Tam dalších čtrnáct cedulí s malým státním znakem provrtal, aby místo českého lva mohl přinýtovat zalaminovaný znak moravské orlice. Na znak na smaltované ceduli ještě předtím „kreslí“ rozbrušovačkou kosočtverec.

Letní kino v Boskovicích. Ilustrační foto.
Opravy kina? Jen dílčí, vadí opozici. Zatím chybí třeba nové toalety a kabiny

Zatím poslední poškozená cedule byla hlášená v pondělí za Jedovnicemi v lokalitě Mokřad pod Tipečkem. Tu podle Tůmy nechá správa na místě, aby po podání trestního oznámení mohla ničení začít vyšetřovat policie. „Zatím jsme žádné oznámení nedostali. O právní klasifikaci bych tedy pouze spekuloval,“ reagoval mluvčí policie Bohumil Malášek.

Malý státní znak
· Používá se například na razítkách, na budovách soudů nebo právě na cedulích, které označují přírodní rezervaci či památný strom. Je na něm historický znak Čech – dvouocasý lev.
· Na velkém znaku jsou spolu se lvem i moravská a slezská orlice.

Pachatel se dopouští hanobení státního symbolu, které se hodnotí jen jako přestupek. Jeho jednání ovšem může být posouzené také jako krádež nebo poškozování cizí věci.

Strážci se se zhruba patnácti poškozenými cedulemi setkali už loni. To si ovšem vandal vystačil s barvou a samolepkami. Ty jednoduše sloupli a nastříkanou barvu očistili. Na dotyčného pak nachystali fotopast. Ten ji však podle Tůmy odhalil a zničil. „Už loni jsme se s vandalem snažili spojit na sociálních sítích, že lze Moravu propagovat jinak. Bezvýsledně,“ přiznal Tůma.

Ilustrační foto.
Dovolené v zahraničí beze strachu. Jihomoravští turisté se vracejí i do Turecka

Od zveřejnění případu si slibuje, že se do pátrání po ničiteli cedulí zapojí i veřejnost. Žádá všímavé lidi, kteří uvidí osobu v civilu, jež stojí u cedule s nářadím, aby vše nahlásili na číslo 158, případně ochranářům. Nebo si napsali poznávací značku opodál stojícího auta či motorky.

Jednání pachatele chápe Ondřej Hýsek. „Malý státní znak je anomálie,“ řekl bývalý předseda politické strany Moravané. Naráží na fakt, že na malém znaku je pouze český lev. To je podle něj pochopitelné na razítku, ale na takto velkou plochu nepatří.

Fotbalový stadion v Drnovicích. Ilustrační foto.
Drnovický stadion je opět na prodej. Cena? O polovinu víc, než při dražbě

Tady, jak tvrdí, je na místě velký státní znak. „Samozřejmě nesouhlasím s krádeží či poškozováním cedulí,“ dodal Hýsek.

JANA ŠTÉGNEROVÁ