Město Plzeň má pomocníka pro řidiče, unikátního v republice i v Evropě. Mapová aplikace na webu https://intenzitadopravy.plzen.eu umí v hodinových intervalech ukazovat zatížení silnic ve městě.

Počítá s aktuálními uzavírkami i omezeními a kromě aktuální situace umí, dá se říct, předpovídat, kde a kdy se budou tvořit kolony a kde se pojede lépe. Používat ji může kdokoliv.

TEST VE ŠPIČCE

Aplikace spadá do projektu Smart City. Jestli a jak moc smart neboli chytrá je, jsme otestovali v úterní odpolední špičce.

Husova ulice je na mapě ve 14 hodin žlutá, což znamená stupeň plynulosti dopravy 2 a plynulou jízdu s malými skupinami vozidel. Je to tak i ve skutečnosti, na semaforu u divadla před námi stojí čtyři vozy.

Ilustrační foto.
Skončila rekonstrukce tramvajové trati. Vyšla na na 85 milionů

RUDÝ PATTON

Dlouho nečekáme, jedeme dál po zelené Klatovské do dalšího žlutého úseku v sadech Pětatřicátníků, který přechází v sytě rudý. To je samozřejmě Pattonův most a stupeň 5. „Dopravní kolaps, vozidla stojí nebo pomalu popojíždějí,“ popisuje aplikace situaci na právě rekonstruovaném mostu.

Ve směru z centra se auta plíží zúženou silnicí, ve směru do centra stojí ve frontách ke křižovatce s Lidickou, kde je další rudý úsek. Začátek stavby třetího jízdního pruhu tam silnici zužuje tak, že dva pruhy sice zůstaly, ale pokud v jednom jede kamion, málokterý osobák si troufne vedle něj.

My ale přes most nepojedeme a odbočíme k Rychtářce. Bude půl třetí, vidíme kolonu, která se táhne z Rooseveltova mostu až do křižovatky u hotelu Marriott. A mapa? Souhlasí. I tato silnice je rudá.

Rekonstrukcí tramvajové trati začala dvouletá rekonstrukce mostu generála Pattona v centru Plzně.
OBRAZEM: Jednokolejka na mostě generála Pattona

MOHLA BY I ORANŽOVÁ

Po klidné zelené míříme k pivovaru, kde silnice ke Stavebním strojům zežloutne. Tady by naopak mohla být klidně oranžová, protože u rekonstruovaného mostu Gambrinus se tvoří kolony.

Jak umí aplikace předvídat, si ověříme na Jateční. Před třetí je klidná, ale když si ji zobrazíme ve čtyři, už je celá oranžová a od okružní křižovatky U Soušků podél Boleváku rudá. Že tam kolony ve čtyři opravdu budou, ví každý, kdo tudy odpoledne musí jezdit.