Nový objekt by měl být napojený na stávající stavbu z východní strany. „Léčebna může mít tři nadzemní podlaží se 102 lůžky, dvě podzemní pro parkování 33 vozidel se samostatným nájezdem z ulice Kolátorova," uvedl mluvčí. Z nájmu prostor by městská část mohla mít příjem 2,5 milionu korun ročně.

Čtěte také: Petice: Chceme v Bubenči náměstí Borise Němcova

Městská část získala objekt v roce 2008

Původní návrh rekonstruovat pro potřeby LDN část stávající budovy počítal s náklady 80 milionů korun. Podle opozičních Zelených nebude ani částka o 20 milionů vyšší konečná. „Do kalkulace není započtena rekonstrukce garáží a spojovacího traktu, v němž by mělo mimo jiné sídlit provozní zázemí LDN. Provozní a dispoziční studie, která tvořila podklad pro rozhodování rady, přitom celkové stavební náklady na rekonstrukci a přístavbu objektu odhaduje na celých 264 milionů bez DPH," uvedl zastupitel Petr Píša (SZ).

Městská část získala od státu objekt Pod Marjánkou v roce 2008. Podmínkou bezplatného převodu byl provoz zdravotnického zařízení do roku 2033. Soukromá společnost Poliklinika Pod Marjánkou zařízení spravovala od roku 2010, loni ji převzala městská část a firmě vyplatila necelých 40 milionů korun. Opravy objektu podle vedení radnice nejsou možné, pokud ministerstvo kultury nerozhodne o tom, jestli budova bude prohlášená památkou.

Čtěte také: Praha 6 chystá dohodu s investorem proluky na Vítězném náměstí

V Praze je podle údajů z roku 2013 asi jedenáct LDN 

Lůžka v objektu břevnovské politiky by měla nahradit současnou LDN z bývalé nemocnice Chittussiho v Bubenči. Tamní objekt je ve špatném technickém stavu, opravy by vyšly asi na 130 milionů korun a nejsou možné za provozu.

Léčebny pro dlouhodobě nemocné (LDN) jsou zdravotnická zařízení. Péče v nich se hradí ze zdravotního pojištění, pokud mají smlouvu se zdravotními pojišťovnami. V Praze jich je podle údajů z roku 2013 jedenáct s asi 1200 lůžky.