Zmatení byli šoféři, kteří v prvním letošním týdnu využili dálnici D5 mezi Berounem a Královým Dvorem, která spadá mezi úseky vyjmuté z povinnosti mít na okně auta dálniční známku. Vyjmutí tohoto úseku z dálnice z povinnosti poplatků dohodli představitelé obou měst v loňském roce při návštěvě ministra dopravy Dana Ťoka v Berouně.

Ačkoli z tisku věděli o změně, která byla avizovaná k 1. lednu 2017, dopravní značení je o tom nijak neinformovalo. S dotazem se proto na Deník obrátila i paní Jana z berounského Závodí: „Nechci ráno jezdit přes zacpaný Beroun, proto bych dálnici ráda využila. Ale známku máme jen na manželově autě. Jenže na dálnici zatím o tom, že je tento úsek bez poplatku, nic není. Nerada bych platila pokutu," uvedla paní Jana.

Opravdu bez sankcí

Z ministerstva dopravy redakci ujistili, že výjimka je od 1. ledna skutečně platná a řidiči by se tak případných sankcí obávat neměli. Instalaci značení ale mělo na starost Ředitelství silnic a dálnic. Podle slov jejich mluvčího Jana Studeckého došlo k instalaci v prvních lednových dnech a nyní má být vše v pořádku.

Protože mezi Berounem a Královým Dvorem chybí druhá spojovací komunikace, je dálnice alternativní řešení hlavně v případě dopravních nehod. Často pak bývá Plzeňská ulice, která spojuje obě města, dlouhou dobu neprůjezdná.

Úseky dálnic bez poplatku

Bezplatné úseky od 1. ledna 2017:

 - na vjezdu do Prahy od dálnice D7 po ulici k Barrandovu
 - na vjezdu do Prahy pro obyvatele sousedních obcí, tedy úseky na dálnicích D6, D7, D10 a D11
 - úsek Beroun a Králův Dvůr na dálnici D5
 - dálnice D5 kolem Plzně
 - dálnice D35 u Olomouce
 - dálnice D46 kolem Prostějova
 - dálnice D1 u Kroměříže

V průběhu roku 2017 budou otevřeny i tyto nové úseky dálnic:

 - úsek D11 směrující do Hradce Králové (srpen 2017)
 - prodloužení D4 u Příbrami (září 2017)
 - úsek D3 mezi Veselím nad Lužnicí a Bošilcem (říjen 2017)
 - část obchvatu Českých Budějovic mezi Borkem a Úsilným (podzim 2017)

Čtěte také: Ministerstvo dopravy letos dokončí 40 kilometrů dálnic