VYBERTE SI REGION

Kotle v pálenicích jedou naplno, sezona je výjimečná

Ostrava /FOTOGALERIE/ - Nebe a dudy. Tak vychází porovnání posledních dvou sezon v pálenicích. Zatímco uplynulá sezona byla kvůli nízké úrodě ovoce mizerná, letos mají pálenice na Ostravsku i v celém kraji objednávky až do konce února. „Je to dobrý rok. Moc dobrý rok. Po té bídě, co byla loni, se alespoň trochu vzpamatujeme,“ spokojeně pokyvuje hlavou Antonín Šputa z Pěstitelské pálenice v Krásném Poli.

16.1.2010
SDÍLEJ:

Také v pěstitelské pálenici Inpal ve Vrbici jedou kotle naplno.Foto: DENÍK/Miroslav Kucej

Každou chvíli pohledem zabloudí na kotel a spoustu trubek v palírně. Dohlíží na to, aby vše probíhalo správně a nakonec nakapala opravdu kvalitní pálenka.

„Letos zákazníci přivezli a ještě přivezou zhruba pětinásobné množství kvasů než v předchozí sezoně. Objednávky máme až do konce února. Občas se stává, že si někdo vzpomene na nějaký zapomenutý sud s kvasem i koncem února a ozve se. To už jsou ale spíše výjimky,“ vysvětluje Šputa.

Podle něj je letošní rok výjimečný i tím, že na zahrádkách v Ostravě i okolí se urodilo mimořádné množství švestek. „Lidé nosí hlavně kvasy ze švestek. Ty přitom v minulých letech lidé nosili daleko méně než jablka a hrušky. Loni se švestky hodně vydařily,“ dodává Šputa.

Lidé mohou dovézt i celé ovoce

Marcel Černík z Lihovaru a likérky ve Velké Polomi říká, že probíhající sezona je nejen pro pálenice, ale hlavně pro ty, kdo ovoce nakládají do sudů, velmi dobrá. „Odhaduji to tak na nárůst o80 procent proti předchozí sezoně. U nás si mohou totiž zájemci nejen nechat vypálit pálenku z ovocných kvasů, které přivezou. Mohou také přivézt i celé ovoce a my jim je zpracujeme a podle množství jim vypálíme i pálenku. Dříve jsme tuto službu nabízeli hlavně u jablek a hrušek, letos nově i u švestek. Využít to mohou třeba ti, co třeba bydlí v paneláku a sudy s kvasy nemají kde skladovat, nebo ti, co mají málo času na přípravu kvasů,“ vysvětluje Černík.

I ve Velké Polomi mají objednávky na pálení až do konce února. Takésem letos lidé hodně vozí na vypálení švestky. „Ta poslední úroda u švestek byla opravdu u nás v kraji mimořádná, a tak to lidé využili. Pokud někdo neudělal chybu při zakládání kvasu, tak může počítat s deseti i více litry pálenky z metráku. To je hodně slušná výtěžnost,“ pochvaluje se Marcel Černík.

Také v pěstitelské pálenici Inpal ve Vrbici jedou kotle naplno. „Počátkem sezony, od září do listopadu, se pálily hlavně kvasy z jablek. Do Vánoc jsme pak dávali do kotlů hrušky. Ty ale vozí lidé pořád, protože jsme byli tak zahlceni objednávkami, že se na ně nedostala řada. Už jsme ale pálili i švestky a ty už v těchto dnech lidé vozí nejvíce,“ vysvětlil Ivo Teichmann z pálenice Inpal. Také v pálenici Inpal mají objednávkami na vypálení kvasů zaplněný minimálně ještě celý únor.

Autor: Břetislav Lapisz

16.1.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Na Kladensku se zřítilo auto ze třicetimetrového srázu

Kladensko - Kuriozní dopravní nehoda se stala v pondělí po poledni v lesním porostu mezi obcemi Svárov a Podkozí. Auto zde vyjelo ze silnice a mezi stromy se řítilo dlouhým srázem dolů na spodní vozovku pod serpentinou. Vozidlo skončilo pod kopcem na spodní vozovce převrácené na střechu. Starší řidič utrpěl zranění a byl převezen do pražské nemocnice. 

CNN: Pražské vánoční trhy jsou mezi desítkou nejlepších na světě

Praha - Mezi desítku nejlepších vánočních trhů na světě zařadila americká televizní stanice CNN tržiště na Staroměstském a Václavském náměstí v Praze. Reportér zaměřený na cestování ocenil každodenní otevírací dobu stánků i blízkost obou hlavních tržišť, stejně jako kvalitu zdejších klobás a piva.

K soudu s Čechem v Súdánu přišli i zástupci ambasády EU

Chartúm/Praha - Dnešní soudní stání v Chartúmu s českým misionářem Petrem Jaškem přišli sledovat i zástupci ambasády Evropské unie. Sdělila to česká velvyslankyně v Káhiře Veronika Kuchyňová Šmigolová, jejíž úřad má působnost také pro Súdán. Jašek čelí v africké zemi obvinění z protistátní činnosti a v minulosti se jej zastal Evropský parlament.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies