VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Citlivé osobní údaje se válely na ulici

Praha Modřany - Viníkovi hrozí tři roky vězení nebo desetimilionová pokuta. Úřad pro ochranu osobních údajů se s podobnými skandály často nesetkává

4.3.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Profimedia.cz

Originály výpisů majetku z katastru nemovitostí, exekuční příkazy nebo dokumentace jisté pražské společnosti. To vše s jasně čitelnými jmény dlužníků, jejich rodnými čísly a dokonce i adresami ledabyle pohozené nedaleko železničního viaduktu v ulici Vltavanů v Modřanech.

Černou skládku objevil čirou náhodou městský strážník na pochůzce rajonem. Kolik očí vidělo či dokonce sebralo citlivá data před ním? Případ vyšetřuje modřanská policie.

„Válely se tam štosy dokumentů se zcela čitelnými informacemi o konkrétních lidech. Jednoznačně obsahovaly rodná čísla, adresy, telefony. Zaregistroval jsem výpisy z katastru, exekuční příkazy,“ popsal skandální nález strážník. Případu se ihned chopila policie.

Realitka či exekutor

„Zatím jsme zjistili, že dokumentace může pocházet z nějaké realitní či exekutorské kanceláře. Tomu vedle nalezených výpisů z katastru nasvědčují i další materiály. Například usnesení o dražbách, různé zapečetěné obálky. Pátráme po jejich původu. Vyšetřovatel pracuje s podezřením na porušení zákona na ochranu osobních údajů. Pokud se to potvrdí, pachatel se pravděpodobně dopustil trestného činu neoprávněného nakládání s osobními údaji,“ okomentovala včera případ mluvčí pražské policie Eva Miklíková. „Pachateli za takový skutek hrozí až tři roky vězení a peněžitý trest,“ doplnila právnička Kateřina Adamcová.

Šéf Úřadu na ochranu osobních údajů Igor Němec byl případem konsternován. „Slyším to od vás poprvé. Je to velmi závažný přestupek, ne-li trestný čin. Pokud dostaneme oficiální podnět, určitě se případem musíme zabývat. Jedná se o únik nejen osobních, ale i citlivých údajů. Viníka bychom tedy sankcionovali pokutou do výše deseti milionů korun,“ řekl Deníku Němec s tím, že s podobnými úniky osobních dat se jeho úřad nesetkává často.

Autor: Jakub Krupka

4.3.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Oslav sedmdesátého výročí položení základního kamene nové obce Lidice se zúčastnili vzácní hosté.
29 35

Prezident Miloš Zeman převzal symbolický klíč od obce Lidice

Slavia zvítězila nad Brnem 4:0 a mohla slavit titul
AKTUALIZOVÁNO
32

Slavia přerušila nadvládu Plzně. Titul slaví v Praze

Počítače zkolabovaly a zkolabovaly i British Airways. Nelétají

Celosvětový výpadek firemních počítačových sítí způsobil, že jedna z nejstarších světových leteckých společností British Airways (BA) přestala dnes odbavovat lety na letištích v různých koutech světa. Výpadek se projevil i na linkách mezi Prahou a Londýnem.

Jsem prostě nejlepší. Donald Trump se před odletem ze summitu pochválil

Kdyby si americký prezident k projevu před americkými vojáky na základně Sigonella, kde se s nimi setkal, než nastoupil do letadla směr Washington, pustil známý hit českého zpěváka Leška Semelky „Jsi prostě nejlepší", byl by to stylový podkres jeho vystoupení.

Chiméra, nebo realita? Číňané chtějí zaplatit podmořský tunel na Krym

Okupace Krymu a sankce vůči Rusku asi jen tak neskončí. Lze to vyvozovat jednak ze závěrů summitu států G7, který skončil na Sicílii a jednak z toho, že se čínští investoři vážně zajímají o budování podmořské komunikace z Kerčského poloostrova na poloostrov krymský.

AKTUALIZOVÁNO

Čunek poražen. Bělobrádek obhájil křeslo předsedy

Předsedou KDU-ČSL bude i další dva roky Pavel Bělobrádek. Vicepremiér a úřadující předseda strany dnes na lidoveckém sjezdu v Praze porazil zlínského hejtmana Jiřího Čunka. Pro Bělobrádka hlasovalo 227 delegátů z 276 přítomných, získal tak 84 procent hlasů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies