Skutečně ojedinělý zážitek připravila Římskokatolická farnost Kutná Hora jako vyjádření vděku dárcům z řad obyvatel, kteří do sbírky přispěli větší částkou.

Abyste se mezi ně zařadili, nemusíte ale přispívat hned desetitisícovými částkami. Možnost výstupu bude ještě o všech květnových sobotách a nedělích a dárkový poukaz pořídíte za necelých tisíc korun.

Těm, kteří tak o prvním květnovém víkendu učinili, se kromě úchvatného výhledu z míst, kam se dostane jen málokdo, dostalo také výtečného výkladu. Ujal se ho profesor kolínského gymnázia Lubomír Krátký, který své studenty vyučuje němčině, ruštině a francouzštině. Historie je jeho velkým koníčkem. A to bylo také na jeho výkladu znát.

Cukrářské slavnosti v Kutné Hoře
Historické centrum města se proměnilo v ráj pro milovníky sladkostí

Vzhůru na ochozy katedrály se vydala skupinka lidí, kteří se o historii a památky skutečně zajímají, takže svého průvodce zahrnuli množstvím otázek, na které se jim dostalo vyčerpávajících odpovědí se všemi historickými souvislostmi.

Přijeli lidé z blízkého i vzdáleného okolí – z Bánova u Uherského Brodu, ze Spišské Nové Vsi nebo třeba z nedalekého Třebětína či Miskovic. Jako například rodina Tvrdíkových, pro kterou je, jak přiznala, Kutná Hora srdeční záležitostí. Rodiče měli svatbu v chrámu sv. Barbory, syn také. Takže příspěvek do sbírky na zvon pro farní kostel byl spojením rodinných vzpomínek s novým krásným zážitkem.

Po dvou letech, co sbírka probíhá, je nyní na kontě něco přes 2,7 milionu korun. Celkové náklady budou kolem 3,5 milionu. Kromě zvonu, který ponese jméno Jakub Marie, je totiž třeba ještě zajistit také táhlo, rameno, statické záležitosti apod.

Jak Lubomír Krátký připomněl, v rámci sbírky Zvon pro Jakuba proběhla a proběhne řada akcí. Do konce měsíce ještě například koncert v kostele Panny Marie Na Náměti, výstava zvonařství v kostele sv. Jana Nepomuckého nebo vystoupení ve spolkovém domě.

Samotný zvon bude odlit už ve středu českým zvonařem Petrem Rudolfem Manouškem v Holandsku. Instalován bude 14. října, tedy v předvečer dne, kdy farní kostel slaví výročí posvěcení.

Před záplavami chrání Církvici stavba za miliony.
Před záplavami chrání Církvici stavba za miliony