VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Citlivé osobní údaje se válely na ulici

Praha Modřany - Viníkovi hrozí tři roky vězení nebo desetimilionová pokuta. Úřad pro ochranu osobních údajů se s podobnými skandály často nesetkává

4.3.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Profimedia.cz

Originály výpisů majetku z katastru nemovitostí, exekuční příkazy nebo dokumentace jisté pražské společnosti. To vše s jasně čitelnými jmény dlužníků, jejich rodnými čísly a dokonce i adresami ledabyle pohozené nedaleko železničního viaduktu v ulici Vltavanů v Modřanech.

Černou skládku objevil čirou náhodou městský strážník na pochůzce rajonem. Kolik očí vidělo či dokonce sebralo citlivá data před ním? Případ vyšetřuje modřanská policie.

„Válely se tam štosy dokumentů se zcela čitelnými informacemi o konkrétních lidech. Jednoznačně obsahovaly rodná čísla, adresy, telefony. Zaregistroval jsem výpisy z katastru, exekuční příkazy,“ popsal skandální nález strážník. Případu se ihned chopila policie.

Realitka či exekutor

„Zatím jsme zjistili, že dokumentace může pocházet z nějaké realitní či exekutorské kanceláře. Tomu vedle nalezených výpisů z katastru nasvědčují i další materiály. Například usnesení o dražbách, různé zapečetěné obálky. Pátráme po jejich původu. Vyšetřovatel pracuje s podezřením na porušení zákona na ochranu osobních údajů. Pokud se to potvrdí, pachatel se pravděpodobně dopustil trestného činu neoprávněného nakládání s osobními údaji,“ okomentovala včera případ mluvčí pražské policie Eva Miklíková. „Pachateli za takový skutek hrozí až tři roky vězení a peněžitý trest,“ doplnila právnička Kateřina Adamcová.

Šéf Úřadu na ochranu osobních údajů Igor Němec byl případem konsternován. „Slyším to od vás poprvé. Je to velmi závažný přestupek, ne-li trestný čin. Pokud dostaneme oficiální podnět, určitě se případem musíme zabývat. Jedná se o únik nejen osobních, ale i citlivých údajů. Viníka bychom tedy sankcionovali pokutou do výše deseti milionů korun,“ řekl Deníku Němec s tím, že s podobnými úniky osobních dat se jeho úřad nesetkává často.

Autor: Jakub Krupka

4.3.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
AKTUALIZOVÁNO
5

Za německé dálnice budou od roku 2019 platit i osobní auta

Volkswagen Touareg.
AUTOMIX.CZ
10

Sháníte ojeté SUV? Těmto kouskům se raději vyhněte

Dalík obnovu řízení nenavrhl, informace soudu byla chybná

Odsouzený lobbista Marek Dalík obnovu trestního řízení v kauze nákupu pandurů nenavrhl. Pražský městský soud v pátek dementoval svou předchozí informaci o podání návrhu, kterou původně uvedl v justiční databázi a následně i potvrdil. Podle mluvčí soudu Markéty Puci vznikla chyba tak, že právník v jiné, nesouvisející kauze zaslal soudu omylem návrh na obnovu řízení pod spisovou značkou Dalíkova případu.

Proti falšování. Pěstování česneku ohlídá zákon

/INFOGRAFIKA/- Český česnek je unikátní vyšším podílem silic, které mu dávají unikátní chuť a říz. Nad jeho sadbou mají bdít odborníci.

Záhadná smrt v boleslavské nemocnici. Podezřelá ošetřovatelka je ve vazbě

Skon osmaosmdesátileté pacientky Klaudiánovy nemocnice policie vyšetřuje jako možnou vraždu. Z té je podezřelá jednadvacetiletá ošetřovatelka.

AKTUALIZOVÁNO

Madona z Veveří patří církvi, rozhodl znovu soud

Gotický obraz Madony z Veveří patří církvi. V pátek o tom opět rozhodl pražský městský soud, ke kterému se spor vrátil po dovolání Národní galerie (NG). Obraz byl desítky let součástí expozice galerie, v rámci církevních restitucí na něj vznesla nárok římskokatolická farnost Veverská Bítýška. Páteční rozhodnutí je pravomocné.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies