Pokus o znásilnění, jehož obětí se v Lipencích na okraji Prahy stala v neděli 29. května časně ráno 22letá dívka, vyšetřují pražští kriminalisté. Ve středu se obrátili se žádostí o pomoc na veřejnost. Předpokládají totiž, že pachatele může podle vytvořeného portrétu někdo poznat a vyšetřovatelům poradí, kde podezřelého hledat. Jakékoli informace, které by mohly pátrače přivést na stopu neznámého, přivítá policie na lince 158.

Násilníkovi, jenž na ni zaútočil v půl šesté ráno poblíž zastávky městské hromadné dopravy Peluněk, se dívka naštěstí ubránila. Vyvázla s drobnými oděrkami po těle; utrpěla také značné psychické trauma. Než totiž útočníka zahnala na útěk, prožívala velmi perné okamžiky.

Muž, který si dívku vyhlédl ve chvíli, kdy procházela kolem autobusové zastávky, to nejprve zkusil „po dobrém“. Když oběť zašla do zahrádkové kolonie a ulicí Josefa Houdka směřovala k rozvodně, doběhl ji – a překvapil otázkou, zda nechce nového přítele. Odpověď byla jednoznačná: oslovená opáčila, že nemá zájem, a raději přidala do kroku.

Ostře odmítavou reakcí se však samozvaný nápadník nenechal odradit. Z ničeho nic muž svou oběť chytil za rameno. „Násilím ji vtáhl do blízkého křoví u Lipanského potoka. Protože křičela, zakryl jí ústa rukou a snažil se jí rozepnout kalhoty. To se mu ale nedařilo, dívka se aktivně bránila,“ přiblížila ve středu nenadálý útok Eva Miklíková z ředitelství pražské policie. Násilník tedy přitvrdil. Oběť povalil na zem, lehl si na ni – a ve snaze umlčet volání o pomoc doprovodil výzvy ke ztišení několika ranami do obličeje.

Dívka se ubránila

Hrubián se snažil využít své fyzické převahy – a zprvu to vypadalo zle. Dívka však ve chvílích nejtěžších dokázala zmobilizovat veškeré síly. „Pachatel ji osahával na intimních partiích a snažil se ji znásilnit. Naštěstí bezúspěšně – především díky tomu, že se neustále aktivně bránila. Dokonce jej několikrát, ve snaze se vyprostit, kopla botou do obličeje. Útočníka tak naštěstí odradila,“ popsala Miklíková další děj. Lump raději rezignoval a dal se na útěk; Houdkovou ulicí uprchl směrem ke Zbraslavi.

Kriminalisté hledají nejen svědky, kteří by mohli prozradit něco bližšího k totožnosti násilníka, ale také případné jeho dřívější oběti. Nelze totiž vyloučit, že se podobného jednání dopustil už minulosti. A je také možné, že by se o něco podobného mohl pokusit znovu. I z toho důvodu je důležité, aby byl pachatel odhalen a dopaden co nejdřív.

Pravděpodobný pachatel.
Místo činu pachatel asi zná

souvislosti s pokusem o znásilnění pátrají kriminalisté po holohlavém muži světlé pleti ve věku kolem 30 let. Je mohutné, přibližně 185 cm vysoké postavy. Kulatý obličej měl v době činu oholen. Hovořil česky bez přízvuku a vady řeči. Pravděpodobně se jedná o kuřáka. Oblečen byl do šedého trička bez nápisu a dlouhých zelených maskáčových kalhot. Kriminalisté zjistili, že několik dnů po útoku byl spatřen v blízkosti místa činu. Předpokládají tudíž, že by k této lokalitě mohl mít osobní vztah.