Žít v blízkosti čistírny odpadních vod je poměrně obtížné. Poslední týdny ale ukazují, jak lehce a rychle se situace umí zhoršovat. Potíže s čistotou vzduchu hlásili lidé zejména na přelomu května a června. „Sousedé, taky vám to dnes večer za okny tak smrdí?" ptala se například Hedvika Wünsch na sociální síti. „Já pořád hledám, kudy se prošli koně a zanechali koblihu!" zareagovala Alena Olšanová. Problémy se objevují zejména v okolí Vítězného náměstí či Hradčanské.

S obdobnými vjemy se potýkají i na vedlejší městské části. „Jsou tu horké večery a s nimi se vrátil smrad z podbabské čistírny. Smrdí to v bloku Korunovační, Nad Královskou oborou, U Sparty a Jana Zajíce," popsal Jaroslav Světlík. Indicie směřují k jedinému zdroji, Ústřední čistírně odpadních vod na Císařském ostrově (ÚČOV).

„Zápach, který se objevuje na některých územích městské části Praha 6, pochází z Ústřední čistírny odpadních vod. Městská část šíření zápachu nemůže nijak ovlivnit," vysvětlil mluvčí Prahy 6 David Polák.

Tématem se zabývá i vedení sedmé městské části. „Obrátili jsme se na Pražské vodovody a kanalizace, pod které spadá také provoz Ústřední čistírny odpadních vod na Císařském ostrově," popsal mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš. Vyšlo tak najevo, že za zvýšený zápach může mimořádný stav kalového hospodářství, který byl na ÚČOV vyhlášen. „O situaci pravidelně informujeme Českou inspekci životního prostředí. Zvýšený zápach v těchto dnech je v souvislosti s horkým počasím, které panuje také v hlavním městě," popsal situaci mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Tomáš Mrázek.

ŘEŠENÍ? LEPŠÍ POČASÍ A NOVÁ ČISTÍRNA

Pražská kanalizace totiž momentálně produkuje zvýšené množství znečištění. Čištění vody stále probíhá na požadovanou jakost, probíhající biologické procesy se ale můžou projevovat zvýšenou produkcí pachů. „Čistírna není nyní schopna zpracovat takové množství kalu, které vyprodukuje," okomentoval stav Mrázek.

Jak dlouho bude zápach obyvatele trápit, není možné předvídat. „K částečnému zmírnění zápachu určitě přispěje chladnější počasí, které má do ČR přijít," vysvětlil Mrázek. Do budoucna by mohla pomoct i stavba nové Ústřední čistírny vod, která právě probíhá.