Mladá lyžařka sjížděla černou sjezdovku. Vylétla ovšem z trati, vjela mezi vzrostlé stromy a v plné rychlosti do nich narazila.

„Na místo jsme dorazili na lyžích, technika se tam nemá šanci dostat. Zjistili jsme, že zraněná dívka je v bezvědomí. Svědci , kteří nehodu viděli, už mezitím zahájili laickou resuscitaci. My jsme stav zraněné dívenky konzultovali s dispečinkem záchranné služby a dohodli se s nimi na vyslání vrtulníku z Hradce Králové," sdělil náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš.

Dodal, že dívka utrpěla několik velice vážných poranění končetin, trupu i hlavy.

„Nasadili jsme automatický defibrilátor, ale ten výboj nedoporučil. Dívku jsme tedy šetrně naložili na saně a sjížděli na konec sjezdové trati," popsal situaci Michal Klimeš.

Mezitím už na místo doletěl vrtulník letecké záchranné služby, a protože na sjezdovce nemohl přistát, zdravotníci z jeho posádky vyskočili a během převozu si zraněnou převzali.

Vrtulník pak dosedl na parkovišti, kde dívku naložil a ihned odlétl.

Marná snaha lékařů

„Posádce vrtulníku se podařilo obnovit během transportu spontánní srdeční aktivitu a dívku poté ve velmi vážném stavu předala na traumacentrum Fakultní nemocnice v Hradci Králové," sdělil Ivo Novák, mluvčí Zdravotnické záchranné služby Královéhradec­kého kraje.

V královéhradecké fakultní nemocnici ovšem dívka svým zraněním podlehla.

V neděli odpoledne to potvrdil bez bližších podrobností lékařský náměstek nemocnice Zdeněk Tušl.

Horská služba upozorňuje, že všechny sjezdové tratě v Jeseníkách v těchto dnech doslova praskají ve švech.

„Všichni, kdo se na nich pohybují, musejí jednoznačně dbát všech bezpečnostních pravidel. Jde zejména o jízdu ohleduplnou k ostatním a takovou, jakou neriskují podobnou nehodu," varoval lyžaře náčelník Michal Klimeš.

Důležité je hlavně nepřeceňovat své síly a jezdit úměrně svým schopnostem.