Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Citlivé osobní údaje se válely na ulici

Praha Modřany - Viníkovi hrozí tři roky vězení nebo desetimilionová pokuta. Úřad pro ochranu osobních údajů se s podobnými skandály často nesetkává

4.3.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Profimedia.cz

Originály výpisů majetku z katastru nemovitostí, exekuční příkazy nebo dokumentace jisté pražské společnosti. To vše s jasně čitelnými jmény dlužníků, jejich rodnými čísly a dokonce i adresami ledabyle pohozené nedaleko železničního viaduktu v ulici Vltavanů v Modřanech.

Černou skládku objevil čirou náhodou městský strážník na pochůzce rajonem. Kolik očí vidělo či dokonce sebralo citlivá data před ním? Případ vyšetřuje modřanská policie.

„Válely se tam štosy dokumentů se zcela čitelnými informacemi o konkrétních lidech. Jednoznačně obsahovaly rodná čísla, adresy, telefony. Zaregistroval jsem výpisy z katastru, exekuční příkazy,“ popsal skandální nález strážník. Případu se ihned chopila policie.

Realitka či exekutor

„Zatím jsme zjistili, že dokumentace může pocházet z nějaké realitní či exekutorské kanceláře. Tomu vedle nalezených výpisů z katastru nasvědčují i další materiály. Například usnesení o dražbách, různé zapečetěné obálky. Pátráme po jejich původu. Vyšetřovatel pracuje s podezřením na porušení zákona na ochranu osobních údajů. Pokud se to potvrdí, pachatel se pravděpodobně dopustil trestného činu neoprávněného nakládání s osobními údaji,“ okomentovala včera případ mluvčí pražské policie Eva Miklíková. „Pachateli za takový skutek hrozí až tři roky vězení a peněžitý trest,“ doplnila právnička Kateřina Adamcová.

Šéf Úřadu na ochranu osobních údajů Igor Němec byl případem konsternován. „Slyším to od vás poprvé. Je to velmi závažný přestupek, ne-li trestný čin. Pokud dostaneme oficiální podnět, určitě se případem musíme zabývat. Jedná se o únik nejen osobních, ale i citlivých údajů. Viníka bychom tedy sankcionovali pokutou do výše deseti milionů korun,“ řekl Deníku Němec s tím, že s podobnými úniky osobních dat se jeho úřad nesetkává často.

Autor: Jakub Krupka

4.3.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Miloš Zeman a Vladimír Putin
4 7

Putin pozval Zemana do Soči. Ten přijede, cítí se poctěn

Zelená hora.

Zapomenutého návštěvníka zamkli na Zelené hoře, volal strážníky

Nový světový rekord. Elektrobus Proterra ujel 1772 kilometrů na jedno nabití

Elektrický autobus navržený kalifornskou společností Proterra ustanovil nový světový rekord. Na jedno nabití totiž ujel 1772 kilometrů. Někteří odborníci se domnívají, že se jedná o průlom mezi elektrickými vozy této kategorie. S informací přišel server BBC. 

Íránský prezident označil Trumpův projev v OSN za ignorantský a nenávistný

Íránský prezident Hasan Rúhání tvrdě zkritizoval včerejší projev šéfa Bílého domu Donalda Trumpa před Valným shromážděním OSN. Americký prezident v něm označil mezinárodní dohodu s Teheránem z roku 2015 o omezení jeho jaderného programu za "nepřijatelnou a hanebnou" pro Spojené státy. Rúhání prohlásil, že pokud USA dohodu zruší, odpověď jeho země bude "rozhodná". 

Český tuzemák je v ohrožení. Podle Bruselu obsahuje látku způsobující rakovinu

Vědci z Evropského úřadu pro bezpečnost potravin přišli s tvrzením, že český rum, kterému se musí říkat tuzemák, obsahuje látku, která způsobuje vznik rakoviny. Závěry tohoto výzkumu bude ještě zkoumat Evropská komise, která situaci vyhodnotí. Ingredienci by mohla také úplně zakázat.

Po Evropě létá Brněnský drak i Duch jižní Moravy

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Brněnský drak a Duch jižní Moravy jsou nová jména dvou letadel, která ve své letecké síti používá společnost Bmi regional. V úterý Brněnského draka pokřtili hejtman jihomoravského kraje Bohumil Šimek a brněnský primátor Petr Vokřál.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení