Stavba za sto osmdesát milionů korun je už nějakou dobu hotová. Dotace činila zhruba sto třicet milionů a obcím nyní hrozí, že dostanou zhruba třináctimilionovou sankci. Audit totiž zpochybňuje kritéria výběrového řízení na stavební firmu, která zařízení postavila. Protože se ale v některých ze čtyř obcí po volbách v roce 2014 změnilo vedení, jejich současní představitelé nevědí, kde přesně se tehdy stala chyba.

Například starostka Doubravice Jana Otavová, která je předsedkyní svazku od letošního srpna, narazila na kostlivce ve skříni až krátce po svém nástupu do funkce. „Tehdy jsem ve vedení obce nebyla, byla jsem pouze zastupitelkou. Jakmile jsem se to dozvěděla, snažila jsem se informovat členy svazku i obyvatele naší obce. Například na zastupitelstvu a prostřednictvím obecního zpravodaje," vysvětlila Otavová.

Z informací, které napsala do zpravodaje, vyplývá, že ministerstvo financí dělalo audit svazku již v roce 2014. Letos na podzim se v této věci konalo jednání na finančním úřadě v Blansku. Ten dospěl k závěru, že svazek porušil pravidla pro zadávání veřejných zakázek, a tím došlo podle rozhodnutí ministerstva životního prostředí k porušení podmínek poskytnuté dotace. „Nedodržením podmínek došlo k neoprávněnému použití peněžních prostředků, a tím k porušení rozpočtové kázně," stojí v rozhodnutí finančního úřadu.

Svazek se ale proti rozhodnutí podle Otavové ve druhé polovině října odvolal a prostřednictvím svého advokáta se hodlá dál bránit. „Nyní je nutné počkat na vyjádření. Závěrečná zpráva o kontrole by měla být připravena do konce tohoto roku. Podnikáme kroky, aby finanční dopad na svazek byl co možná nejmenší," sdělila Otavová.

Upřesnila, že na vybudování čistírny a kanalizace si svazek vzal úvěr ve výši zhruba třiadvaceti milionů korun, který bude splácet do roku 2025. Výše úvěru pro Doubravici činí sedmnáct a půl milionu korun, pro Újezd u Boskovic pět a půl. Také tam se od dob vybudování zařízení změnilo vedení obce. Záležitost podle místostarosty Újezdu Michala Štěrby dlouhodobě řeší právníci a rozhodnutí není pravomocné. „Vede se kolem toho spousta jednání a odvolání. Pokud bychom museli pokutu zaplatit, tak by to na nějakou dobu ohrozilo plánované investice v naší obci, protože máme roční rozpočet ve výši pět a půl milionu korun," přiblížil Štěrba.

Sankce by se podle něj nejspíš rozpočítala mezi jednotlivé obce. „Ale asi bychom to dál řešili soudní cestou a hledali viníka. Zatím je však zbytečné předjímat, jak to dopadne. Ještě se to potáhne dlouho," sdělil Štěrba. Újezdští splácí úvěr ve výši pět set šedesát tisíc korun ročně.

Obce Kuničky a Obora jsou sice členy svazku obcí, investici do čistírny a kanalizace si ale v době, kdy je budovaly, rozmyslely. „V naší obci by to stálo pětačtyřicet milionů korun. Sice by nám zhruba osmdesát procent nákladů pokryla dotace, ale i tak by to byla pro nás příliš vysoká částka. Náš rozpočet byl tehdy dva a půl milionu korun," přiblížil starosta Obory Josef Alexa.

Obec podle jeho slov ve svazku zůstala proto, aby měla možnost kdykoliv se na čistírnu připojit. „Do konce roku 2018 máme od Povodí Moravy a boskovického odboru životního prostředí povolení na vypouštění odpadních vod do strouhy. Ještě uvidíme, jak to pak budeme řešit dál. Možná pořídíme domovní čistírny," upřesnil Alexa.

Ze stejných důvodů jako v Oboře z investice ustoupili také v Kuničkách. „Stálo by to kolem čtyřiatřiceti milionů korun, což by pro nás bylo ekonomicky neúnosné. Rozpočet naší obce je dva a půl milionu korun. Do roku 2021 můžeme vypouštět odpadní vody do rybníka. Již nyní ale přemýšlíme o dalším řešení. Ve svazku i nadále zůstáváme," sdělila starostka obce Martina Filoušová.

Sankce se ale má vztahovat na všechny čtyři obce, které jsou členy svazku, tedy i Oboru a Kuničky, ačkoliv čistírnu nevyužívají. „Pokud to bude právně možné, budeme se snažit, aby se případná sankce vztahovala jen na Újezd a Doubravici," doplnila starostka Doubravice nad Svitavou.