VYBERTE SI REGION

Dietoložka: V jídelnách je zdravého jako šafránu

Děčínsko – Jídelen, které lákají na polední menu vyrostlo v poslední době na Děčínsku jako hub po dešti. O tom, zda nabízí i zdravá jídla se však dá v mnohých případech pochybovat.

5.3.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Eva Kořínková

Pálení žáhy, pocit plnosti a bolesti břicha, to je jen menší zlo, které tělu působíme dennodenním stravováním po restauracích. „Na oběd mám jen půl hodiny, na to abych si v restauraci objednala zdravější minutku prostě nemám čas. Řeším to tak, že zaběhnu do nedaleké jídelny, tam do sebe jídlo v rychlosti nasoukám a zase utíkám zpět do práce,“ posteskla si úřednice Lenka z Děčína. Dodala, že občas ji trápí pálení žáhy a pocit plnosti.

Až deset jídel

Poslední dobou si proto dává k obědu raději něco zdravějšího, například luštěniny nebo rýži. Děčínská jídelna Jotto ji z tohoto důvodu vyhovuje, denně nabízí výběr až z deseti jídel. „Vaříme podle klasické staročeské kuchařky. Luštěniny a ryby do české kuchyně patří, takže je na našem jídelníčku najdete celkem pravidelně,“ uvedl jednatel společnosti Otto Černohorský.

Stejnou možnost mají i strávníci z Vilémova. Tamní JPS Gastro nabízí denně výběr ze šesti jídel a každý den je na jídelníčku kuřecí, zeleninový nebo těstovinový salát. „Snažíme se nabízet co nejpestřejší jídelníček, tak aby si mohl vybrat skoro každý,“ řekl majitel Josef Provazník.

Hazard se zdravím

„Jídelen, kde se najde něco zdravého k jídlu je v naší republice jako šafránu. Každodenní stravování po restauracích je hazardem se zdravím. Když už jdu na oběd do restaurace, tak je lepší si objednat zdravější minutku, než hotovku. Hotová jídla jsou plná solí a tuků, protože většina hospod používá umělá dochucovadla,“ upozornila dietoložka Kateřina Cajthamlová.

Menší výběr z denního menu mají ti strávníci, kteří místo do jídelny zamíří do restaurace. Restaurace na Děčínsku nabízí výběr většinou z pěti hotových jídel. Děčínská restaurace Ve Dvoře klasická obědová menu nenabízí. Strávník má možnost si vybrat z deseti hotových jídel denně. „Jídelníček máme stálý, denně obměňujeme tak tři až pět jídel,“ uvedla vedoucí restaurace Marie Nováková.

Jídlo z domova

„Nějaký čas jsem na oběd chodil do restaurace, ale menu bylo pořád stejné. A po jídle mi bylo poslední dobou špatně. Začal jsem si proto nosit jídlo z domova a hned je mi lépe. Hlavně víc, co jím a nemusím s obědem chvátat,“ řekl Tomáš Kroutil z Varnsdorfu. Dodal, že v práci si jídlo ohřeje a během půl hodiny se v klidu nají. „Dřív jsem spěchal do restaurace, rychle jsem se najedl a zase spěchal zpět do práce. Teď mám klid,“ dodal Kroutil.

„Půl hodiny na oběd je nesmyslné nařízení. Oběd je nejdůležitější jídlo dne a člověk by na něj měl mít minimálně jednu hodinu. Po obědě je dobré si totiž tak na deset minut odpočinout a ne hned zasednout k práci,“ vysvětlila Cajthamlová.

Autor: Michaela Hlinková

5.3.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.
15 18

Poslanec ČSSD chce od Babiše vědět, kde vzal peníze na dluhopisy

Platforma Bez komunistů.cz. uspořádala v Praze shromáždění k odkazu Jana Palacha.
3 3

Na památku Palacha, v den jeho smrti, si lidé zapalovali svíčky

AKTUALIZOVÁNO

Podívejte se na pustý stadion před zbouráním. Nástupce je ve hvězdách

Nadšený řev fanoušků vítězného týmu se rozléhal brněnským zimním stadionem za Lužánkami, když domácí hokejisté Rudé hvězdy, dnešní Komety, poprvé doma před Brňany přebírali mistrovský titul. Tehdy se psal rok 1957 a stadion měl za sebou deset let fungování a před sebou ještě mnoho radosti i smutků fanoušků brněnských hokejistů. Nyní, sedmdesát let od slavnostního otevření stadionu, už na něj odkazuje jen název zastávky hromadné dopravy. Slibovaná nová aréna je v nedohlednu.

Obamovi balí, prezidentští úředníci vyklízejí Bílý dům

Odcházející americký prezident Barack Obama se loučí s Bílým domem, v němž jako hlava státu bydlel osm let. Oficiální akce, projevy a tiskové konference má za sebou a dnes je jeho program podle poradců volnější, byť Bílý dům ještě neopouští. Hlavou státu je do pátku 12:00 místního času (18:00 SEČ), kdy složí přísahu jeho nástupce Donald Trump.

AKTUALIZOVÁNO

Lavina na italský hotel spadla, když už hosté měli sbaleno

Řím - Hosté italského hotelu Rigopiano měli v okamžiku pádu ničivé laviny sbalené kufry a budovu na úpatí pohoří Gran Sasso se chystali opustit. Museli ale počkat, dokud sněžný pluh neodstraní sníh, který zablokoval přístupovou cestu. Italskému listu La Repubblica to dnes řekl Quintino Marcella, přítel a zaměstnavatel jednoho ze dvou přeživších, kuchaře Giampiera Pareteho, který byl v hotelu s rodinou na dovolené.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies