Podle pořadatelů byla pokořena loňská návštěvnost, která se pohybovala kolem 12 tisíc osob. Akci opět uspořádal státní podnik LOM Praha, který převzal letiště pod svá křídla v roce 2014.

„V tuto chvíli ještě přesná čísla nemáme, ale už teď můžeme říct, že dorazilo více návštěvníků než v loňském roce. Celá akce se vydařila. I počasí letovým ukázkám přálo, i když bylo možná větší teplo, než bychom si přáli. Nicméně celý průběh hodnotíme kladně,“ sdělil vedoucí oddělení marketingu LOM Praha Michal Jágrik.

Ke zhlédnutí toho bylo na letišti skutečně mnoho. Návštěvníci si mohli prohlédnout současnou techniku, ale rovněž tu, která se používala spíše v minulosti. K hlavní atrakci patřil přelet stíhacích letounů takzvaných gripenů. Ty měly však neplánované asi hodinové zpoždění z důvodu nepříznivého počasí v Čechách, odkud stoje vzlétly. Piloti si však dali záležet, aby uspokojili čekající diváky a jejich ukázky byly velmi atraktivní. Nad hlavami návštěvníků předvedli několik impozantních průletů.

V Drahotuších se o víkendu konala tradiční Anenská pouť.
Pouťové atrakce zaplavily Drahotuše

Ke zlatým hřebům sobotního Dne letiště pak patřila podívaná nazvaná Letající cirkus, ve kterém piloti předvedli rekonstrukci vzdušného souboje z první světové války za použití pyrotechniky. Nevšedním zážitkem na obloze byla i akrobatická skupina Follow me.

Návštěvníkům se ale představilo i několik dalších strojů. Každý byl svým způsobem zajímavý a jedinečný. Jako například vrtulník MIL MI2. Přihlížející měli možnost dovědět se, že jej v době socialismu využívala ke svým zásahům československá policie, ale zároveň se tento stroj používal pro práškování zejména vinic. Lidé na jižní Moravě jej tak znali velmi zblízka.

Mezi leteckými ukázkami byly zařazeny i pozemní ukázky. Ostrý zákrok proti prchajícímu nebezpečnému pachateli předvedla Policie ČR. Ta se prezentovala také výcvikem služebního psa. Působivá byla i ukázka paraglidingu. Lidé se v komentáři mohli dozvědět zajímavé informace o tomto moderním leteckém sportu. Stejně tak se mohli seznámit s takzvaným vírnikem, což je méně známé rotorové letadlo.

Políčko s vinnou révou za obecním úřadem v Příkazech na Olomoucku
Víno patří i na Hanou. Kde a jaké druhy se pěstují?

Nechyběly ani statické ukázky. Vedle letounů se na výstavní ploše prezentovala také vojenská a hasičská technika. Pro zájemce byly zajištěny vyhlídkové lety a na místě byla i řada dalších atrakcí pro děti i dospělé.

Letecký den se konal pod záštitou ministra obrany Martina Stropnického, který na akci přislíbil svou účast, ale nakonec kvůli nabitému programu nedorazil. „Snažíme se touto akcí přiblížit letiště lidem, které jsme převzali v roce 2014 a navázat tak na mnohaletou tradici, která zde byla kdysi založena,“ sdělil na místě ředitel LOM Praha Roman Plánička.

Autor: Dagmar Rozkošná