V řece Kamenici a jejich přítocích bude vyrůstat další nová generace lososů. Uprostřed tohoto týdne tam pracovníci národního parku společně s rybáři vypustili deset tisíc malých lososů. Podařilo se je zakoupit za peníze z dárcovských SMS zpráv a také díky dalším sponzorům a přispěvatelům.

„Prostřednictvím dárcovských textovém jsme zaplatili třetinu vypuštěných rybiček,“ rekapituloval ohlas veřejnosti na projekt Návrat lososů mluvčí národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.

Pomáhali malým lososům

Zurčící chladná voda v Kamenici byla pro sedmi až osmicentimetrové rybičky prvním testem života ve volné přírodě. Lidé, kteří se na vypouštění podíleli, museli respektovat rady rybářů. Malé lososy museli dávat ke břehům, aby je hned neunášel proud řeky.

„Byl by to pro ně šok. Potřebují nějakou dobu na to, aby se vlastně v řece rozkoukali a zvykli si na nové, pro ně dosud neznámé prostředí,“ vysvětlil hospodář krajské organizace Českého rybářského svazu Tomáš Kava. Dodal, že „lososí dorost“ má při velikosti okolo osmi centimetrů přece jen větší šanci na přežití, než plůdek vypouštěný do přítoků Labe zpravidla na jaře.

Dárcovská zpráva z mobilního telefonu ve tvaru DMS (mezera) NAVRAT LOSOSU odeslaná na číslo 87 777 vyjde odesilatele na třicet korun. Na konto projektu jde čistý výtěžek sedmadvacet korun.

„Chceme v projektu pokračovat ještě alespoň dva roky. Ten zájem veřejnosti mne potěšil. Je to nejen o penězích. Podařilo se nám lidi více vtáhnout do dění v národním parku a oni tak vlastně mohou svým dílem o tomto dění i spolurozhodovat,“ poznamenal ředitel správy Českého Švýcarska Pavel Benda.

Infografika

Dříve vcelku běžně se vyskytující losos obecný z českých vod zmizel počátkem padesátých let minulého století. A to zejména kvůli stavbám jezů na Labi a v důsledku silného znečištění řeky. Snaha o repatriaci, tedy navrácení těchto ryb do přírody, započala v roce 1998. V té době už bylo Labe a jeho přítoky čistější. Za uplynulých dvanáct let rybáři za podpory ministerstva životního prostředí vypustili do vodních toků na severu Čech přes milion kusů lososího plůdku.

„Mám to velké štěstí, že mohu sledovat tenhle zarybňovací proces od samého počátku. Když se tady objevili první dospělí lososi, byl to nádherný zážitek. A také určité zadostiučinění, že se to společné snažení opravdu daří,“ dodal ředitel národního parku Pavel Benda.

Ochránci přírody společně s rybáři věří, že se časem do Labe začnou vracet i další druhy ryb a takzvaných paryb, které v minulosti táhly řekou. Patřil mezi ně i jeseter velký.

„Protože se o tuhle problematiku zajímám, tak se čas od času probírám i historickými dokumenty o dřívější labské fauně. Největší jeseteři dosahovali délky až neuvěřitelných šesti metrů. Postupně jich ale v Labi ubývalo. Třeba u německého Magdeburgu kvůli kaviáru ubíjeli stovky těchto nádherných druhů paryb,“ připomněl Benda.

Osmedsáticentimetrový kus na Labi

Čeští rybáři a ochránci přírody i jejich kolegové v Sasku mají už dost poznatků o tom, že lososi táhnou řekou prakticky od jara do podzimu. Zcela náhodou, když dělali rybáři odlov ryb kvůli veterinárnímu vyšetření, ulovili osmdesáticentimetrového lososa v Labi na soutoku s řekou Bílinou v Ústí nad Labem.

„Podstatně většího macka v létě pod Hřenskem objevil děčínský rybář. Bohužel, šlo už o mrtvého lososa. Měřil ale okolo metru dvacet,“ připomněl krajský hospodář rybářů Tomáš Kava. Dodal, že se občas některému rybáři podaří chytit právě lososa. Pokud svůj úlovek při šetrném zacházení s rybou fotograficky zdokumentuje a opatří dalšími potřebnými informacemi, dostane od krajského organizace ČRS jako bonus na další rok povolenku k chytání ryb zdarma.