„Jelikož tento záměr nebyl projednán na Představenstvu VaK Nymburk a nebyl projednán ani s vedením města Milovice, rovněž z důvodu obav ze zápachu při sušení a dále pak z obavy ze zvýšeného provozu na místních komunikacích při dopravě kalů z okolních měst do Benátecké Vrutice, jsem proti tomuto záměru," řekl starosta Milan Pour.

„Podobné stanovisko zastávají i radní města. Proto využijeme v zákonné lhůtě možnost zaslat vyjádření města Milovice na Krajský úřad Středočeského kraje," dodal starosta s tím, že v současné době je tento záměr ve fázi posuzování jeho vlivu na životní prostředí a veřejné zdraví (EIA).

Tři sta metrů od budoucí obytné zóny

Sušička na kaly z čistíren odpadních vod téměř celého nymburského okresu by měla být umístěna v areálu čističky v Benátecké Vrutici přibližně 300 metrů od budoucí obytné zóny. Vodovody a kanalizace chtěly sušičku postavit v Nymburce, ale už vloni tento záměr město smetlo ze stolu.

V České republice jde o zatím nepoužitou technologii, při níž se kaly přetvářejí takzvanou teplotní konvertací na hnědé uhlí a bioplyn. Jde o patentované zařízení z Německa.

Čtěte také: Chorušice na Mělnicku chtějí využít vyčištěné odpadní vody