Na jednom ze stánků stojí Eliška Kadlecová a představuje návštěvníkům pěstování rostlin in vitro. „To prostředí, ve kterém je pěstujeme je sterilní, takže jej můžete dovážet i do zemí, která mají vyhlášenou karanténu. Navíc jsou to zdravé rostliny bez virů, takže jsou vhodné na zasazení,“ vysvětluje zájemcům.

V uzavřených sklenicích má třeba česnek nebo orchideje. „Ty se množí pouze touto metodou, jinak v našich podmínkách nevyklíčí. Máme tu i různé druhy révy a také masožravky,“ popisuje jednotlivé vzorky k nahlédnutí Kadlecová.

Zájemcům navíc malou masožravku ve zkumavce věnuje. „Ještě tak jeden až tři měsíce ji můžete nechat ve skleničce. Až uvidíte, že je jí uvnitř těsno, přesaďte ji do hlíny. Předtím ji ale pořádně opláchněte od gelu. Je v něm spousta cukru, a proto by v hlíně brzy zplesnivěl,“ varuje ještě nové majitele.

Peter Altmaier
Turecko se chová nepřijatelně, prohlásil šéf úřadu německé kancléřky Merkelové

Pod košatým stromem stojí vysoký muž a se zájmem pozoruje dění na pódiu, kde právě dvojice z Vida centra vysvětluje dětem princip těžiště. „Ukazují pokusy s těžištěm. Kristýna má na sobě míček, který ukazuje, kde má těžiště. Druhý performer ji naklání a děti vidí, jak se poloha těžiště mění,“ popisuje koordinátor akcí Vida centra Ondřej Herzán.

Dvojice zve na pódium tři dobrovolníky a úkoluje je. „Udělejte holubičku,“ říká dívka a všechny tři děti si stoupnou na jednu nohu, roztáhnou ruce a předkloní se. Diváci poté hlasují, která se jim líbila nejvíce.

Po chvilce přichází nový úkol. Děti mají stát na jedné noze a u toho zavřít oči, což se ukazuje jako mnohem těžší výzva. „Se zavřenýma očima je člověk méně stabilní než s otevřenýma. Je to kvůli tomu, že je to v mozku propojené se stabilitou,“ komentuje úkol Herzán.

Martin Kratochvíl.
Týdenní zkrat: Světlana zná české muže

Další na program přichází párová akrobacie, kterou poté cvičitelka učí také dobrovolníky z řad rodičů s dětmi. Zahrada se postupně zaplňuje a akce v poklidném tempu pokračuje až do večera.