Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kouřit hosty nechají, bojí se o tržby

Vyškovsko – Podle antikuřáckého zákona se majitelé musí rozhodnout, zda kouření povolí nebo ne. Většina má stále strach o hosty.

20.3.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Miroslav Kucei

Hospody a restaurace v regionu mají možnost vylepit od července nálepky oznamující zákaz kouření. Toho dne totiž nabude účinnosti novela antikuřáckého zákona.

„Byl bych moc rád, kdyby stát jednoznačně určil, že kouřit se v restauracích nesmí a tečka. V řadě zemí Evropské unie se k tomu odhodlali a nemyslím si, že by udělali chybu. Do osmnácté hodiny se u nás nekouří vůbec, večer si návštěvníci mohou zapálit. Nezastírám ale, že bych kouření rád zrušil definitivně. Přemýšlím nad tím snad už rok a půl. Zatím to ale nechám běžet v tomhle režimu, pak uvidím,“ prozradil majitel vyškovského hotelu Selský dvůr Michal Dědek.

Kuřáci podle něj neřeší, jak velké a zbytečné náklady provoz vzduchotechniky obnáší. „Máme ji naštěstí natolik kvalitní, že i nekuřákům příliš nevadí, když si někdo v okolí zapálí. Nicméně kvalita něco stojí, provoz se vyšplhá až k padesáti korunám za hodinu,“ vypočítal majitel. Už jednou ale kouření z provozních důvodů musel zrušit. „Před časem jsme zhruba tři měsíce předělávali několik částí hotelu, tím pádem jsme museli omezit provoz vzduchotechnické jednotky. Pár hostů nás to sice stálo, ale nebylo to nic dramatického,“ uvedl Dědek.

Oddělené prostory

V regionu volí majitelé a provozovatelé restaurací stále více kombinované provozy. Část je tak kuřácká, druhá naopak. Takto oddělené jsou například vyškovské restaurace Letiště u Kopinců, Besední dům, Chalupa u Městské brány nebo Granada Bar.

O plně nekuřáckých ale provozovatelé neuvažují, bojí se o tržby i ztrátu hostů. „Manželka by sice ráda provoněnou hospodu, já bych s tím měl ale problém,“ svěřil se třeba kuřák Milan Hroustík.

Naopak na venkově budou ještě mnoho let převažovat kuřácké hospody. Někteří vlastníci sice zvolili dvě oddělené místnosti, jinde nicméně stále platí, že se chlapi do hospod nechodí najíst, ale popovídat si u piva a cigarety. „Sám bych kouření v restauracích úplně zrušil, jenže v obci by to byl problém. Ve městě si lidé přeci jen mohou vybrat, kam jít. Na vesnicích by se lidé začali scházet někde v garážích. Dopadlo by to tak, že by jeden kuřák stáhl další tři,“ myslel si třeba Antonín Grmela, který provozuje restauraci Adélka v Pustiměři.

Autor: Michal Kočí

20.3.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Karolína Plíšková na Roland Garros.
20

Soupeřky rozhodly: Plíšková bude jedničkou i při US Open

Desetisíce obyvatel Hongkongu vyšly do ulic
1 4

Tisíce lidí v Hongkongu vyšly do ulic kvůli zatčení trojice aktivistů

Pláčete nad červivým ovocem? Odvezte ho do palírny

Červivé ovoce zavařovat nebudete, ale byla by škoda ho vyhodit. Může z něho být totiž dobrá pálenka. V článku vám nastíníme stručný postup, jak plody na pálení připravit.

AKTUALIZOVÁNO

Na křižovatce nedal přednost. Zabil sebe i spolujezdce, dalších pět zranil

/FOTOGALERIE/ U Bantic zemřeli v neděli dva lidé. Od pátku policie registruje na Znojemsku čtyři mrtvé a šest těžce zraněných včetně čtyř dětí.

Dítě vběhlo pod auto, poté následovala rvačka dospělých

K těžké dopravní nehodě došlo v sobotu kolem 18. hodiny v části obce Filipov na Čáslavsku ve středních Čechách. Čtyřleté dítě tam vběhlo pod kola projíždějícího osobního auta. Vrtulník letecké záchranné služby ho s vážným zraněním přepravil do pražské nemocnice.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení