„Celkem se několikadenního programu účastní dvacet lidí. Jsou to potomci českých Němců, ale i lidé, kteří se tu narodili, ale nyní žijí v Německu. Není zde však nikdo, kdo by pocházel z Jihlavy. Kromě toho máme mezi účastníky také přátele z České republiky,“ vysvětlil organizátor akce Mojmír Kolář, který toto považuje za přátelské setkání lidí, kteří se dobře znají a chtějí se něco dozvědět o společném soužití a poválečné historii. Tato setkání mezi oběma stranami totiž už dříve proběhla v různých regionech České republiky a nyní se účastníci potkávají právě v Jihlavě.

Společný program je naplánovaný až do pondělí 21. srpna. Během čtvrtka si účastníci prohlédli město, navštívili jihlavskou radnici a mohli se podívat například i do jihlavské zoologické zahrady. Během pátečního dne je čeká například prohlídka ústředního hřbitova v Jihlavě. „Zde bude na programu bližší představení historicky významných česko-německých osobností Jihlavy, pochovaných na zdejším hřbitově,“ upřesnil předseda Spolku za starou Jihlavu Vilém Wodák. Ten se společné česko-německé historii v Jihlavě dlouhodobě věnuje.

Stonařovská palírna má práci už od července. Pálí zde všechno možné, nejvíce však jablka, švestky, meruňky, hrušky a třešně. Pokud se ovšem urodí.
Pálenice se teprve rozjíždí, slabší začátek zavinily třešně


V sobotu se potom zájemci vydají do Stonařova, kde je bude čekat Ladislav Plavec, který se rovněž dlouhodobě věnuje vzájemným vztahům mezi Čechy a Němci. V loňském roce byla ve Stonařově na místním hřbitově odhalena na místě hromadného hrobu česko-německá pamětní deska těm, kteří zemřeli v internačních táborech ve Stonařově v letech 1945 až 1946. „Představíme společnou historii Čechů a Němců ve Stonařově, sahající až do středověku. Mimo památek ve Stonařově se také podíváme na kalvárii a do místa, kde po druhé světové válce stál odsunový tábor pro německé obyvatele Jihlavska,“ uvedl příklad Ladislav Plavec.

V pondělí po snídani se účastníci rozjedou zpět do svých domovů.

Historické slavnosti v Telči.
Piráti? Mrkvánky? Cestování v čase? Pivo? Všechno bude už o víkendu