VYBERTE SI REGION

Lidé mohou vyzkoušet jak chutnají Jeseníky

Jeseníky – Jeseníky připravují na léto parádní zážitky, které budou chutnat. Gastronomický festival Chuť Jeseníků nabídne ve čtyřiadvaceti restauracích po našich horách tradiční jídla Jeseníků

16.6.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Jiří Kopáč

Na vidličku napíchnete Pradědovu husu s jablky, Rýmařovskou roštěnou nebo hovězí maso s rejvízským křenem. Jeseníky budou mlaskat nad vynikajícím jídlem až do konce září.

Do festivalu Chuť Jeseníků se zapojilo přes dvacet restaurací a hospůdek v Olomouckém i Moravskoslezském kraji. V našem okrese si mohou jít zájemci pochutnat v Rýmařově v hotelu Slunce, v Malé Morávce v hotelu Kamzík a v restauraci Pod Kapličkou, v hotelu Figura na Ovčárně, na Kolibě ve Starém Městě a v restauraci přímo na vysílači na Pradědu.

„Návštěvníci je poznají podle samolepky umístěné u vchodu do restaurace nebo si jejich seznam mohou najít na webových stránkách festivalu www.chutjeseniku.cz. Každá ze zapojených restaurací bude nabízet nejméně jedno kompletní menu složené z polévky, hlavního jídla a dezertu, a to od poloviny června až do 30. září,“ představila projekt Tereza Schreiberová ze sdružení Jeseníky přes hranici, které celou akci organizuje.

Mezi restauracemi, kde budou kuchařské týmy připravovat tradiční jídla Jeseníků, nebude scházet ani nejvýše položená hospůdka v oblasti Jeseníků Praděd vysílač nebo restaurace Kolštejn v malé vesničce Branná či oblíbená restaurace ve čtyřhvězdičkovém hotelu Diana v lázeňské obci Velké Losiny.

Gastronomický zážitek

„Se sdružením Jeseníky přes hranici spolupracujeme již dlouho, proto jsem nezaváhal ani minutu a do Chuti Jeseníků se okamžitě zapojil. Pro naše hosty připravujeme skutečně výjimečný gastronomický zážitek. Sám jsem byl velmi překvapen, jaké kulinářské poklady historie našich hor ukrývala,“ lákal na dobroty, které připravuje jeho restaurace Tomáš Drápal, provozní manažer restaurace Kolštejn v Branné.

Vysoké ambice z hlediska kvality jídla má čtyřhvězdičkový hotel Diana ve Velkých Losinách.

„Věříme, že návštěvníkům festivalu přineseme ten nejvyšší kulinářský zážitek. Výběru surovin i samotné přípravě věnujeme maximální pozornost. Hosté v našem menu najdou doslova krásu, vůni a chuť celých Jeseníků,“ věří svému týmu David Křepský, obchodní manažer hotelu Diana.

„Festival si klade za cíl seznámit obyvatele Jeseníků a hlavně turisty s tradiční regionální gastronomií a vybudovat skutečně vyhledávaný festival. Vždyť jídlo má rád přece každý. Nejlepším výsledkem by bylo, kdyby se tradiční jídla našich hor trvale vrátila na jídelní lístky restaurací a do domácností,“ doplnila Schreiberová.

16.6.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Evropa pod košem. Basketbalistky mluví o výzvě

Praha - Blíží se jedno z lákadel příštího roku. České basketbalistky znají soupeřky pro ME: vyzvou Španělsko, Ukrajinu a Maďarsko.

Jídlo zdražuje. Kvůli EET to není, tvrdí Babiš

Praha – Doby, kdy se ceny skoro nehýbaly a inflace byla téměř na nule, minuly. Drahota roste a nová data Českého statistického úřadu to potvrzují. V listopadu byla inflace meziročně vyšší o 1,5 procenta, v říjnu to bylo meziročně „jen" 0,8 procenta.

Starosta Pískové Lhoty na Nymbursku byl obviněn z rozkrádání obecních peněz

Písková Lhota /FOTOGALERIE/ - Zpronevěra a zneužití pravomoci úřední osoby. To jsou dva trestné činy, z nichž policie obvinila šestačtyřicetiletého starostu Pískové Lhoty na Nymbursku Radovana Staňka. Obecní peníze měl rozkrádat ve spolupráci s účetní obce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies