Olympijskou vítězku přivítaly kolem desáté hodiny dopolední desítky dětí ze základní školy, která jako jedna z mála podporuje své žáky i v běžeckém lyžování. „Jsme určitě jediná škola na Vysočině, která, kromě Nového Města na Moravě nebo Žďáru nad Sázavou, s dětmi pravidelně jezdí na týdenní výcvik v běhu na lyžích. Do Bedřichova v Jizerských horách jezdíme s dětmi z páté a šesté třídy a musím říci, že je o tento kurz velký zájem,“ informoval ředitel pelhřimovské Základní školy Na Pražské Luděk Charouzek.

Takzvanou tančící láhev od srbského výtvarníka Raky Miličeviče dostala olympijská vítězka, jelikož má na svém kontě hned několik českých NEJ. „Návštěva jakéhokoliv významného člověka, je pro děti straně motivující, protože od něj mají možnost slyšet, jak se ke svým úspěchům dopracoval a co mu to všechno dalo,“ dodal Charouzek.

Podle jeho slov navíc byla návštěva známé běžkyně na lyžích pro děti inspirující. „Kateřina Neumannová říkala, že i kdyby její kariéra neskončila těmi slavnými medailemi, tak by to vůbec necítila jako ztracený čas. Sport jí naopak naučil vyhrávat, prohrávat, nevzdávat se, být houževnatá a spoustu takových vlastností, které do života potřebujeme, a které možná právě některým dětem chybí,“ řekl ředitel.

V rámci besedy s Kateřinou Neumannovou si nejen pelhřimovští žáci mohli dokonce i osahat zlatou medaili. „Měli jsme možnost vzít si do ruky zlatou olympijskou medaili, a to jsme měl husí kůži po těle, protože kdo takové štěstí měl,“ pochvaloval si Charouzek.

Prestižní cenu a certifikát o vstupu do Rekordmanské Síně slávy si její držitelé tradičně přebírají v rámci obou Galavečerů festivalu rekordů a kuriozit, který se uskuteční 9. a 10. června. Kateřina Neumannová však v tento termín bude mimo republiku. „Pelhřimov je těmito rekordy velmi známé město. A jelikož jsem z jižních Čech, tak to sem nemám až tak daleko a o těchto cenách jsem hodně slyšela. Jsem proto velice ráda, že takovéto ocenění mám,“ řekla Kateřina Neumannová.