Baroko bude hlavním tématem letošních Dnů otevřených zahrad ve žďárském zámku. Návštěvníky tam přivítají o víkendu 27. a 28. května. „Celým programem se bude prolínat barokní ornament. Návštěvníci v sobotu poznají různé druhy barokního umění pohledem člověka jednadvacátého století, v barokním průvodu se setkají s malíři, divadelníky, hudebníky, tanečníky, se zahradníky, architekty nebo šermíři. Chceme představit barokní období skrze různá odvětví a špičkové umělce, výrobu barokních oděvů, ukázat lidem, kdo to byl Santini,“ přiblížila Lucie Herberová, marketingová ředitelka Zámku Žďár nad Sázavou.

Letošek je v České republice Rokem českého baroka. „Protože je Žďár, a tedy i náš zámek, plný barokních prvků a baroko celý areál velmi ovlivnilo, bylo by smutné, kdybychom jej neprezentovali. Nezaměřujeme se však jen na architekturu. Chceme lidem ukázat, že baroko nemusí být nuda, a hlavně že baroko stále žije v nás a v našich životech,“ vysvětlila Herberová.

Unikátní pohyblivý stroj s dvaasedmdesáti malovanými figurkami - Mlejnek z Víru - znovu otevřel turistickou sezonu.
OBRAZEM: Mlejnek z Víru letos zahájil sezonu o něco později

Ve dnech otevřených zahrad mohou příchozí nahlédnout do soukromých zahrad hraběnky Tamary Kinské, která je návštěvníkům otevírá jenom jednou ročně. Má velmi ráda květiny, zvlášť pivoňky, ale zřídila si i zahrádku zeleninovou.

Zámecké zahrady budou v sobotu i v neděli přístupné vždy od 10 do 18 hodin. „Počasí nám posledních pár dnů moc nepřeje, ale věříme, že se zahrady na konci května promění do krásy,“ doplnila Lucie Herberová.

Návštěvníci se mohou těšit i na projížďky na lodičkách s výhledem na Zelenou horu či procházku s botaničkou, která jim v zahradě ukáže všechno zajímavé. Děti se zabaví barokními dílnami, dospělí třeba aranžováním květin. Hlad mohou zahnat i netradičními specialitami z jedlých květin, které se budou prodávat na jarmarku.

Žďárskou MHD čekají změny.
MHD se Žďáru prodraží o 1,3 milionu korun