Jako ideální, i když ne zrovna laciné, řešení se jeví podzemní kontejnery. Další finanční okolností je také jejich vývoz. Běžné svozové vozidlo ho nezvládne, města či firmy musí mít speciální techniku. A pak ještě naučit některé lidi vhazovat do podzemních kontejnerů odpadky. Nevěříte? V Kolíně se tento problém řešil několik týdnů. Nyní už to lidé zvládli a kolem podzemních kontejnerů není nepořádek, začátky ale byly krušné.

Ze začátku i dvakrát denně objížděli pracovníci AVE Kolín všechna stanoviště podzemních kontejnerů, čistili nepořádek kolem nich a zprůchodňovali otvory. Ty byly ucpané tím, že lidé nevhazovali odpad po jednotlivých kusech, ale nacpali tam celou tašku nebo velké kartony a ostatní lidé už jen odpad pokládali vedle. Aktuálně má AVE Kolín pro vývoz těchto kontejnerů dvě vozidla a podle jednatelky společnosti Věry Suchomelové je to na počet stanovišť dostačující.

Za dotaci další kontejnery

Výstavbu podzemních kontejnerů nyní plánují v Českém Brodě. „Pokud získáme dotaci, vybudujeme podzemní kontejnery na obou náměstích," řekl ředitel technických služeb Miroslav Kruliš. Jeden kontejner i s pracemi vyjde zhruba na 900 tisíc korun. Aby mělo auto ruku na vývoz těchto kontejnerů, je třeba počítat navíc s částkou kolem 400 tisíc. „Už jsme s tím předem počítali a auto s rukou jsme již pořídili pomocí dotace," popsal ředitel Kruliš.

Vybudování podzemních kontejnerů nyní plánují také v Cerhenicích. Vedení městyse již podalo žádost o dotaci.

Čtěte také: Skládku v Michalovicích u Mladé Boleslavi čeká další zvětšování