VYBERTE SI REGION

Kuře na badyánu: Obyčejný školní oběd

Brno - Vajíčko s šedivým žloutkem nebo příslovečná hnědá omáčka. To je menu, kvůli kterému si z obědové přestávky odneslo chmurnou vzpomínku už nemálo školáků.

25.8.2009
SDÍLEJ:
Fotogalerie
9 fotografií
Kuchařky devíti brněnských školních jídelen v úterý soutěžily v přípravě nejlepšího oběda.

Kuchařky devíti brněnských školních jídelen v úterý soutěžily v přípravě nejlepšího oběda.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Kuchařské týmy z devíti brněnských jídelen, které soutěžily v přípravě nejlepších školních obědů, takové položky v jídelníčku rozhodně nevedou.

Kulinářský maraton za výdejním okénkem v jídelně žabovřeské Základní školy na náměstí Svornosti je v plném proudu kulinářský maraton. První tři soutěžní družstva se kolem kouřících hrnců začala točit už v šest hodin ráno.

„Pozor,“ ozve se výkřik, ale už je pozdě. Plech se s řinčením poroučí na zem a právě nakrájená kolečka mrkve se kutálí po podlaze. Kuchařky lomí rukama, náhradní zelenina se už je ale na cestě. Až na jednu malou nehodu se vše odvíjí zdárně a ke čtrnáctce porotců putují další a další chody.

Kuře a zelenina

„Nechte si chutnat,“ přeje šéfkuchař v bělostné čepici, když před ně obratně skládá talířky s ochutnávkou. Kdyby lahůdky neservíroval z plastového školního tácku, mohli by si jej splést s šéfem některé pětihvězdičkové restaurace. Elegantní obsluhou se ale porotci ošálit nenechají.

„Jestli jsme přísní soudci? Samozřejmě,“ říká vážně šéfredaktorka časopisu pro gastronomy Minutka Maria Horníková. Napichuje na vidličku první sousto a nasadí soustředěný výraz. „Orestovaná kořenová zelenina, příjemně okořeněná. Zatím nejlepší kuře, jaké jsem tu ochutnala,“ zkušeně zhodnotí specialitu nazvanou Tondovo kuře a poznamená si něco do bílého archu.

Svá hodnocení do tabulek poznamenávají i další porotci z řad odborníků na výživu, lékařů či zástupců brněnského magistrátu. „Čtyřka vsadila na jistotu,“ chválí do mikrofonu komentátor akce Zdeněk Hladík tradiční drobenkový koláč jednoho ze soutěžních družstev. Týmy vystupují pod číslem, takže porota do poslední chvíle neví, ze které školy pocházejí jednotlivá obědová menu.

Čtyři hodiny po poledni začíná sčítání bodů. „Družstva směla soutěžit jen s jídly, která pro školáky skutečně běžně připravují,“ vysvětluje organizátorka brněnského kuchařského klání Anna Packová. Oběd servírovaný vítězným týmem si ale s nabídkou luxusní restaurace nezadá. Dvoučlenný kuchařský minitým z Mateřské školy v ulici Marie Majerové porotce uhranul rajskou polévkou s ovesnými vločkami, kuřem na medu a badyánu a jogurtovou buchtou.

Autor: Lucie Hrabcová

25.8.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kamil Brabenec starší.
7

Legendární Brabenec: Děti jsou zaostalé. Trenér jim musí ukázat, že to jde

Britská premiérka Theresa Mayová.
AKTUALIZUJEME
1 3

Tvrdý brexit! Mayová chce úplné oddělení Británie od EU

VIDEO: Bezva finta? Řidiče načapali se „schovávací“ SPZ

Možná jste si taky někdy chtěli připadat jako James Bond, jehož otáčecí SPZ na autě se stala legendární vychytávkou. Podobné pocity nedávno zažíval jistý řidič z americké Floridy. I když… Vlastně se chtěl jen vyhnout placení mýtného.

Po pohřešované dívce z Ústí se pátrá i v schengenském prostoru

Ústí nad Labem - Policie stále neúspěšně pátrá po dvanáctileté Michaele Patricii Muzikářové z Ústí nad Labem. Dítě je nezvěstné pravděpodobně od 11. ledna. Policie dívku hledá nejen v celé České republice, ale i v schengenském prostoru.

Stát pátrá po majitelích čtyř tisíc domů. Když se nepřihlásí, přijdou o ně

O vydání nemovitostí po sedlácích, emigrantech či obětech války žádají tisíce Čechů ročně. Uspějí jen stovky z nich.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies