Fotografování a časosběr pomocí dronů se stává čím dál větší zálibou profesionálních i amatérských fotografů, jejichž snímky z ptačí perspektivy se stávají záhy velice oblíbenými.

Lysá hora v Beskydech.
S ostravským fotografem a pilotem dronů Radimem Kolibíkem o snímcích z nebes

Jednomu takovému nadšenci teď ale hrozí problémy, protože dron použil k fotografování za riskantních a přísně zakázaných podmínek! Jde o dvaatřicetiletého muže, který okolo půlnoci ze středy na čtvrtek létal s dronem nad lidmi a chtěl si pořídit působivé snímky zaplněného areálu. Možná se mu to i povedlo, ale…

„Policie si pro něj přišla, zatkla jej a odvedla,“ uvedl jeden z příslušníků ostrahy festivalu, který byl svědkem situace. Policejní mluvčí Gabriela Holčáková případ potvrdila. „Prověřujeme okolnosti podezření z přestupku na úseku civilního letectví,“ uvedla mluvčí.

„Podle dosud zjištěných informací muž v té době nebyl návštěvníkem akce. Je podezřelý, že v prostoru ulice Místecké užil k letu bezpilotní prostředek, takzvaný dron, k pořízeních fotodokumentace nad areálem, kde festival probíhal,“ dodala Holčáková. Další informace jsou předmětem vyšetřování.

„Létal prý přímo nad lidmi, navíc po tmě, což je přísně zakázáno,“ sdělil Deníku nejmenovaný fotograf, kterému se záležitost také donesla.

Hudební festival Colours of Ostrava ve čtvrtek 20. července 2017. Zpěvačka LP alias Laura Oergolizzi.
Colours of Ostrava - den druhý: Výheň pod pecemi, Norah Jones nebo Faada Fredy