Mělnický soudce Oldřich Kajzr v pátek před osmnáctou hodinouposlal pět mládenců, kteří s dětskou kuličkovou pistolí přepadali v zimě benzinové čerpací stanice na Mělnicku a Litoměřicku, do vazby. Deníku to potvrdila mluvčí soudu Eva Všetečková.

Už noc před soudem přitom lupiči strávili v policejní cele, kam se stěhovali v doprovodu mělnických kriminalistů, kteří je dopadli.

Muži ve věku od osmnácti do třiadvaceti let měli v letošním roce přepadnout se zbraní tři benzinky v obou okresech. Až kriminalisté odhalili, že šlo o dětskou pistolku. Na Mělnicku pak měli lupiči přepadnout ještě obchod, vykrást hospodu a sklad sportovních potřeb.

Podle mělnické policejní mluvčí Jany Žáčkové loupili pokaždé podle stejného scénáře. „Přijeli v autě a dva z nich, kteří byli maskovaní, vtrhli dovnitř a se zbraní v ruce vyzvali obsluhu, aby jim dala peníze. Jejich komplicové zatím čekali ve voze, pak společně zmizeli,“ uvedla Žáčková.

O lup se pachatelé dělili. Dvakrát se ale vraceli domů s prázdnou. „Při přepadení benzinové čerpací stanice v Litoměřicích se jich obsluha nelekla a zavolala městské strážníky. V obchodě nedaleko Liběchova je vyrušil pohyb v domě, kde provozovna sídlí,“ vysvětlila policejní mluvčí.

V hospodě na Mělnicku zloději rozbili dveře, aby se dostali k hracím automatům a musicboxu, ze kterých získali skoro pět tisíc korun. Ve skladu byli úspěšnější. Sebrali tam totiž sportovní nářadí za asi padesát tisíc korun.

Všechny škody, které po nich zůstaly, přitom přesáhly sto tisíc korun.

„Nejaktivnější byli dva muži, devatenáctiletý a třiadvacetiletý, kteří se podíleli na všech šesti akcích. Další mladíci je provázeli dvakrát až čtyřikrát,“ doplnila Žáčková.

Kriminalisté pětici stíhají za spáchání trestných činů loupeže a krádeže ve spolupachatelství, za které mohou strávit ve vězení až deset let.

Podle mluvčí mělnického soudu Všetečkové mají tři z mladíků z minulosti záznam v trestním rejstříku, jeden z nich dokonce osm! A dva jsou dosud v podmínce.