Trojrozměrný model obličeje dosud nenarozeného dítěte? Nereálný sen některých rodičů se možná za pár let splní. Pracují na tom vědci z technologického institutu CEITEC Vysokého učení technického v Brně. Vyvíjejí novou metodu, díky které to bude možné. A navíc pomůže odhalit i genetické vady a jejich původ.

Zaměření brněnských odborníků je technické. Medicínskou stránku zajišťuje spolupráce s biology z Karolinska Institutet ve Švédsku. „Myšlenka byla sblížit biologické zkoumání s technickým. To, že práce může mít výsledky i v medicíně, považuji za úspěch,“ řekl vedoucí výzkumné skupiny Jozef Kaiser.

Výroční výstava ke vzniku Československa příští rok se přiblížila. Organizátoři stylově představili podrobnosti z programu.
Expo představili stylově. Brňané se zapojí vlastními příběhy a fotkami

S využitím počítačové tomografie a dalších zobrazovacích technik vědci z Brna pomáhají biologům snímat a analyzovat embrya a sledovat jejich vývoj. Metodu vyvíjejí na myších. Jejich genetická struktura je totiž podobná lidské.

Výzkum embryí
• Výzkum má na starost technologický institut CEITEC Vysokého učení technického v Brně.
• Vědci zatím snímají embrya myší a tvoří jejich trojrozměrný model.
• Metoda umožní lépe odhalit genetické vady.
• Předpoví také vývoj embrya a to, jak bude plod za pár let vypadat.

Jedním ze základních úkolů brněnských vědců bylo vymyslet, jak zobrazit biologický vzorek trojrozměrně. „Nejdříve jsme pracovali s chrupavkou v obličeji. Její model jsme vytiskli na 3D tiskárně a poslali biologům k prozkoumání,“ přiblížil vedoucí CT laboratoře Tomáš Zikmund.

Postupy vědců z Brna v budoucnu lékaři využijí pro odhalování vývojových vad u nenarozených dětí. „Jak přesně geny na embryo působí, ještě není zcela jasné. Díky našim výsledkům mohou biologové určit, který gen způsobuje jakou nemoc,“ uvedl Zikmund.

Metoda by mohla dokonce rozpoznat více vývojových vad než klasický screening v těhotenství. „Biologové je budou navíc umět vysvětlit. Rozpoznávání nemocí to urychlí. A čím dřív nemoc lékaři zachytí, tím větší šance je na vyléčení,“ upřesnili výzkumníci.

Technologie by měla být také schopná odhadnout, jak bude tvář dítěte vypadat v budoucnu. Podle vedoucího Centra asistované reprodukce Fakultní nemocnice Brno Pavla Ventruby jde o mimořádně složitý úkol. Podoba člověka závisí na řadě okolností, které se navíc stále mění. „Je to i otázka klimatu či stravy. Pokud však vědci vezmou v potaz všechny faktory, bude to užitečné,“ zhodnotil Ventruba.

Ilustrační foto.
První burčák je v prodeji. Jak poznat ten pravý? Zákazník nemá šanci, říká vinař

Vyšetření embrya před zavedením do dělohy je do značné míry možné už teď. „Výzkum jde mílovými kroky vpřed,“ upozornil Ventruba.

Přizpůsobit metodu tak, aby se dala použít na lidská embrya, zabere podle výzkumníků ještě roky.