Jak upozornil Karel Bendl, ředitel benátecké správy městských lesů, která má nad zvířaty chovatelský dohled, nebude trvat dlouho a bude třeba uvažovat nad tím, kam pastvinu rozšířit, aby se v ní zvířata netísnila. Jednou z možností je vznik nové pastviny pod Chlumem u Mladé Boleslavi, o které se už jedná.

Mladá Boleslav získala už dříve pozemky v katastrálním území obce Nepřevázka. „Jedná se o výjimečnou lokalitu, kde se mimo jiné nacházejí velké travní porosty s mnoha chráněnými druhy rostlin a bezobratlých živočichů. Z tohoto důvodu nelze dané pozemky jakkoliv stavebně či zemědělsky využít," popsal místo náměstek primátora Michal Kopal.

Právě z těchto důvodů se lokalita jeví jako možný domov pro velké kopytníky, které se do volné přírody snaží vrátit projekt realizovaný obecně prospěšnou společností Česká krajina.

Rozšíření ploch

Zatím se zdá, že všichni zúčastnění jsou pro. Vznik nové pastviny by ocenil boleslavský magistrát, vedení Nepřevázky, ochránci přírody i ti, kteří se o zvířata starají. Právě rozšíření plochy obývané velkými zvířaty je jedním ze základních podmínek úspěchu celého projektu.

„Nyní připravujeme dopis, kterým oslovíme majitele okolních pozemků tak, abychom mohli projekt rozšířit na celé území," dodal mluvčí mladoboleslavského magistrátu Hana Kopalová.

Lidé, pro které se pozorování zvířat, jež z české přírody vymizela, ačkoliv dříve byla jejich běžnou součástí, stalo oblíbenou kratochvílí, možná už brzy nebudou muset dojíždět do Benátek či Milovic. K rozšíření projektu může dojít v řádu měsíců.

Čtěte také: Divokým koním nevadí mráz, ale vlhko