Vítězství uniklo Kutnohorákovi o jedno zhoupnutí. Šlo o dramatickou bitvu až do konce. „Z druhého místa jsem nadšený, protože kdyby mi to někdo na startu řekl, tak bych tvrdil, že by to bylo něco úžasného. Moc bych tomu nevěřil,“ usmíval se Tomáš Tvrdík a popisoval závod: „Vývoj závodu napovídal tomu, že by to mohlo být dobré. Na třetí překážce od konce jsem se pohyboval mezi třetím a čtvrtým místem. Tam jsem doufal v pódium. Když jsem běžel na konci první a vítězství mi uteklo o dvě vteřiny, tak jsem byl nejdřív trochu zklamaný, ale pak převládla spokojenost. Jsem rád, že jsem všechny překážky zvládl a dokázal se popasovat s borcem, jako je Thibaut.“

Souboj o prvenství na poslední překážce ani Tvrdík tolik nevnímal: „V průběhu překážky jsem si neuvědomoval, že bojuji o vítězství. Pro mě byla závěrečná překážka, až na jeden prvek, zcela nová.

O kanibalismu našich předků přednášel Lubor Smejtek.
OBRAZEM: O kanibalismu našich předků přednášel Lubor Smejtek

Soustředil jsem se na to, abych ji překonal. Bál jsem se, že když půjdu na hendikep, tak ztratím pódium úplně. Nevěděl jsem, jaký mám náskok. Hodně se to míchalo. Všechno jsem šel opatrně a na jistotu. Thibaut na konci zariskoval a rovnou skončil po zvonku. Sám říkal, že ho škrtnul snad polovinou bříška prstu. Já jsem udělal jedno zhoupnutí navíc, abych si byl jistý, že cinknu. Když jsem letěl vzduchem, tak jsem viděl, že soupeř už je na písku a běží do cíle. V tu chvíli mi bylo jasné, že je vítězství ztraceno.“

Druhé místo na tak prestižním závodě řadí Tvrdík hodně vysoko. Podle něj jde dokonce o nejlepší umístění českého muže na mezinárodní OCR scéně. „Určitě to je jeden z mých největších úspěchů. Když jsem se nad tím zamýšlel, tak jde asi o nejlepší český mužský výsledek na mezinárodní scéně. Hodně si cením mistrovského titulu v Čechách a tento úspěch bych zařadil na podobnou úroveň,“ přiznal Tomáš Tvrdík.

Odpočívat jednatřicetiletý překážkář rozhodně nehodlá. Víkend má nabitý a začne ho v sobotu v 10 hodin dopoledne startem na Stadionovém překážkovém závodě na kutnohorské Olympii. „V sobotu budu závodit doma na Olympii v Kutné Hoře. Moc se na to těším. Uvidím, jak to bude vycházet časově, protože možná ještě potom přejedu odpoledne do Liberce, jelikož Predator Race vymyslel Fast run, kdy bude na jednom kilometru velká koncentrace překážek. A v neděli poběžím Predator Race Drill. Za čtrnáct dní už jedu do Holandska na mistrovství Evropy do Flevonice,“ uzavřel Tvrdík.

Kutnohorský běžec Jiří Zajíc v cíli závodu Krakonošova 55.
Skvělý výkon! Jiří Zajíc doběhl bronzový na Krakonošově 55