Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Houby rostou, pozor na otravy ze žampionů

Svitavy– Až devadesát procent Čechů zajde čas od času na houby. Teď milovníkům tradičního českého koníčka začala sezona. Množství hub v lesích ale ještě nedosáhlo vrcholu, ty pravé žně se teprve čekají.

15.8.2010 2
SDÍLEJ:

V některých nových publikacích o houbách však už jejich autoři žampiony popisují jako houby nebezpečné.Foto: DENÍK/archiv

„Rostou hlavně hřiby smrkové a hnědé, ale zatím mají menší plodnice, tak kolem deseti centimetrů. Objevují se kozáky, rysce a některé druhy žampionů. Podoubáci a babky se zatím vyskytují málo,“ vyjmenovala mykoložka Věra Samková, co lze nyní v lese najít.
Aby bylo hub dostatek, je nutné při jejich sbírání dodržovat základní pravidlo. Nejlepší je houbu vydloubnout prstem.

Nožičky se nemají uřezávat

„Vydloubnutím se nejméně poničí podhoubí. Odřezávání nožíkem se moc nedoporučuje. Místo po houbě ještě zatlačíme nebo zakryjeme. Největší rána pro podhoubí ale je, když lidé pobíhají po lese,“ vysvětlila členka mykologického klubu v Chocni a Hradci Králové Tereza Tejklová.

Právě v Chocni a Hradci Králové fungují pro veřejnost poradny. Když si houbař neví s úlovkem rady, může ho konzultovat s odborníkem.
„O poradny je velký zájem, lidé je využívají. Když nevím, tak je vždycky lepší se zeptat, než si způsobit otravu. Lidé nosí například hřib kříšť, který je nejedlý, ale dovezli i bedny od banánů plné hřibů satanů, zda je můžou jíst. Kuriózní byl lanýž, kterého nám přivezli ukázat až ze Slovenska,“ uvedla Tereza Tejklová.

Právě záměna hub může skončit nepříjemnými trávicími potížemi. V nejhorším případě i smrtí. Příznaky otravy se u některých hub objevují až po několika dnech.

„Už jsme zaregistrovali první otravy pečárkou zápašnou, což je druh žampionu. Ve velkém množství roste na sídlištích ve městech, takže lidé ji sbírají. Dá se poznat podle toho, že smrdí karbolem,“ upozornila Tereza Tejklová.

Při projevech otravy, což je nejčastěji střevní nevolnost, by s sebou do nemocnice měli lidé vzít i vzorek požité houby. Klidně i vyzvracené. Lékaři tak snadněji určí příčinu potíží a doporučenou léčbu.

Můžeme se otrávit jedlou houbou? Ano

Hodně vážných potíží způsobí muchomůrka zelená, ačkoliv česká nejjedovatější houba je pavučinec plyšový. Ten se ale vyskytuje zřídkakde.
Paradoxně si však houbaři sami přivodí bolesti i jedlými druhy hub. Porušují totiž důležité zásady při jejich přepravování a zpracování.
Školáckou chybou je sbírat houby do igelitové tašky. V ní se úlovky zapaří. Ve vlhkém a teplém prostředí se pak množí bakterie, plísně a jiné mikroorganismy.

Stejně tak můžou houby začít plesnivět při dlouhé cestě, kdy je sběrači nechají zavřené v kufru auta. Hnilobné procesy jsou rozjeté navíc u starých hub, které by se už neměly sbírat. Na pořádný střevní cirkus si lidé také zadělávají nedostatečnou tepelnou úpravou. Vařit by se houby měly nejméně dvacet minut, smažit pak deset minut. A pozor, vařením se z jedovatých hub nebezpečné toxiny nevypaří, to je pouze častý omyl.

Pavla Svítková

Co dělat při otravě? Mléko nepomůže

Zhruba čtyři sta houbařů ročně se otráví houbami. Tradiční rada, že v takové chvíli pomůže mléko, je však mýtus. Mléko se v trávicím traktu srazí. Stejně tak se nepotvrdilo, že je dobré, dát si panáka destilátu. Alkohol totiž může účinek toxických látek z jedovatých hub zesílit a organismus jen zbytečně zatěžuje.

Odborníci radí spolknout velké množství živočišného uhlí, které na sebe dokáže navázat škodlivé látky. Důležité je pít čaj a vodu. Pacienti se po otravě houbami dostávají do stavu ohrožení života často kvůli velké ztrátě tekutin při průjmu a zvracení.

15.8.2010 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
AKTUALIZOVÁNO
15

K útoku nožem v Rusku se přihlásil Islámský stát

Grace Mugabeová a Robert Mugabe
4

Mugabeová získala imunitu, Jižní Afrika přerušila letecké spojení

Dýmkař Krška: Dělám pocitové dýmky. Řídím se hlavně kresbou dřeva

Výrobě dýmek se Karel Krška z Drnovic věnuje už sedmadvacet let. I po takové době nepovažuje jejich vyřezávání za rutinu. „Každý kousek je originál. Vše dělám ručně a každý kus dřeva mě jinak inspiruje. Možná proto mě práce pořád baví,“ pochvaluje si devětačtyřicetiletý muž.

První burčák je v prodeji. Jak poznat ten pravý? Zákazník nemá šanci, říká vinař

/ANKETA/ - Hrozny už pomalu dozrávají a s blížícím se vinobraním začíná i burčáková sezóna. Zatímco někteří vinaři čekají s výrobou burčáku na začátek září, jiní už prodávají.

Libanon a Sýrie zahájily ofenzivu, chtějí vyčistit hranice od islamistů

Hnutí Hizballáh spojilo své síly se syrskými vládními jednotkami s cílem zbavit pohraniční oblasti posledních bojovníků Islámského státu. Libanonskou armádu v této operaci podporují i Američané.

Z kauzy uplácení se někteří stíhaní lékaři mohou vyplatit

V kauze údajného uplácení lékařů ze strany distributorů léků policie obvinila zhruba 200 lidí. Někteří z doktorů se mohou stíhání vyhnout, pokud zaplatí jedenapůlnásobek přijatých úplatků na odškodnění obětí trestných činů. Naopak část distributorů policie stíhá jako organizovanou zločineckou skupinu. Hrozí jim přísnější tresty, a to dva až deset let vězení.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení