Bez elektřiny se krátce před 19. hodinou ocitly například děčínské části Chlum, Boletice nebo Březiny. Problémy s elektřinou potvrdila i elektrárenská společnost ČEZ, která ve čtvrtek večer evidovala tři desítky poruch. Jejich počet se ale každou minutou zvyšuje.

Další vývoj situace přiblížil meteorolog Josef Cink: "Vítr prakticky už teď začíná slábnout. Zítra vítr bude již jen čerstvý s rychlostí 4-8 metrů za sekundu s nárazy místy kolem 15 metrů za sekundu, to je kolem 55 kilometrů v hodině." 

"Jinak od zítra do neděle bude zimní charakter počasí. Převažující bude zvětšená oblačnost, zítra se sněhovými přeháňkamii, v sobotu s občasným sněžením. V neděli zpočátku ještě nějaké sněhové přeháňky, ale během dne bude docházet k ubývání oblačnosti na oblačno až polojasno. Od pondělí by se pak mělo začít oteplovat a srážky budou v nižších polohách postupně přecházet opět do dešťové podoby. Na promrzlých komunikacích by se tak mohla vytvářet ledovka," upřesňuje počasí na další dny Cink.

Pohled na Svatou Horu.
Svatá Hora má být opět jasnou dominantou města

Jaké škody kvůli vichřici vznikly na energetické sítí, přiblížila Soňa Holingerová, mluvčí Skupiny ČEZ: "Poruchy evidujeme také ve středních Čechách na Příbramsku, ale zde je situace o poznání klidnější. Nejčastější příčinnou poruch je pád stromů a větví do vedení, ulomené izolátory, přetrhané vodiče. Poruchové čety máme v terénu a snaží se poruchy opravit a dodávky obnovit co nejdříve." 

"Také nechci nic přivolávat, jen připomínám, že právě dnes je to 11 let, co se do ČR přihnal Kyrill, který nám způsobil škody na zařízení ve výši kolem 90 milionů korun, bez elektřiny se ocitlo 1,1 milionu odběrných míst na zásobovacím území ČEZ Distribuce," připomněla horší situaci před lety.

Instruktoři účastnice příliš nešetřili.
Jak správně čelit útoku se učily ženy a dívky na kurzu sebeobrany
Ilustrační foto.
Velmi silný vítr pokácel desítky stromů