízí výběr až z deseti jídel. „Vaříme podle klasické staročeské kuchařky. Luštěniny a ryby do české kuchyně patří, takže je na našem jídelníčku najdete celkem pravidelně,“ uvedl jednatel společnosti Otto Černohorský.

Stejnou možnost mají i strávníci z Vilémova. Tamní JPS Gastro nabízí denně výběr ze šesti jídel a každý den je na jídelníčku kuřecí, zeleninový nebo těstovinový salát. „Snažíme se nabízet co nejpestřejší jídelníček, tak aby si mohl vybrat skoro každý,“ řekl majitel Josef Provazník.

Hazard se zdravím

„Jídelen, kde se najde něco zdravého k jídlu je v naší republice jako šafránu. Každodenní stravování po restauracích je hazardem se zdravím. Když už jdu na oběd do restaurace, tak je lepší si objednat zdravější minutku, než hotovku. Hotová jídla jsou plná solí a tuků, protože většina hospod používá umělá dochucovadla,“ upozornila dietoložka Kateřina Cajthamlová.

Menší výběr z denního menu mají ti strávníci, kteří místo do jídelny zamíří do restaurace. Restaurace na Děčínsku nabízí výběr většinou z pěti hotových jídel. Děčínská restaurace Ve Dvoře klasická obědová menu nenabízí. Strávník má možnost si vybrat z deseti hotových jídel denně. „Jídelníček máme stálý, denně obměňujeme tak tři až pět jídel,“ uvedla vedoucí restaurace Marie Nováková.

Jídlo z domova

„Nějaký čas jsem na oběd chodil do restaurace, ale menu bylo pořád stejné. A po jídle mi bylo poslední dobou špatně. Začal jsem si proto nosit jídlo z domova a hned je mi lépe. Hlavně víc, co jím a nemusím s obědem chvátat,“ řekl Tomáš Kroutil z Varnsdorfu. Dodal, že v práci si jídlo ohřeje a během půl hodiny se v klidu nají. „Dřív jsem spěchal do restaurace, rychle jsem se najedl a zase spěchal zpět do práce. Teď mám klid,“ dodal Kroutil.

„Půl hodiny na oběd je nesmyslné nařízení. Oběd je nejdůležitější jídlo dne a člověk by na něj měl mít minimálně jednu hodinu. Po obědě je dobré si totiž tak na deset minut odpočinout a ne hned zasednout k práci,“ vysvětlila Cajthamlová.

Autor: Michaela Hlinková

5.3.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
10

Chyba za miliony. Pojišťovny platily za léky i dvojnásobek

Jan Klička
12

Pohledem Jana Kličky: Akademie českých prezidentů

Úkol pro exekutory: vymoci tolik, jako je čtvrtina státního rozpočtu

/INFOGRAFIKA/- Políčeno mají hlavně na lidi mezi 28 a 47 lety. Těch je mezi dlužníky víc než polovina. Převažují muži.

Stánky ve Znojmě jsou prázdné. Trhovkyně: Nechci se učit novoty kvůli EET

Brambory, cibuli, jablka nebo třeba česnek od místních prodejců si mohli obyvatelé Znojma donedávna koupit na stáncích na Masarykově náměstí. Zhruba desítka prodejců zde nabízela zboží každé dopoledne vždy od pondělí do soboty. Nyní zůstala prodejní místa opuštěná, i když na konci března již vždy trhovci bývali na svých místech.

Na Havaji Trumpův protiimigrační dekret neplatí, zatím na neurčito

Federální soud amerického státu Havaj prodloužil na neurčito příkaz, který pozastavil platnost protiimigračního dekretu vydaného v březnu prezidentem Donaldem Trumpem. Podle soudce bude příkaz platit do doby, než rozhodne o osudu žaloby, která označuje Trumpův krok za diskriminaci muslimů. 

Poslední rozloučení s loutkoherečkou Helenou Štáchovou, "maminkou" Hurvínka

Ve velké obřadní síni strašnického krematoria v Praze se dnes rodina, přátelé a veřejnost rozloučí s ředitelkou Divadla Spejbla a Hurvínka Helenou Štáchovou. Loutkoherečka, scenáristka, režisérka a dabérka zemřela po těžké nemoci 22. března ve věku 72 let.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies