Pád části klenebního žebra (více ZDE), díky němuž bylo v ohrožení konání dalších kulturních akcí v přesunutém mosteckém kostele, naplánované dění nenaruší. Rozhodl o tom při své úterní kontrole statik Jiří Kott z ateliéru pozemních staveb. Mostecký deník o tom informovala kastelánka kostela Ludmila Klimplová.

„Všechny naplánované akce na měsíc prosinec tak budou," řekla s tím, že jedinou, která se kvůli pádu části kostelní výzdoby musela zrušit, byl adventní koncert, který byl plánován na minulou neděli.

Statik Kott, společně s restaurátorem Liborem Pisklákem a zástupcem společnosti Valbek Pavlem Semilským provedli prohlídku konstrukce z lešení.

„Bylo zjištěno, že stav žebra je havarijní a hrozí další rozpad. K pádu části žebra nedošlo pravděpodobně vlivem statické poruchy. Poškozené žebro je nehomogenní, na povrchu jsou solné výkvěty a v minulosti bylo slepeno pravděpodobně epoxidovým lepidlem. Zjištěné defekty kopírují sedimentační vrstvu," napsal do zprávy statik s tím, že byly odebrány vzorky kamene na určení salinity, petrografie a stratigrafie.

Další postup bude podle Kotta určen až na základě laboratorních výsledků. Zástupci firmy Valbek vypracují podrobnou zprávu z obhlídky klenby.

Zdroj: DENÍK/Martin Vokurka

Mostecká slavnost u kostela. Video: Deník

Nicméně restaurátor i zástupci firmy doporučili, aby se nepořádaly do vzdálenosti 30 metrů od kostela produkce vyvozující nadměrný hluk, a tím i nežádoucí vibrace kostela. Zvuk z hudební aparatury je podle nich nutno směrovat směrem od kostela.

„Vhodné je stavět mezi aparaturu a kostel objekt, který bude pohlcovat nebo odrážet hluk směřující ke kostelu," dodal statik.

Kostel je možno zpřístupnit veřejnosti s výjimkou oblasti, která je vymezena kruhem o poloměru 10 metrů na úrovni empory od odpadlého žebra.

V současnosti má přesunutý kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě po skončení turistické sezony, takže se otevírá skupinám návštěvníků pouze předem ohlášením.

Co dál?

V příštím roce se v Mostě chystají velké oslavy 500 let od výstavby kostela. Pořadatelé akcí tak budou muset do plánu zapracovat doporučení statika o vzdálenosti pódia od objektu a jeho ochraně proti nadměrnému hluku.

U kostela, který je Národní kulturní památkou, se také každoročně pořádá v září Mostecká slavnost. Hlavní podium stojí těsně u kostela. Radnice tak bude zřejmě muset pro rok 2017 vymyslet nové uspořádání zábavních sektorů. V krajním případě by se slavnost pořádala jinde.

"Nelze to vyloučit," připustil pro Mostecký deník primátor Jan Paparega. "Ideální může být hipodrom, kde je dostatečná kapacita pro tak velké množství lidí, kteří letos přišli na Mosteckou slavnost ke kostelu." Nevýhodou je horší dostupnost hipodromu. Například s přepravou lidí na dostihy pomáhá kyvadlová autobusová doprava.

Na hipodromu se konal například světový sraz majitelů vozů "Kachna", kdy v areálu vzniklo obří stanovéé městečko - více ZDE.

Prosincový program akcí v kostele

13. prosince: SMoG, Vánoční koncert pěveckého sboru mosteckého gymnázia, od 18 hodin.

14. prosince: Česko zpívá koledy s Mosteckým deníkem. Program začíná už v 17.00 hodin. Šest koled pak všichni zúčastnění začínají zpívat přesně v 18.00 hodin.

16. prosince: Jan Jakub Ryba Česká mše vánoční. Tradiční vánoční koncert, který pořádá Drahoslav Rieger. Jako účinkující se představí sólisté Národního Divadla v Praze Veronika Eichlerová (soprán), Martin Šrejma (tenor), Lenka Kučerová (alt) a František Zahradníček (bas). Na varhany zahraje Michal Hanzal. Pěvecké sbory řídí Eva Šimková. Začátek v 18.00 hodin.

19. prosince: Gospel v kostele. Velmi oblíbený koncert gospelových písní. Začátek v 18.00 hodin.

24. prosince: Vánoční odpoledne v kostele. Tradiční akce pro děti i dospělé. Účastníci si mohou vyzkoušet lití olova, rozkrajování jablíček, pouštění lodiček ze skořápek oříšků. Domů si pak mohou odnést Betlémské světlo, které rozdávají mostečtí skauti. Zahraje kapela Zdarr. Začátek ve 14.00 hodin.

24. prosince: Půlnoční mše. Začátek ve 22.00 hodin.

26. prosince: Vánoční varhanní koncert. Začátek v 16.00 hodin.