Ačkoli vstup do života neměla snadný, díky přikrmování od ošetřovatelů prospívá. „Je to neuvěřitelná bojovnice, strašně chtěla žít," dodává Václavová. Nyní lvíče přibírá přibližně 100 gramů denně.

A matka Tamika ji vždy po krmení přijme zpět a stará se o ni. Pracovníci zoo si jsou dobře vědomi, že tento způsob odchovu není ideální, ale ze všech špatných řešení ho považovali za nejlepší. „Je to malý zázrak. Překvapilo mě to, protože většinou už divoké zvíře odebrané mládě nepřijme a zabije ho," podotkl ředitel Zoo Plzeň Jiří Trávníček.

Malá Amira tráví s matkou většinu dne, často si spolu hrají, klidně i dlouho do noci. „Nás ošetřovatele vlastně ani nemá moc ráda, zlobí nás, okusuje a škrábe a víc komunikuje s matkou. Teď, když už žere sama, jsme pro ni jen nosiči žrádla," směje se kurátorka šelem Lenka Václavová. Zanedlouho se začne mládě seznamovat s otcem Matýskem, venku se ale určitě neobjeví ještě dlouho.

Ošetřovatelé si s malou Amirou užili spoustu nervů, zřejmě je čekají ale další starosti. S největší pravděpodobností je totiž březí i druhá samice, Tamičina sestra Neyla. „Odhadem by Neyla mohla porodit před Vánoci. Je tedy možné, že návštěvníkům zůstane pavilon Noční Afrika uzavřen delší dobu," upozorňuje Václavová.