Šedesátku zmenšenin doplnila maketa Holašovic.

Komplex třiadvaceti usedlostí vznikal opět ve spolupráci s věznicí v Horním Slavkově. „Jeho výroba byla opravdu rekordní," řekla jednatelka parku Petra Dlabolová. „Stavba tohoto modelu trvala necelé dva měsíce."

Návštěvníci nejnavštěvovanější atrakce Mariánských Lázní tak mohou obdivovat nejen například Karlštejn, rozhlednu Ještěd nebo zámek Červená Lhota, ale nově i domy vzájemně propojené zdmi a bránami s klenutými vjezdy, které patří k nejkrásnějším a nejzachovalejším ukázkám lidového baroka v republice. „Novému modelu nechybí žádný detail maleb, výklenků a dvorků," přiblížila Petra Dlabolová s tím, že model je zčásti v majetku města Mariánské Lázně a parku Boheminium. „Je to takový symbolický start naší vzájemné spolupráce," vysvětlila.

V letošním roce nezůstane jen u jednoho přírůstku. Boheminium chce u příležitosti ukončení sezony slavnostně odhalit miniaturu zámku Huprecht, na které se už v současné době pilně pracuje.

Na zimu pak všech více jak šedesát modelů poputuje do dílen, kde přečkají zimu a kde je čekají opravy. „Pokud počasí dovolí, rádi bychom park otevřeli po zimě co nejdříve," dodala.