VYBERTE SI REGION

Citlivé osobní údaje se válely na ulici

Praha Modřany - Viníkovi hrozí tři roky vězení nebo desetimilionová pokuta. Úřad pro ochranu osobních údajů se s podobnými skandály často nesetkává

4.3.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Profimedia.cz

Originály výpisů majetku z katastru nemovitostí, exekuční příkazy nebo dokumentace jisté pražské společnosti. To vše s jasně čitelnými jmény dlužníků, jejich rodnými čísly a dokonce i adresami ledabyle pohozené nedaleko železničního viaduktu v ulici Vltavanů v Modřanech.

Černou skládku objevil čirou náhodou městský strážník na pochůzce rajonem. Kolik očí vidělo či dokonce sebralo citlivá data před ním? Případ vyšetřuje modřanská policie.

„Válely se tam štosy dokumentů se zcela čitelnými informacemi o konkrétních lidech. Jednoznačně obsahovaly rodná čísla, adresy, telefony. Zaregistroval jsem výpisy z katastru, exekuční příkazy,“ popsal skandální nález strážník. Případu se ihned chopila policie.

Realitka či exekutor

„Zatím jsme zjistili, že dokumentace může pocházet z nějaké realitní či exekutorské kanceláře. Tomu vedle nalezených výpisů z katastru nasvědčují i další materiály. Například usnesení o dražbách, různé zapečetěné obálky. Pátráme po jejich původu. Vyšetřovatel pracuje s podezřením na porušení zákona na ochranu osobních údajů. Pokud se to potvrdí, pachatel se pravděpodobně dopustil trestného činu neoprávněného nakládání s osobními údaji,“ okomentovala včera případ mluvčí pražské policie Eva Miklíková. „Pachateli za takový skutek hrozí až tři roky vězení a peněžitý trest,“ doplnila právnička Kateřina Adamcová.

Šéf Úřadu na ochranu osobních údajů Igor Němec byl případem konsternován. „Slyším to od vás poprvé. Je to velmi závažný přestupek, ne-li trestný čin. Pokud dostaneme oficiální podnět, určitě se případem musíme zabývat. Jedná se o únik nejen osobních, ale i citlivých údajů. Viníka bychom tedy sankcionovali pokutou do výše deseti milionů korun,“ řekl Deníku Němec s tím, že s podobnými úniky osobních dat se jeho úřad nesetkává často.

Autor: Jakub Krupka

4.3.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.
15 18

Poslanec ČSSD chce od Babiše vědět, kde vzal peníze na dluhopisy

Platforma Bez komunistů.cz. uspořádala v Praze shromáždění k odkazu Jana Palacha.
3 3

Na památku Palacha, v den jeho smrti, si lidé zapalovali svíčky

AKTUALIZOVÁNO

Podívejte se na pustý stadion před zbouráním. Nástupce je ve hvězdách

Nadšený řev fanoušků vítězného týmu se rozléhal brněnským zimním stadionem za Lužánkami, když domácí hokejisté Rudé hvězdy, dnešní Komety, poprvé doma před Brňany přebírali mistrovský titul. Tehdy se psal rok 1957 a stadion měl za sebou deset let fungování a před sebou ještě mnoho radosti i smutků fanoušků brněnských hokejistů. Nyní, sedmdesát let od slavnostního otevření stadionu, už na něj odkazuje jen název zastávky hromadné dopravy. Slibovaná nová aréna je v nedohlednu.

Obamovi balí, prezidentští úředníci vyklízejí Bílý dům

Odcházející americký prezident Barack Obama se loučí s Bílým domem, v němž jako hlava státu bydlel osm let. Oficiální akce, projevy a tiskové konference má za sebou a dnes je jeho program podle poradců volnější, byť Bílý dům ještě neopouští. Hlavou státu je do pátku 12:00 místního času (18:00 SEČ), kdy složí přísahu jeho nástupce Donald Trump.

AKTUALIZOVÁNO

Lavina na italský hotel spadla, když už hosté měli sbaleno

Řím - Hosté italského hotelu Rigopiano měli v okamžiku pádu ničivé laviny sbalené kufry a budovu na úpatí pohoří Gran Sasso se chystali opustit. Museli ale počkat, dokud sněžný pluh neodstraní sníh, který zablokoval přístupovou cestu. Italskému listu La Repubblica to dnes řekl Quintino Marcella, přítel a zaměstnavatel jednoho ze dvou přeživších, kuchaře Giampiera Pareteho, který byl v hotelu s rodinou na dovolené.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies