VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jak šmakuje Moravskoslezsko? Hledají krajové speciality

Moravskoslezský kraj - Jídlo táhne. Na místní speciality chce proto vedle přírodních krás a památek lákat turisty Moravskoslezský kraj. Na přihlašování tradičních receptů do nové soutěže mají lidé ještě necelý měsíc.

15.5.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Vít Šimánek

Slezská vařonka, medový kremeš, bigos zbojníka Ondráše, kapušník, uzené maso se švestkovou omáčkou a slezské kluski nebo třeba chlebová polévka. Do premiérového ročníku soutěže Jak šmakuje Moravskoslezsko?, která byla vyhlášena na počátku dubna, už lidé přihlásili bezmála dvacítku receptů na jídla, která jsou pro tento region tradiční.

„Jsme prvním krajem po Praze, který takovouto kulinářskou soutěž vyhlásil, a budeme samozřejmě moc rádi, pokud se ještě najde někde v šuplíku další zajímavý recept. Naším záměrem je totiž vítězné pokrmy nabídnout restauracím v regionu a lákat tak návštěvníky nejen na krásnou přírodu a atraktivity, ale i na dobré krajové jídlo,“ konstatoval náměstek hejtmana pro cestovní ruch Jiří Vzientek.

Do soutěže o ceny se může zapojit každý, kdo má doma zajímavý recept třeba po babičce, který se vaří z typických surovin vypěstovaných v našem kraji. Recepty mohou lidé posílat až do konce května na adresu Moravskoslezský krajský úřad, 28. října 117, 702 18 Ostrava, nebo e-mailem na adresu recepty@kr-moravskoslezsky.cz.

Postup přípravy tradičního jídla lze také vyplnit prostřednictvím elektronického formuláře na stránkách www.msregion.cz, kde také najdete bližší informace o soutěži.

„Ze zaslaných receptů budou vybrány ty nejtypičtější a budou vyhodnoceny a oceněny odbornou porotou, v čele s gastroexpertem Mirkem Horákem. Během prázdnin bude moci hlasovat přes internet i široká veřejnost. Vyhlášení vítězů proběhne na prvním ročníku Gastrofestivalu, který se bude konat na hradu Hukvaldy 2. října,“ doplnil ještě Vzientek.

Uvařte si bigos zbojníka Ondráše

Některým z receptů, které lidé zasílají do soutěže Jak šmakuje Moravskoslezsko?, se můžete při svém vaření inspirovat už nyní – najdete je na internetových stránkách www.msregion.cz. Pro čtenáře Deníku vybíráme jeden z nich, a sice recept na bigos zbojníka Ondráše, který do soutěže přihlásil Karel Drápal.

Ingredience: 600 g vepřového plecka, 500 g kyselého zelí, 500 g hlávkového zelí, 200 g uzeného bůčku, 200 g ostravské klobásy, 200 g cibule, 50 g sušených švestek, 1 dl bílého vína

Postup: Uzený bůček pokrájíme na kostičky, vložíme do hrnce či kotlíku a vyškvaříme. Přidáme nakrájenou cibuli. Osmažíme dozlatova. Vložíme vepřové plecko, pokrájené na větší kostky. Maso osolíme a opepříme, lehce osmahneme, zalijeme vodou a dusíme do poloměkka. Pak přidáme kyselé zelí a společně dusíme.

Nakonec přisypeme hlávkové zelí, pokrájené na nudličky, a dodusíme. Před koncem dušení vlijeme bílé víno a přidáme sušené švestky. Na sádle osmahneme na kolečka nakrájenou ostravskou klobásu a vmícháme do hotového pokrmu. Podáváme ve vydlabaném chlebu.

O receptu

Patří k nejcennějším klenotům slezské kuchyně. Původní slovo baigusa pochází ze staroněmčiny a znamená směs něčeho hodně popleteného. Zahříval lovce při dlouhých zimních loveckých výpravách, soudeček bigosu si brávali formané na delší cesty. Základem pokrmu je vepřové maso, kyselé zelí a klobása. Podle některých receptů se přidávají sušené švestky, bílé víno, sušené hříbky.

Receptů na bigos je mnoho. Liší se podle jednotlivých regionů a oblastí. K těm nejznámějším patří slezský, staropolský a lovecký. Bigos se dříve na Ostravsku v rodinách běžně vařil, recepty na něj nalézáme v kuchařských knihách našich babiček. Bigos byl vyhlášenou specialitou středověkého lokálu – Jaškovské krčmy. Jistě si na něm pochutnával i legendami opředený zbojník Ondráš.

Autor: Martin Pleva

15.5.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Obyvatelé vchodu, kde hořelo, se ještě vrátit nesmějí. Čekají ale až je hasiči vyzvou, aby si mohli z bytů vzít aspoň pár věcí.
9

Požár paneláku v Jirkově: "Včera jsem se hroutila, dnes to beru s nadhledem"

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová.
AKTUALIZOVÁNO
15 17

Valachová chce maturitu SOŠ z matematiky do roka po gymnáziích

Doprava v Brně v roce 2050? Sdílení cest, o pětinu méně aut, tvrdí plán mobility

Pruhy v protisměru pro cyklisty v jednosměrkách? Rozšíření pěších zón? Přednost autobusů na křižovatkách? Tyto a desítky dalších návrhů ovlivňujících dopravu v Brně představil městský plán mobility do roku 2050. Do 30. dubna k němu lidé mohou zasílat připomínky.

Hitlerův telefon se na aukci prodal za téměř čtvrt milionu dolarů

Telefon nacistického vůdce Adolfa Hitlera se na dnešní aukci ve Spojených státech prodal za 243.000 dolarů (6,2 milionu Kč). Oznámil to aukční dům Alexander Historical Auctions. Vyvolávací cena činila 100.000 dolarů. Prodejní cena se nacházela zhruba v polovině předpokládaného rozpětí 200.000 až 300.000 dolarů, napsala agentura AFP.

Janeček: EET funguje, krácení tržeb je menší

Nejenom obchodníci, ale i berní úředníci finalizují přípravy před druhou vlnou EET. Jak říká v rozhovoru pro Deník šéf Generálního finančního ředitelství Martin Janeček, úředníci zohlední dobrou vůli podnikatele.

Nizozemský publicista: Wilders volby vyhrál už před hlasováním

Klíčovým úkolem pro nizozemské politiky by měla být snaha zasypat příkopy, které se mezi občany vytvářejí v souvislosti s březnovými parlamentními volbami. Myslí si to nizozemský učitel a publicista s tureckými kořeny Halil Karaaslan. Krajně pravicová Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse podle něj v zásadě vyhrála už před samotným hlasováním, neboť ostatním stranám dokázala vnutit svůj pohled na situaci v zemi a svou velmi vyhraněnou interpretaci problémů, s nimiž se teď Nizozemsko potýká.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies