Počet přenocování za stejné období narostl o 16 procent. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Ve městě se za rok 2016 ubytovalo celkem 329.081 hostů, což je meziročně o 5,9 procenta více. Hostů z Česka přijelo loni 96.879, z ciziny pak 232.202. „Zdá se, že Karlovy Vary jsou z nejhoršího venku," shrnula pozitivní čísla Jitka Ettler Štěpánková, ředitelka karlovarského infocentra.

Hoteliéři i majitelé lázeňských sanatorií si tak mohou alespoň částečně oddechnout, protože lázně lákají čím dál více. Výrazný nárůst pokračoval u českých návštěvníků, a to o 48 procent. Stejně je tomu u německých hostů, kterých do Karlových Varů přijelo o 34 procent více. Češi i Němci si navíc pobyty v Karlových Varech prodlužují, protože podle statistiky se počet přenocování zvýšil o jednadvacet procent.

„Velké procentuální nárůsty zaznamenává klientela z Číny a Tchaj-wanu, avšak stále se zde jedná o pobyty s jednodenním přenocováním," vysvětlila ředitelka infocentra. Do Karlových Varů se postupně vrací i ruská klientela. Ve sledovaném období přijelo do lázní o 13 procent Rusů více, než tomu bylo předloni. Tito návštěvníci výrazně vedou v počtu přenocování. Rusové strávili loni v Karlových Varech v průměru 11,6 dne. V délce pobytu se jim mohou rovnat jen hosté z Ukrajiny s průměrem 10,8 dne a Izraele s 10,4 dne.

Zvrátit negativní trend s úbytkem hostů v Karlových Varech se snaží pomoci lázeňským zařízením i město a kraj. Podařilo se vyjednat zavedení nové letecké linky do Tel Avivu, což by mohlo zvýšit počet hostů z Izraele. Němečtí hosté zase budou moci využít leteckou linku mezi Karlovými Vary a Düsseldorfem.