Před několika dny bývalý místostarosta prý projížděl městem a zahlédl cizince tmavé pleti. Ptal se jich, co tady dělají a jestli jsou muslimové. „Stojím na ulici, vidím černošský pár, vejde do obchodu, vejde do banky, vejde do druhého obchodu. Sledoval jsem je asi deset minut, poté jsem je oslovil,“ přiblížil politik.

Na dotaz, odkud jsou, mu cizinci nejdřív odpověděli, že pochází z Německa. „Mluvím slušně německy, ale oni chtěli hovořit lámaně anglicky. Pak řekli, že jsou z Nigérie,“ dodal s tím, že se pak vrátil do auta a požádal strážníky, aby totožnost dvojice prověřili.

Fotku včetně výzvy k tomu, aby se všichni chovali stejně, zveřejnil na sociální síti Facebook. Vyvolal tím mezi lidmi rozporuplné reakce. Někteří mu vyjadřují podporu, další kritikou nešetří. Jeho chování odsoudilo i vedení města. Později místní radnice vydala prohlášení s tím, že se jednalo o amerického vojáka a ředitelku nadace, kteří přijeli se svými dětmi na návštěvu. „Byli ubytováni v městském hotelu Krystal a sobotní odpoledne se rozhodli strávit nakupováním. Jsou to křesťané a reakce našeho zastupitele byla zcela neadekvátní,“ upozornil starosta Milan Lúčka.

Kontrola dokladů. Ilustrační foto.
Kontrola cizinců tmavé pleti? Jsou to křesťané, reaguje vedení Hodonína

Právě na něj se Sedlačík ve středu odpoledne obořil. „Starosta je ubožák, který pro mě ztratil soudnost a nemá na radnici co dělat,“ pronesl. V reakci na případ se totiž Lúčka nad jeho jednáním podivil a uvedl, že není možné bezdůvodně nikoho legitimovat a už vůbec ne na základě barvy pleti. „Vyzývat občany, aby se chovali jako on, je výzva k nenávisti k lidem odlišné pleti,“ sdělil starosta.

Šek jakožto „kompenzaci“ za výjezd městské policie předal ve středu dopoledne předseda Řádu národa Josef Zickler hodonínskému místostarostovi Vítězslavu Krabičkovi. „Kontaktovala mě Jana Gajošová (členka hnutí a radní, pozn. red.) s tím, že starosta zrušil schůzku a zda mohu šek převzít. Pro zklidnění situace jsem tak učinil,“ uvedl Krabička.

Zickler tvrdí, že se Sedlačík zachoval podle svého nejlepšího svědomí a udělal vše pro bezpečnost svých spoluobčanů. „Neexistuje přeci šablona, která člověku určuje stupnici vjemů, které rozhodují o jeho pocitu ohrožení vlastního bezpečí. S ohledem na bezpečnostní situaci v Evropě bylo jeho jednání adekvátní,“ vyjádřil se Zickler.

Při posledních komunálních volbách Sedlačík vedl kandidátku sociálních demokratů, za které v zastupitelstvu také usedl. Loni však vstoupil do Řádu národa, podobně jako jeho nynější stranická kolegyně a radní Jana Gajošová. Šéfka tamního hokejového klubu se do zastupitelstva dostala za Změnu.

Ilustrační foto.
D55? Starostové obcí Hodonínska stojí za krajem