VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Chuť Jeseníků spojila 17 měst a obcí

Šumperk – Chuť Jeseníků je první akcí v historii, která oficiálně spojila města a obce obou krajů Jeseníků – Moravskoslezského i Olomouckého.

12.7.2011
SDÍLEJ:

Ve středu 15. června byl v šumperské restauraci Černý Havran odstartován gastronomický festival Chuť JeseníkůFoto: DENÍK/Jan Kastner

Osobní záštitu nad festivalem převzalo sedmnáct starostek a starostů, jejich města či obce se zároveň staly oficiálními partnery festivalu.

Mezi partnery nechybí velká města jako je Šumperk, Jeseník či Rýmařov, ale i menší horské vesničky jako je například Ostružná nebo Branná.

„Velmi vítám existenci festivalu, protože regionální gastronomie je pro cestovní ruch velmi důležitá. Věřím, že restauratéři se tohoto nelehkého úkolu zhostí s grácií profesionálů, a že pomohou tradičním jídlům Jeseníků znovu ožít,“ komentoval starosta Rýmařova Petr Klouda, který byl prvním zástupcem z Moravskoslezského kraje, který přijal nabídku na partnerství.

V druhém kraji Jeseníků, Olomouckém, se do festivalu zapojila o poznání menší obec. Branná, s necelými čtyřmi sty obyvateli. Je vyhledávaným turistickým cílem, proto nejsou starostce Marcele Kozákové projekty rozvíjející cestovní ruch cizí.

„Dobré jídlo má rád každý, po dlouhém výletě v Jeseníkách obzvlášť. Jsme sice malinkatá obec, ale turistům nabízíme celou řadu zajímavostí. Kromě tradičních jídel v restauraci Kolštejn mohou turisté v Branné ochutnat oblíbené máslové trubičky, které jsou také regionálním produktem,“ láká k návštěvě Branné Marcela Kozáková.

Společné partnerství a osobní záštita starostek a starostů Jeseníků napříč oběma kraji jistě dodává gastronomickému festivalu Chuť Jeseníků na vážnosti a dává naději spolupráce obou krajů v budoucnosti.

Do gastronomického festivalu Chuť Jeseníků, který odstartoval v polovině června a potrvá do koce září, se zapojilo celkem pětadvacet hotelů, restaurací a hospůdek z oblasti Jeseníků. Jejich majitelé či provozovatelé se zavázali, že po celou dobu trvání festivalu budou mít na svých jídeníčcích pokrmy podle starojesenické kuchařky.

Autor: Soňa Singerová

12.7.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Aleš Čermák.
5

Fotbalista Čermák měl nehodu. Prý řídil opilý

Ničivé záplavy a následné sesuvy zabily na Srí Lance téměř 150 lidí a více než 100 se pohřešuje
4

Záplavy na Srí Lance: 146 mrtvých a lidé se bojí dalších dešťů

Martina Sáblíková po třicetinách: Trochu mě překvapuje, jak ten čas letí

„Ten čas ale letí," uznává Martina Sáblíková. Česká hvězda se během kariéry vypracovala v legendu světového rychlobruslení. Dokázala vybojovat pět olympijských medailí.

Vandal poškodil hrob generála a prezidenta Francie de Gaulla

Asi třicetiletý muž, jehož totožnost zatím policie nezná, se včera pokusil dostat do hrobu hrdiny francouzského odboje a slavného prezidenta Charlese de Gaulla v malé obci Colombey-les-Deux-Eglises v severním francouzském departamentu Haute-Marne.

Unikátní staročeské trhy může ohrozit EET

Buty i Jablkoň. Ale především desítky stánků se zapomenutými řemeslya staročeskými specialitami. To jsou Staročeské trhy v Turnově. Konají se tradičně poslední květnový víkend. Ale snad ne naposled.

Na vodě se urodilo. Čeští veslaři získali celkem tři medaile

Čeští veslaři získali na domácím mistrovství Evropy celkem tři medaile. Kromě hlavního favorita Ondřeje Synka se ze zlata radovaly také Lenka Antošová a Kristýna Fleissnerová na dvojskifu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies