Na výrobě státního symbolu v maxi rozměrech se podílela společnost Libea Liberec a lidé, jejichž profese jsou například grafik, mistr textilní výroby, švadlena a úpravář textilií. „Základní rozměr je dvanáct krát osmnáct metrů,“ popsal velikost největší české vlajky ředitel společnosti Libea Jan Vereščák. „Ve skutečnosti je to o pár centimetrů více na šířku i na výšku. Je to textil a v těchto rozměrech se s tím úplně na milimetry pracovat nedá,“ dodal.

Vysvětlil také, že rozměr byl zvolen tak, aby byly při výrobě nového rekordu dodrženy obě zásady, které zmiňuje zákon o státních symbolech. A to jak poměr stran, tak místo, kam má na vlajce dosahovat modrý klín.

Výroba vlajky zaměstnala dohromady sedm lidí na různých pozicích tak, jak postupují fáze výroby. „Zpracovávali jsme látku v šíři 153 centimetrů, takže vlajka je sestavena z osmi pruhů,“ popsal Vereščák detailní části vlajky, která váží přesně 24,9 kilogramů.

U většiny výrobních kroků muselo spolupracovat více lidí. „V jednom člověku se s tím nedalo dělat nic. Při balení vlajky pro transport bylo zapojeno pět lidí a trvalo to hodinu,“ přemítal výrobní ředitel společnosti Libea Jan Vereščák mladší.

Zapsání mezi rekordy se uskutečnilo v obřadní síni pelhřimovského městského úřadu. Tedy právě na místě, kde byla v Pelhřimově v roce 1918 vyhlášena Československá republika.

Ilustrační foto.
Skoro nemožné se stalo skutkem, okresní derby vyhrála po velkém obratu Kamenice

Maxi vlajka se objevila i na Masarykově náměstí, kam ji přinesli studenti Střední průmyslové školy a středního odborného učiliště Pelhřimov.

Další její cesta povede do Brna. Největší česká vlajka totiž bude ve dnech 18. až 21. ledna základním stavebním kamenem expozice Pelhřimov město rekordů. „My vlastně tou vlajkou chceme oslavit sté narozeniny a vezeme jí do Brna na veletrh, který se jmenuje Regiontour,“ popsal další cestu vlajky obchodní ředitel Agentury Dobrý den Luboš Rafaj.

Vlajka dosahuje obřích rozměrů. „Vlajka je tak veliká, že původní záměr vyvěsit ji ve veletržním pavilonu na brněnském výstavišti svisle nelze realizovat,“ popsal problém prezident Agentury Dobrý den Miroslav Marek.

Vlajku tedy návštěvníci veletrhu spatří ve vodorovní poloze. „I tak bude viset z takové výšky, že leckterý dvoupatrový dům jí nedosahuje,“ pousmál se Marek.

Tím ale prezentace a cesta vlajky nekončí, jelikož bude během letošního roku k vidění ještě na několika místech. „Jejím hlavním úkolem bude doprovodit akci, kterou Agentura Dobrý den připravuje do Pelhřimova na oslavu státního svátku 28. října 2018,“ vysvětlil Marek.