VYBERTE SI REGION

Dietoložka: V jídelnách je zdravého jako šafránu

Děčínsko – Jídelen, které lákají na polední menu vyrostlo v poslední době na Děčínsku jako hub po dešti. O tom, zda nabízí i zdravá jídla se však dá v mnohých případech pochybovat.

5.3.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Eva Kořínková

Pálení žáhy, pocit plnosti a bolesti břicha, to je jen menší zlo, které tělu působíme dennodenním stravováním po restauracích. „Na oběd mám jen půl hodiny, na to abych si v restauraci objednala zdravější minutku prostě nemám čas. Řeším to tak, že zaběhnu do nedaleké jídelny, tam do sebe jídlo v rychlosti nasoukám a zase utíkám zpět do práce,“ posteskla si úřednice Lenka z Děčína. Dodala, že občas ji trápí pálení žáhy a pocit plnosti.

Až deset jídel

Poslední dobou si proto dává k obědu raději něco zdravějšího, například luštěniny nebo rýži. Děčínská jídelna Jotto ji z tohoto důvodu vyhovuje, denně nabízí výběr až z deseti jídel. „Vaříme podle klasické staročeské kuchařky. Luštěniny a ryby do české kuchyně patří, takže je na našem jídelníčku najdete celkem pravidelně,“ uvedl jednatel společnosti Otto Černohorský.

Stejnou možnost mají i strávníci z Vilémova. Tamní JPS Gastro nabízí denně výběr ze šesti jídel a každý den je na jídelníčku kuřecí, zeleninový nebo těstovinový salát. „Snažíme se nabízet co nejpestřejší jídelníček, tak aby si mohl vybrat skoro každý,“ řekl majitel Josef Provazník.

Hazard se zdravím

„Jídelen, kde se najde něco zdravého k jídlu je v naší republice jako šafránu. Každodenní stravování po restauracích je hazardem se zdravím. Když už jdu na oběd do restaurace, tak je lepší si objednat zdravější minutku, než hotovku. Hotová jídla jsou plná solí a tuků, protože většina hospod používá umělá dochucovadla,“ upozornila dietoložka Kateřina Cajthamlová.

Menší výběr z denního menu mají ti strávníci, kteří místo do jídelny zamíří do restaurace. Restaurace na Děčínsku nabízí výběr většinou z pěti hotových jídel. Děčínská restaurace Ve Dvoře klasická obědová menu nenabízí. Strávník má možnost si vybrat z deseti hotových jídel denně. „Jídelníček máme stálý, denně obměňujeme tak tři až pět jídel,“ uvedla vedoucí restaurace Marie Nováková.

Jídlo z domova

„Nějaký čas jsem na oběd chodil do restaurace, ale menu bylo pořád stejné. A po jídle mi bylo poslední dobou špatně. Začal jsem si proto nosit jídlo z domova a hned je mi lépe. Hlavně víc, co jím a nemusím s obědem chvátat,“ řekl Tomáš Kroutil z Varnsdorfu. Dodal, že v práci si jídlo ohřeje a během půl hodiny se v klidu nají. „Dřív jsem spěchal do restaurace, rychle jsem se najedl a zase spěchal zpět do práce. Teď mám klid,“ dodal Kroutil.

„Půl hodiny na oběd je nesmyslné nařízení. Oběd je nejdůležitější jídlo dne a člověk by na něj měl mít minimálně jednu hodinu. Po obědě je dobré si totiž tak na deset minut odpočinout a ne hned zasednout k práci,“ vysvětlila Cajthamlová.

Autor: Michaela Hlinková

5.3.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Babiš: Jsem manažer obyvatel této země a mám co nabídnout

Spuštění první fáze EET i snahy o zavedení různých výjimek udaly tón veřejné debatě končícího týdne. Kromě toho byl přijat zákon o střetu zájmů, který bude mít pro Andreje Babiše dalekosáhlé důsledky. Není divu, že během rozhovoru občas křičel, odbíhal pro různé materiály a maily od občanů, kroutil hlavou, ale také se srdečně smál. I když tvrdí, že je naštvaný, hlavně na Bohuslava Sobotku, evidentně je odhodlaný poprat se o vítězství ve volbách a další čtyři roky vést zemi.  

Martin Svoboda: Za jedovatý alkohol má být potrestán výrobce, ne prodejce

/ROZHOVOR/ Když v září 2012 pacient havířovské nemocnice řekl lékařům, že oslepl po vypití alkoholu, který koupil jeho bratr ve stánku pod náměstím TGM v Havířově-Šumbarku, byl to stánek, kde byl provozní Martin Svoboda a kde šťárou policie, hygieniků a celníků začala metylová kauza, která zasáhla celou republiku a dokonce překročila její hranice.

Muž, který postupně přestává ovládat své nohy a ruce: Chci žít naplno

Pracuje jako právník a každý den několik hodin cvičí, aby kvůli své nemoci neskončil nehybný na lůžku. Bojuje, a přes všechny obtíže s postupující ztrátou hybnosti rukou a nohou, které mu způsobuje nemoc nazvaná Charcot-Marie-Tooth (C-M-T), považuje svůj život za šťastný.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies