Prvních pět rodin přišlo v Brně o sociální dávky kvůli tomu, že rodiče nedohlédli na školní docházku svých dětí. Kvůli záškoláctví začal příjemcům strhávat peníze magistrát. Změnu přístupu iniciovala radnice městské části Brno-střed, kde se nachází sociálně vyloučené lokality a žije tam nejvíc problémových rodin. Podle starosty Libora Šťástky (ODS) řešili kurátoři záškoláctví jako nejčastější potíž s dětmi a mládeží. Situace byla neudržitelná, sdělil v tiskové zprávě.

"Naše oddělení sociálně právní ochrany dětí řešilo v loňském roce 101 případů zanedbávání školní docházky. Je to přes padesát procent všech případů s nezletilými a mladistvými," uvedl. V městské části je 11 základních škol s necelými 5000 žáky.

O peníze může rodič přijít až na tři měsíce

Radnice Brno-střed navrhla, aby magistrát využíval možnosti snížit dávky rodičům, kteří jsou za školní docházku svých dětí odpovědni. Navrhoval, aby přišli o celé životní minimum. Možné je to podle zákona u lidí, kteří dostali za záškoláctví svých dětí trest v přestupkovém řízení. O peníze mohou přijít na tři měsíce. "Rodič by mohl přijít (o částku) v rozmezí od 2600 korun až do 5480 korun měsíčně, což by měl být dostačující nástroj pro to, aby dospělí své povinnosti nezanedbávali," uvedl Šťástka.

Podobná praxe fungovala v Břeclavi

Před čtyřmi lety podobný postup začala uplatňovat břeclavská radnice. Postupovala však podle zákona, který byl později zrušen, proto s praxí skončila. Podle tajemníka radnice Dalibora Neděly bylo takto potrestáno asi 12 rodin a mělo to výsledky. "Byl to jakýsi bič. Rodina, která je zvyklá žít ze sociální dávek, si dala pozor na to, aby dítě do školy chodilo," řekl dnes ČTK.

Vedoucí sociálního odboru břeclavské radnice Zdeněk Janíček dodal, že rozruch před lety v Břeclavi způsobil i trest uložený rodičům za záškoláctví dětí soudem. "Trochu to zahýbalo vědomím obyvatel," uvedl s tím, že asi rok či dva poté si rodiče problémových dětí dávali na jejich školní docházku pozor. Podle něj nyní ve městě pravděpodobně podají trestní oznámení na druhou rodinu.