Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuře na badyánu: Obyčejný školní oběd

Brno - Vajíčko s šedivým žloutkem nebo příslovečná hnědá omáčka. To je menu, kvůli kterému si z obědové přestávky odneslo chmurnou vzpomínku už nemálo školáků.

25.8.2009
SDÍLEJ:

Kuchařky devíti brněnských školních jídelen v úterý soutěžily v přípravě nejlepšího oběda.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Kuchařské týmy z devíti brněnských jídelen, které soutěžily v přípravě nejlepších školních obědů, takové položky v jídelníčku rozhodně nevedou.

Kulinářský maraton za výdejním okénkem v jídelně žabovřeské Základní školy na náměstí Svornosti je v plném proudu kulinářský maraton. První tři soutěžní družstva se kolem kouřících hrnců začala točit už v šest hodin ráno.

„Pozor,“ ozve se výkřik, ale už je pozdě. Plech se s řinčením poroučí na zem a právě nakrájená kolečka mrkve se kutálí po podlaze. Kuchařky lomí rukama, náhradní zelenina se už je ale na cestě. Až na jednu malou nehodu se vše odvíjí zdárně a ke čtrnáctce porotců putují další a další chody.

Kuře a zelenina

„Nechte si chutnat,“ přeje šéfkuchař v bělostné čepici, když před ně obratně skládá talířky s ochutnávkou. Kdyby lahůdky neservíroval z plastového školního tácku, mohli by si jej splést s šéfem některé pětihvězdičkové restaurace. Elegantní obsluhou se ale porotci ošálit nenechají.

„Jestli jsme přísní soudci? Samozřejmě,“ říká vážně šéfredaktorka časopisu pro gastronomy Minutka Maria Horníková. Napichuje na vidličku první sousto a nasadí soustředěný výraz. „Orestovaná kořenová zelenina, příjemně okořeněná. Zatím nejlepší kuře, jaké jsem tu ochutnala,“ zkušeně zhodnotí specialitu nazvanou Tondovo kuře a poznamená si něco do bílého archu.

Svá hodnocení do tabulek poznamenávají i další porotci z řad odborníků na výživu, lékařů či zástupců brněnského magistrátu. „Čtyřka vsadila na jistotu,“ chválí do mikrofonu komentátor akce Zdeněk Hladík tradiční drobenkový koláč jednoho ze soutěžních družstev. Týmy vystupují pod číslem, takže porota do poslední chvíle neví, ze které školy pocházejí jednotlivá obědová menu.

Čtyři hodiny po poledni začíná sčítání bodů. „Družstva směla soutěžit jen s jídly, která pro školáky skutečně běžně připravují,“ vysvětluje organizátorka brněnského kuchařského klání Anna Packová. Oběd servírovaný vítězným týmem si ale s nabídkou luxusní restaurace nezadá. Dvoučlenný kuchařský minitým z Mateřské školy v ulici Marie Majerové porotce uhranul rajskou polévkou s ovesnými vločkami, kuřem na medu a badyánu a jogurtovou buchtou.

Autor: Lucie Hrabcová

25.8.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
18

Žilní roztok může být škodlivý. Musí zmizet z nemocnic

Donald Trump
4

Trump představí americkou strategii pro Afghánistán, vojáků zřejmě přibude

Čechoslováci proti Čechoslovákům. V srpnu 1969 esenbáci mlátili a zatýkali spolu

Miroslav, odmala všude známý jako Kamil Černý, se narodil 16. listopadu 1950 v Praze do chudé, ale výrazně nekomunistické rodiny. Vyučil se jemným mechanikem a poté pracoval na stavbách. Už během učení se v něm probudil zájem o humanitní obory a výtvarné umění, a proto po večerech studoval gymnázium pro pracující. Na vysokoškolské studium mu ale po založení rodiny nezbýval čas ani energie.

Vláda a odbory budou jednat o růstu platů ve veřejném sektoru

Zástupci vlády a odborů budou dnes odpoledne vyjednávat o růstu platů ve veřejném sektoru. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) žádá pro učitele zvýšení o 15 procent a pro ostatní pracovníky o deset procent, a to od listopadu. Premiér Bohuslav Sobotka odborářský požadavek podporuje.

Trpké výročí. Připomínáme si 49 let od vpádu vojsk Varšavské smlouvy

Výročí 49 let od invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa si dnes lidé připomenou na několika místech České republiky. Oběti okupace lidé uctí tradičně před budovou Českého rozhlasu na pražské Vinohradské třídě. Pietní akce se uskuteční také v Brně, v Liberci nebo na pražském Václavském náměstí u sochy sv. Václava, kde budou předčítána jména obětí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení