„V minulých letech jsme se zaměřili na rekonstrukce exteriérů a interiérů jednotlivých budov. Letos chceme finanční prostředky dát do zlepšení úrovně života našich klientů a zkvalitnit dále poskytovanou péči. Proto budou peníze směřovat zejména na nákup nových polohovatelných postelí a také například osobního trezoru pro každého klienta," uvedl ředitel centra Aleš Patera.

Letos dojde také k rozšíření relaxační zahrady v podobě výstavby nových altánů a dokončení revitalizace rybníčku v bývalém lázeňském parku. „Zahájíme také první etapu opravy prádelny a rozšíříme vybavení centra novými zdravotnickými přístroji. Pokračovat bude také rekonstrukce pokojů společně s výměnou stávajících oken," doplnil Patera. V dalších letech vedení centra plánuje dále zkrášlovat přilehlý park, když v přípravě je žádost na dotaci na vybudování soustavy tůní, revitalizaci protékajícího Podhrázského potoka a vytvoření nové vycházkové trasy až k prameni sv. Vintíře.

Ilustrační foto.
Objev vědců pomůže lépe porozumět schizofrenii

Podle vyjádření krajského radního pro sociální věci Zdeňka Honze (ČSSD) kraj vítá, že se centrum postará o pacienty s demencí a schizofrenií, které nikdo moc nechce. "Kvalita jejich služeb se stále zvyšuje. Personálně ji velmi dobře zajišťují. A zaměstnancům, které získávají především z nejbližšího okolí, rostou mzdy," uvedl. Slouží převážně pro klienty z regionu. Podle Honze chtějí postupně zlepšovat prostředí ve Vltavě a Labi do podoby modernizovaného domu Morava.

Okresní přebor Kroměříž: Mrlínek – Záříčí. Ilustrační foto
Okresní přebor Kroměříž: Lídr z Mrlínku na jaře válí a zvýšil náskok

Registrované zařízení, které již 22 let vlastní česká rodinná firma je určené hlavně pro klienty s těžkou demencí, hlavně alkoholovou a schizofrenií. Celkově má centrum 122 zaměstnanců. V průběhu pěti let se podařilo zdvojnásobit kapacitu zařízení na 290 lůžek. V pořadníku má trvale přes 40 lidí.