Nákaza virem H1N1 již na Chebsku dosáhla velmi vysokých čísel. Jen za poslední týden zaznamenali lékaři v Karlovarském kraji 1775 nemocných na 100 000 obyvatel. Nejvíce se jich rekrutuje z řad dětí od šesti do čtrnácti let. Nejhůř je zasažen okres Cheb. Už platí zákaz návštěv v nemocnici a v léčebnách dlouhodobě nemocných na Chebsku.

Obavami trpí dokonce i samotní lékaři. „Pokud by se chřipka objevila u nemocného z takzvané rizikové skupiny nebo měla těžší průběh, měl by mu být do 48 hodin od začátku příznaků nasazen lék Tamiflu,“ poznamenal Jaroslav Janča, primář Léčebny dlouhodobě nemocných (LDN) Amica Cheb. „Jak jsem zjistil dotazem v lékárně, lék Tamiflu nelze sehnat. Snad je v nějakých centrálních skladech? Nevím kde bych tento lék měl v případě nutnosti vzít. V naší LDN Amica by mohlo jít o desítky nemocných. Pokud je mi známo, žádné zdravotnické zařízení větší zásoby Tamiflu nemá a proč by je také mělo mít?“ uvedl lékař.

Poptávka je velká

Podle informací z chebské hygienické stanice volá denně velké množství lékařů z Chebska, kteří se po léku shánějí. „Lék Tamiflu přes lékárny vůbec nepůjde,“ informovala Eugenie Chromá, lékárnice z Chebu. „Pokud vím, měla by v Karlovarském kraji existovat čtyři místa, ze kterých se bude Tamiflu rozdělovat a měl by být určen na konkrétního pacienta,“ dodala.

O informace, jakým způsobem bude rozdělování léčiv fungovat a zda je jich dostatečná zásoba, požádal Deník Ministerstvo zdravotnictví České republiky a hlavního hygienika České republiky. Do uzávěrky od zmíněných institucí nedorazila prozatím žádná odpověď.

Nicméně mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje Jana Pavlíková uvedla, že v nemocnicích v kraji je na nadcházející víkend léku dostatečná zásoba.

„Krajská hygienická stanice doporučí lékařům, aby pacienty s těžším průběhem nemoci směřovali přímo do zdravotnického zařízení, kde se o něj postarají a v případě potřeby mu Tamiflu podají,“ uklidnila veřejnost.

Čtěte také: V Evropě na prasečí chřipku zemřelo 474 lidí