VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Dietoložka: V jídelnách je zdravého jako šafránu

Děčínsko – Jídelen, které lákají na polední menu vyrostlo v poslední době na Děčínsku jako hub po dešti. O tom, zda nabízí i zdravá jídla se však dá v mnohých případech pochybovat.

5.3.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Eva Kořínková

Pálení žáhy, pocit plnosti a bolesti břicha, to je jen menší zlo, které tělu působíme dennodenním stravováním po restauracích. „Na oběd mám jen půl hodiny, na to abych si v restauraci objednala zdravější minutku prostě nemám čas. Řeším to tak, že zaběhnu do nedaleké jídelny, tam do sebe jídlo v rychlosti nasoukám a zase utíkám zpět do práce,“ posteskla si úřednice Lenka z Děčína. Dodala, že občas ji trápí pálení žáhy a pocit plnosti.

Až deset jídel

Poslední dobou si proto dává k obědu raději něco zdravějšího, například luštěniny nebo rýži. Děčínská jídelna Jotto ji z tohoto důvodu vyhovuje, denně nabízí výběr až z deseti jídel. „Vaříme podle klasické staročeské kuchařky. Luštěniny a ryby do české kuchyně patří, takže je na našem jídelníčku najdete celkem pravidelně,“ uvedl jednatel společnosti Otto Černohorský.

Stejnou možnost mají i strávníci z Vilémova. Tamní JPS Gastro nabízí denně výběr ze šesti jídel a každý den je na jídelníčku kuřecí, zeleninový nebo těstovinový salát. „Snažíme se nabízet co nejpestřejší jídelníček, tak aby si mohl vybrat skoro každý,“ řekl majitel Josef Provazník.

Hazard se zdravím

„Jídelen, kde se najde něco zdravého k jídlu je v naší republice jako šafránu. Každodenní stravování po restauracích je hazardem se zdravím. Když už jdu na oběd do restaurace, tak je lepší si objednat zdravější minutku, než hotovku. Hotová jídla jsou plná solí a tuků, protože většina hospod používá umělá dochucovadla,“ upozornila dietoložka Kateřina Cajthamlová.

Menší výběr z denního menu mají ti strávníci, kteří místo do jídelny zamíří do restaurace. Restaurace na Děčínsku nabízí výběr většinou z pěti hotových jídel. Děčínská restaurace Ve Dvoře klasická obědová menu nenabízí. Strávník má možnost si vybrat z deseti hotových jídel denně. „Jídelníček máme stálý, denně obměňujeme tak tři až pět jídel,“ uvedla vedoucí restaurace Marie Nováková.

Jídlo z domova

„Nějaký čas jsem na oběd chodil do restaurace, ale menu bylo pořád stejné. A po jídle mi bylo poslední dobou špatně. Začal jsem si proto nosit jídlo z domova a hned je mi lépe. Hlavně víc, co jím a nemusím s obědem chvátat,“ řekl Tomáš Kroutil z Varnsdorfu. Dodal, že v práci si jídlo ohřeje a během půl hodiny se v klidu nají. „Dřív jsem spěchal do restaurace, rychle jsem se najedl a zase spěchal zpět do práce. Teď mám klid,“ dodal Kroutil.

„Půl hodiny na oběd je nesmyslné nařízení. Oběd je nejdůležitější jídlo dne a člověk by na něj měl mít minimálně jednu hodinu. Po obědě je dobré si totiž tak na deset minut odpočinout a ne hned zasednout k práci,“ vysvětlila Cajthamlová.

Autor: Michaela Hlinková

5.3.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Komerční banka

Přechod k jiné bance bude od března snazší

Ilustrační foto.
6

Cukrárna Šárka v Michálkovicích končí, hlavním důvodem je EET

Nemocnice se propadají do dluhů. Bez injekcí z krajů by neměly na provoz

/INFOGRAFIKA/ Nemocnice jsou na tom stále hůř, přestože účty pojišťoven bobtnají – jen za poslední dva roky se jejich přebytky navýšily o 11,5 miliardy korun. Kde je problém? Experti tvrdí, že je české zdravotnictví špatně nastaveno.

Filipínští islamisté sťali uneseného Němce, nedostali výkupné

Filipínská teroristická skupina Abu Sayyafa zavraždila sedmdesátiletého německého rukojmího, což ukazuje dnes zveřejněný videozáznam činu. Smrt svého občana potvrdila a odsoudila vláda v Berlíně. Filipíny označily zločin za barbarský. Muže radikální islamistická organizace unesla loni v listopadu, když se plavil kolem jednoho z ostrovů na jihozápadě Filipín. Jeho devětapadesátiletá partnerka přišla o život už při únosu.

Národní galerie má novou ostrahu. V úterý už bude přístupná expozice

Národní galerie (NG) v Praze dnes uzavřela novou smlouvu o ostraze svých šesti objektů i uměleckých děl se společnostmi G4S a Indus. "Noví dodavatelé od úterý 28. února, kdy se výstavní prostory Národní galerie znovu otevřou pro návštěvníky, zajistí kompletní služby," uvedla NG na webu. Své objekty NG o víkendu uzavřela kvůli sporům s bezpečnostní agenturou ABAS IPS Management.

Dva měsíce nemoci už vás nezničí. Nemocenská by se měla zvýšit

Dlouhodobě nemocným by v příštím roce mohla stoupnout nemocenská. Zatímco nyní dostávají od 15. dne nemoci dávky ve výši 60 procent vyměřovacího základu bez ohledu na délku choroby, vláda včera navrhla, aby dávky od druhého a poté i od třetího měsíce dlouhodobé nemoci vzrostly. Po měsíci stonání by tak zaměstnanci měli nově dostávat 66 procent vyměřovacího základu, od dvou měsíců dokonce 72 procent.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies