VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Citlivé osobní údaje se válely na ulici

Praha Modřany - Viníkovi hrozí tři roky vězení nebo desetimilionová pokuta. Úřad pro ochranu osobních údajů se s podobnými skandály často nesetkává

4.3.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Profimedia.cz

Originály výpisů majetku z katastru nemovitostí, exekuční příkazy nebo dokumentace jisté pražské společnosti. To vše s jasně čitelnými jmény dlužníků, jejich rodnými čísly a dokonce i adresami ledabyle pohozené nedaleko železničního viaduktu v ulici Vltavanů v Modřanech.

Černou skládku objevil čirou náhodou městský strážník na pochůzce rajonem. Kolik očí vidělo či dokonce sebralo citlivá data před ním? Případ vyšetřuje modřanská policie.

„Válely se tam štosy dokumentů se zcela čitelnými informacemi o konkrétních lidech. Jednoznačně obsahovaly rodná čísla, adresy, telefony. Zaregistroval jsem výpisy z katastru, exekuční příkazy,“ popsal skandální nález strážník. Případu se ihned chopila policie.

Realitka či exekutor

„Zatím jsme zjistili, že dokumentace může pocházet z nějaké realitní či exekutorské kanceláře. Tomu vedle nalezených výpisů z katastru nasvědčují i další materiály. Například usnesení o dražbách, různé zapečetěné obálky. Pátráme po jejich původu. Vyšetřovatel pracuje s podezřením na porušení zákona na ochranu osobních údajů. Pokud se to potvrdí, pachatel se pravděpodobně dopustil trestného činu neoprávněného nakládání s osobními údaji,“ okomentovala včera případ mluvčí pražské policie Eva Miklíková. „Pachateli za takový skutek hrozí až tři roky vězení a peněžitý trest,“ doplnila právnička Kateřina Adamcová.

Šéf Úřadu na ochranu osobních údajů Igor Němec byl případem konsternován. „Slyším to od vás poprvé. Je to velmi závažný přestupek, ne-li trestný čin. Pokud dostaneme oficiální podnět, určitě se případem musíme zabývat. Jedná se o únik nejen osobních, ale i citlivých údajů. Viníka bychom tedy sankcionovali pokutou do výše deseti milionů korun,“ řekl Deníku Němec s tím, že s podobnými úniky osobních dat se jeho úřad nesetkává často.

Autor: Jakub Krupka

4.3.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační fotografie.

Akademici odmítají děkana. Opisoval

Martin Schulz.
1

Kandidáta na německého kancléře Schulze bude patrně vyšetřovat OLAF

AKTUALIZOVÁNO

Labe v Pardubicích vyplavilo mrtvolu ženy

Řeka Labe v Pardubicích vyplavila ve čtvrtek ráno mrtvé tělo. Voda mohla mrtvou ženu přivést z Labe či Chrudimky. Policie pátrá po totožnosti.

Nový objev! Planety kousek od Země mohou být plné života

Nová soustava má hned sedm planet, navíc tři z nich mohou být obyvatelné. To je objev, který rozhýbal vědecké kruhy.

DOTYK.CZ

Chyťte doktora! Nemocnice kupují lékaře už během studia. Nabízí jim i sto tisíc

Více než třetina špitálů láká adepty medicíny na štědrá stipendia, vyplývá z ankety regionálních redakcí Deníku. Další nemocnice to plánují.

FOTO: Na Šumavě řádili vlci. Dokázali zabít statného jelena

Mrtvý jelen, kterého se podařilo najít nedaleko Borových Lad na rozhraní Klatovska a Prachaticka, podle všeho výrazně ovlivní novodobý pohled na vlky na Šumavě. Dosud totiž měli ochránci přírody potvrzené zprávy jen o dvou jedincích, kteří se pohybovali nezávisle na sobě na velkém území. Tohoto jelena ale nejspíše ulovili dva, možná i tři vlci společně.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies