VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Cech hostinských a řezníků varuje před sloučením škol

Pardubice - K odpůrcům sloučení Střední odborné školy (SOŠ) a Středního odborného učiliště (SOU) Poděbradská se Střední průmyslovou školou potravinářskou se postavil i pardubický Cech hostinských, hoteliérů, řezníků a uzenářů.

10.2.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: archiv školy

„SOŠ a SOU na Poděbradské již řadu let připravuje žáky učebních oborů Kuchař, Číšník, Kuchař–číšník a Prodavač pro jejich povolání. Škola je pro výuku optimálně zařízena, má vybavení jak pro teorii, tak i cvičné prostory pro instruktáže žáků. Bez zázemí, kterým tato škola disponuje, si nedovedeme přípravu žáků pro dané obory představit,“ uvedl předseda Cechu Jiří Reter.

Cech považuje přemístění školy do objektu SPŠP, která toto zázemí nemá, za znepokojující a s ohledem na kvalitní přípravu žáků také za velmi riskantní.

„Samozřejmě, že vidíme nutnost redukce a slučování škol z důvodu jejich předimenzace. Prvořadá pozornost by ale měla být kladena na učňovské obory a absolventy s výučními listy, kteří lépe zapadnou do pracovního procesu než absolventi rádoby středních škol s maturitami, o jejichž úrovni jsme se již v testech několikrát přesvědčili,“ konstatoval Jiří Reter.

V návrhu sloučení jsou podle cechu jednoznačně upřednostňovány obory školy potravinářské, kde není redukce oborů žádná. Zatímco v oboru Kuchař–číšník a Prodavač je redukce z pěti tříd na dvě.

Slučte chemickou s potravinářskou

„Ostatní obory na Poděbradské jsou zrušeny a nebo přemístěny do jiných měst v Pardubickém kraji. Tímto krokem by uchazeči byli nuceni dojíždět do jiných státních škol, pokud by nechtěli či nemohli platit školné v soukromé škole,“ sdělil Jiří Reter.

„Musíme také jednoznačně konstatovat, že učňovské obory na Poděbradské jsou naplňovány téměř na sto procent, zatímco nenaplněnost školy potravinářské a chemické je alarmující. Domníváme se, že jestliže chceme přestěhováním SPŠCH na Poděbradskou získat prostory pro okresní soud, nabízí se v tomto případě úplně jiné sloučení škol. Vznik potravinářsko–chemických oborů by by pro celý kraj přínosem, a to zejména na trhu práce,“ navrhl Reter.

10.2.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zaměstnanci slovenského Volkswagenu stávkují za vyšší mzdy.
5

Stávka v bratislavském VW končí, zaměstnanci se dočkají vyšších mezd

Kuchař Michael Solnička alias Mr. Steak bude od podzimu šéfkuchařem nového steakového restaurantu v Olomouci.
1 2

Mr. Steak: Gastronomický boom? Olomouc teď dává zbytku republiky na frak

AKTUALIZOVÁNO

Kvitová opět šampionkou. Svůj návrat dokonala triumfem v Birminghamu

/VIDEO/ O takovém návratu se jí ani nesnilo. Tenistka Petra Kvitová korunovala svůj comeback po prosincovém napadení neznámým útočníkem triumfem na trávě v Birminghamu. Pro českou lvici šlo přitom o teprve druhý turnaj od zranění. V novém vydání žebříčku se posune na dvanáctou příčku.

Babiš opět zrušil návštěvu České televize. Mám důležitější věci, sdělil

/ANKETA/ Předseda ANO Andrej Babiš se opět nedorazil na politickou debatu Otázky Václava Moravce v České televizi. Účast v dnešním přímém přenosu podle moderátora pořadu Moravce Babiš původně slíbil, ale pak ji zrušil kvůli nemoci člena rodiny.

AKTUALIZUJEME

V Kolumbii se potopila loď se 150 turisty na palubě

/VIDEO/ Ve vodní nádrži Guatapé na severovýchodě Kolumbie se potopila třípatrová turistická loď s přibližně 150 pasažéry.

Hurá do plavek! Ale do jakých? Hitem jsou jednodílné, radí ostravský stylista

Léto. Rtuť teploměru šplhá výš a výš. Oblékáme se do koupacího oděvu, jehož historie sahá až do antického Řecka. Po jakém typu plavek ale letos mají ženy sáhnout? Co zrovna letí?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies